Home > Πρώτο Θέμα > Χωρίς εκδηλώσεις και συναυλίες φέτος στο Πέτρινο Θέατρο στο Φαράγγι Πετρούσας-Προέκυψε πρόβλημα με την ιδιοκτησία και την άδεια λειτουργίας!

Χωρίς εκδηλώσεις και συναυλίες φέτος στο Πέτρινο Θέατρο στο Φαράγγι Πετρούσας-Προέκυψε πρόβλημα με την ιδιοκτησία και την άδεια λειτουργίας!

Προέκυψε πρόβλημα με την ιδιοκτησία και την άδεια λειτουργίας!

Χωρίς εκδηλώσεις και συναυλίες φέτος

στο Πέτρινο Θέατρο στο Φαράγγι Πετρούσας

► Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Προσοτσάνης

και η πρ. πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πετρούσας

► Ιδιοκτησιακά το Φαράγγι Πετρούσας ανήκει στο Δασαρχείο Δράμας

► Ο Δήμος δεν μπορεί να δώσει άδεια λειτουργίας για κάτι που δεν του ανήκει

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΠΟΡΕΙ από τη μια να φταίει ο κορωνοϊός, που όπως φαίνεται τελικά προκάλεσε αρκετά προβλήματα, μπορεί οι φετινές συναυλίες και οι ανοιχτές καλοκαιρινές παραστάσεις να γίνουν με μειωμένο κοινό στις κερκίδες και σε άλλους χώρους, παρ’ όλα αυτά όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση του γνωστού μας Πέτρινου Θεάτρου στο Φαράγγι Πετρούσας, τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Το Πέτρινο Θέατρο Πετρούσας, είναι ένας χώρος που κατασκευάστηκε πριν από χρόνια, με την οικονομική βοήθεια παλαιότερα από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας, αλλά κυρίως με την εθελοντική εργασία κατοίκων του χωριού. Σε λίγα χρόνια, κατέληξε να είναι ένα αξιοζήλευτος χώρος, που άφησε ένα πολύ καλό όνομα σε όλη την Ελλάδα για τις συναυλίες και μάλιστα, οι ίδιοι οι μάνατζερ των καλλιτεχνών να το θέτουν ως έναν από τους προορισμούς συναυλιών κάθε καλοκαίρι.

Ντομπρίκη: Χωρίς άδεια και χωρίς εκδηλώσεις

Σε μια προσπάθεια να δούμε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για το φετινό καλοκαίρι στο Πέτρινο Θέατρο Πετρούσας, βρεθήκαμε μπροστά σε μια νέα έκπληξη. Σε επικοινωνία που είχαμε με την πρώην πρόεδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Πετρούσας και υπεύθυνη για τις εκδηλώσεις και τις συναυλίες στον συγκεκριμένο χώρο, κα. Ευαγγελία Ντομπρίκη, μάθαμε ότι για φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί καμιά εκδήλωση και καμιά συναυλία. Και ο λόγος, όπως η ίδια μας είπε, ότι ο Δήμος Προσοτσάνης δεν έδινε άδεια λειτουργίας του χώρου.

Όπως συγκεκριμένα μας είπε η ίδια μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», σε επικοινωνία που είχε με το Δήμο Προσοτσάνης, «η καινούρια δημοτική αρχή, δεν θέλει να αναλάβει αυτή την ευθύνη. Επειδή δεν υπάρχει η νομιμότητα».

Στις ερωτήσεις μας για να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει, η κα. Ντομπρίκη μας εξήγησε ότι τόσα χρόνια αυτός ο χώρος δεν είχε ποτέ κάποια άδεια λειτουργίας, και ότι κάθε χρόνο παλαιότερα, ο Δήμος Προσοτσάνης έδινε μια άδεια λειτουργίας για τις ημέρες των συναυλιών και μόνο.

Η ίδια σημειώνει ακόμα ότι, όλα αυτά τα χρόνια ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πετρούσας που αναλάμβανε τις εκδηλώσεις και τις συναυλίες, λειτουργούσε τον χώρο με «άψογο τρόπο, ήμασταν καθ’ όλα νόμιμοι. Από εδώ και πέρα, η άδεια λειτουργίας του χώρου δεν είναι δικό μας θέμα. Και ο νέος δήμαρχος μας είπε ότι δεν μπορεί να αναλάβει μια τέτοια ευθύνη, από την στιγμή που δεν υπάρχει άδεια. Το θέμα για εμάς από εδώ και πέρα είναι για το ποιος θα δώσει άδεια λειτουργίας».

Στη συνέχεια, η ίδια διευκρινίζει ότι «ούτε στο Δήμο ανήκει το θέμα της άδειας, και εφόσον δεν ξέρουμε τι γίνεται μ’ αυτό, τότε εμείς ως Πολιτιστικός Σύλλογος Πετρούσας, δεν μπορούμε να πάρουμε καμιά ευθύνη. Αυτό είναι θέμα πλέον του Δήμου Προσοτσάνης να το λύσει, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει απρόσκοπτα».

Τέλος, η ίδια διευκρινίζει ότι για φέτος μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει προετοιμαστεί κανένα πρόγραμμα και άρα δεν θα πραγματοποιηθούν συναυλίες ή άλλες εκδηλώσεις.

 

Αθανασιάδης: Ανήκει στο Δασαρχείο

Ο «Πρωινός Τύπος» επικοινώνησε με το δήμαρχο Προσοτσάνης κ. Θεόδωρο Αθανασιάδη, προκειμένου να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει. Όπως ο ίδιος μας εξήγησε, το πρόβλημα με το Πέτρινο Θέατρο Πετρούσας είναι περισσότερο δύσκολο.

Όπως μας εξήγησε, πέρυσι προέκυψε ένα πρόβλημα μετά από καταγγελίες μεταξύ των μάνατζερ για τις συναυλίες που γινόντουσαν εκεί: «Οπότε, προέκυψε και το ζήτημα της ιδιοκτησίας του χώρου. Με αφορμή τις καταγγελίες που είχαν γίνει μεταξύ των μάνατζερ, βρήκαμε ότι ιδιοκτησιακά ο χώρος αυτός ανήκει στο Δασαρχείο και αυτό είναι τελεσίδικο. Με συνέπεια ότι, ο Δήμος, δεν μπορεί να δώσει άδεια σε κάτι που δεν του ανήκει».

Συνεχίζοντας ο δήμαρχος διευκρινίζει ότι «ο Δήμος, δεν μπορεί να δώσει άδεια σε κάτι που δεν του ανήκει. Εκεί είναι το κομβικό σημείο».

Ο κ. Αθανασιάδης, τονίζει επίσης ότι, «αν κάποιος θέλει να χρησιμοποιήσει τον χώρο αυτό επαγγελματικά, τότε θα πρέπει να πάρει άδεια από τον αντίστοιχο φορέα. Τον ορεινό όγκο μπορεί να τον επισκεφθεί ο καθένας ελεύθερα. Αν όμως θέλει να τον χρησιμοποιήσει, τότε θα πρέπει να πάρει την συγκεκριμένη άδεια».

Ο ίδιος αποκαλύπτει επίσης ότι για το θέμα αυτό έχουν γίνει ακόμα και δύο συσκέψεις στην Αντιπεριφέρεια Δράμας τον περασμένο Σεπτέμβριο: «Την σύσκεψη αυτή μάλιστα την προκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαδόπουλος, όπου ήταν παρούσες όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας. Η εισήγηση που είχε γίνει τότε από το Δασαρχείο ήταν μάλιστα πολύ επιθετική, λέγοντας ότι όλα είναι αυθαίρετα και θα τα γκρεμίσουν. Εμείς αντιδράσαμε σ’ αυτό, λέγοντας ότι πρόκειται για έναν πολύ όμορφο χώρο, και ότι είναι κάτι διαφορετικό για το αν κάποιος μπορεί να δώσει το χώρο για επαγγελματική χρήση ή όχι».

Όπως επίσης επισήμανε ο δήμαρχος, «Η δική μας άποψη είναι ότι υπάρχει ένας και μοναδικός ορθόδοξος τρόπος για να λειτουργήσει. Εμείς, για κάτι που δεν μας ανήκει, δεν μπορούμε να ζητήσουμε γνωμοδοτήσεις υπηρεσιών πώς θα μπορούσε να γίνει σύννομο».

Τέλος, ο κ. Αθανασιάδης σημείωσε ότι «εμείς δεν αποποιούμαστε της όλης κατάστασης. Εμείς θέλουμε το θέατρο να λειτουργήσει, θέλουμε να βρούμε τη νομική μορφή, να είμαστε σύννομοι και να μπορέσουμε ώστε, ο κόσμος που πηγαίνει εκεί, να έχει ασφάλεια, να μην υπάρξουν προβλήματα στην τοπική κοινωνία και το Δήμο».

«Τον τελικό λόγο έχει το Δασαρχείο, όπου αυτό θα μας δείξει με ποιον τρόπο θα μπορούσε μόνο αυτή η έκταση να μεταβιβαστεί στο Δήμο» είπε ο  δήμαρχος. «Μέχρι τότε, ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει κάτι διαφορετικό».

Παπαδόπουλος: Θέμα του Δασαρχείου και του Δήμου

Ο «Πρωινός Τύπος» επικοινώνησε επίσης με τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Παπαδόπουλο, ο οποίος σημείωσε ότι «το Φαράγγι της Πετρούσας είναι θέμα του Δασαρχείου και του Δήμου. Και είναι σε ένα υψηλό επίπεδο, για να λυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Αυτή τη στιγμή, είναι αν μη τι άλλο, μια δασική έκταση. Τώρα μπήκε ο δήμαρχος μπροστά για να το πάρει ο Δήμος. Οπότε γίνονται όλα τα διαχειριστικά ζητήματα που χρειάζονται για να περάσει στο Δήμο».