Home > Πρώτο Θέμα > Άνοιξε η πλατφόρμα του Κτηματολογίου για απαραίτητες διορθώσεις και ταυτοποίηση στοιχείων σε περιοχές της Π.Ε. Δράμας-Τι δηλώνει στον «Π.Τ.» ο υπεύθυνος του Κτηματολογίου σε Δράμα και Ξάνθη

Άνοιξε η πλατφόρμα του Κτηματολογίου για απαραίτητες διορθώσεις και ταυτοποίηση στοιχείων σε περιοχές της Π.Ε. Δράμας-Τι δηλώνει στον «Π.Τ.» ο υπεύθυνος του Κτηματολογίου σε Δράμα και Ξάνθη

Τι δηλώνει στον «Π.Τ.» ο υπεύθυνος του Κτηματολογίου σε Δράμα και Ξάνθη

Άνοιξε η πλατφόρμα του Κτηματολογίου για

απαραίτητες διορθώσεις και ταυτοποίηση

στοιχείων σε περιοχές της Π.Ε. Δράμας

Σιάμενος: Μπορεί να γίνει τώρα που είναι εύκολο και δωρεάν

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΙΣ τελευταίες ημέρες, έχουν ξεκινήσει και αποστέλλονται σε μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας, ηλεκτρονικά μηνύματα σχετικά με κάποιες απαραίτητες διορθώσεις που πρέπει να γίνουν στις δηλώσεις του Κτηματολογίου.

Όσοι είναι κάτοχοι ακίνητης ιδιοκτησίας στις περιοχές που δημοσιεύουμε παρακάτω, έχει ξεκινήσει από 18 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι και 19 Σεπτεμβρίου, η απαραίτητη επιβεβαίωση των στοιχείων τους ή όποιες διορθώσεις χρειαστούν να γίνουν. Η ημερομηνία αυτή ισχύει για τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής, ενώ για τους κατοίκους του εξωτερικού η ημερομηνία αυτή παρατείνεται μέχρι και 18 Νοεμβρίου 2022.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, θα πρέπει να μπουν στην ιστοσελίδα του ktimatologio.gov.gr, να ελέγξουν και να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία τους ή να επιβεβαιώσουν την καταγραφή της ιδιοκτησίας τους. Μ’ αυτόν τον τρόπο, αποφεύγονται δικαστικές επιλύσεις που μπορεί στη συνέχεια να κοστίσουν σε χρόνο, σε χρήμα και ταλαιπωρία.

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπος» ο υπεύθυνος του Κτηματολογίου σε Δράμα και Ξάνθη κ. Σιάμενος, εξηγεί ότι έγινε μια κοινοποίηση από το Κτηματολόγιο, «ώστε να γίνει ένας έλεγχος, ώστε τα ακίνητα που δηλώνονται, να είναι με τον ίδιο τρόπο δηλωμένα στο Κτηματολόγιο και στο Ε-9».

Όπως εξηγεί ο κ. Σιάμενος με ένα παράδειγμα, «αν μια αποθήκη έχει δηλωμένη διαφορετικά τετραγωνικά μέτρα στο Κτηματολόγιο και διαφορετικά στο Ε-9, αυτό θα πρέπει να διορθωθεί τώρα που είναι ανοικτή η πλατφόρμα. Αυτό θα είναι μια εκκρεμότητα, η οποία στο μέλλον θα διασταυρωθεί και θα υπάρξει πρόβλημα για τους ιδιοκτήτες».

Ερωτώμενος σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στη Δράμα αλλά και την Ξάνθη όσον αφορά αυτά τα ζητήματα, ο ίδιος αναφέρει ότι, «έχουν γίνει οι αναρτήσεις και αυτό σημαίνει μια σειρά διορθώσεις και εργασίες από πολίτες που είτε αμέλησαν να δηλώσουν δικαιώματα ή διάφορα άλλα. Κατά τα άλλα, χρειάζεται να γίνουν αρκετές διορθώσεις, γιατί τώρα φαίνονται πλέον όλα τα στοιχεία, σε σχέση με τους γείτονες, τα όρια των οικοπέδων τους κτλ. Αυτό πρέπει να γίνει τώρα που δίνεται η δυνατότητα, είναι απλό και δεν κοστίζει».

Ο κ. Σιάμενος επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι, «αργότερα, αν  κλειδώσει το Κτηματολόγιο, θα είναι πολύ δύσκολο, κυρίως από οικονομικής άποψης».

 

Τι πρέπει να κάνει ο πολίτης

Εισερχόμενος στην εφαρμογή οι πολίτες με τους κωδικούς TAXISNET, θα βρουν την περιγραφή και τις νομικές πληροφορίες των ακινήτων τους (Κτηματολογικός Πίνακας) και τα όρια των γεωτεμαχίων τους (Κτηματολογικό Διάγραμμα).

Εάν συμφωνούν με τα στοιχεία της ανάρτησης, δεν χρειάζεται να προβούν σε καμιά άλλη ενέργεια.

Εάν όμως δεν συμφωνούν με κάποια από τα στοιχεία, οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση διόρθωσης (μέχρι την 19η Σεπτεμβρίου 2022, ή την 18η Νοεμβρίου 2022 αν είστε κάτοικος εξωτερικού), ηλεκτρονικά στην ενότητα Κτηματογράφηση της ιστοσελίδας ktimatologio.gov.gr, ή στο γραφείο κτηματογράφησης, κατόπιν ραντεβού.

Σε περίπτωση που ορισμένοι δεν έχουν δηλώσει ακόμα στο Κτηματολόγιο την ακίνητη περιουσία τους, έχουνε ακόμα περιθώριο να το κάνουν ηλεκτρονικά στο ktimatologio.gov.gr, ή στο τοπικό γραφείο κτηματογράφησης κατόπιν ραντεβού.

Οι περιοχές στην Π.Ε. Δράμας

Οι περιοχές για τις οποίες γίνεται ο έλεγχος των διορθώσεων είναι οι παρακάτω:

Δήμος Δοξάτου: Αγία Παρασκευή, Δοξάτο, Νεροφράκτης, Φτελιά.

Δήμος Δράμας: Καλλίφυτος, Καλός Αγρός, Κουδούνια, Λιβαδερό, Μακρυπλάγιο, Μαυρόβατος, Μικροχώρι, Μοναστηράκι, Μυλοπόταμος, Ξηροπόταμος, Σιδηρόνερο, Σκαλωτή, Χωριστή.

Δήμος Κ. Νευροκοπίου: Αχλαδέα, Βαθύτοπος, Βώλακας, Γρανίτης, Δασωτό, Εξοχή, Κατάφυτο, Κάτω Βροντού, Κάτω Νευροκόπι, Λευκόγεια, Μικροκλεισούρα, Μικρομηλέα, Οχυρό, Παγονέρι, Περιθώρι, Ποταμοί, Χρυσοκέφαλο.

Δήμος Παρανεστίου: Αδριανή, Ανω Πυξάριο, Νικηφόρος, Παρανέστι, Πλατανιά, Πλατανόβρυση, Πτελέα Πλατανιάς, Υψηλή Ράχη.

Δήμος Προσοτσάνης: Ανθοχώρι, Αργυρούπολη, Γραμμένη, Καλή Βρύση, Καλλιθέα, Κοκκινόγεια, Μαυρολεύκη, Μεγαλόκαμπος, Μικρόκαμπος, Μικρόπολη, Πανόραμα, Περιχώρα, Πετρούσα, Προσοτσάνη, Πύργοι, Σιταγροί, Φωτολίβος, Χαριτωμένη.