Home > Πρώτο Θέμα > 67 Χρόνια «Πρωινός Τύπος» 1 Νοεμβρίου 1951 το πρώτο φύλλο του «Πρωινού Τύπου»

67 Χρόνια «Πρωινός Τύπος» 1 Νοεμβρίου 1951 το πρώτο φύλλο του «Πρωινού Τύπου»

67 Χρόνια «Πρωινός Τύπος» – Ένα σημαντικό ιστορικό αρχείο

1 Νοεμβρίου 1951

το πρώτο φύλλο του «Πρωινού Τύπου»

Με 80.000 έως 100.000 προβολές το μήνα η ιστοσελίδα μας proinos-typos.gr

 

 

ΗΤΑΝ ΠΕΜΠΤΗ, όπως ακριβώς και σήμερα και 1η Νοεμβρίου 1951! Ημέρα κατά την οποία κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο του «Πρωινού Τύπου» στη Δράμα. Ιδρυτής ο Νικόλαος Ι. Καραθάνος και αρχισυντάκτης ο Πελοπίδα Πινάτσης, ο οποίος αργότερα το 1952 είχε εκλεγεί βουλευτής με τον Ελληνικό Συναγερμό.

Τα γραφεία τότε του «Πρωινό Τύπου», ήταν στην οδό Αμύντα 38 και η τιμή φύλλου 100 δρχ.

Από τα πρωτοσέλιδα άρθρα εκείνης της ημέρας επιλέγουμε:

– [Ο Στρατάρχης Τίτο διακηρύσσει ότι πάσα επίθεσις κατά της Ελλάδος θα θεωρηθή επίθεσις και κατά της Γιουγκοσλαβυΐας]

– Στα τοπικά ζητήματα, υπήρχαν δηλώσεις του τότε δημάρχου Δράμας Νικηφορίδη, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η πόλη της Δράμας με το νερό. Ο αείμνηστος δήμαρχος κ. Νικηφορίδης, έθετε «το ζήτημα της υδρεύσεως εις την πρώτην γραμμήν της επιλύσεως». Όπως έλεγε τότε ο Νικηφορίδης, ενώ η Δράμα κατακλύζονταν από νερά, ενώ ήταν κτισμένη πάνω στα νερά, εντούτοις οι Δραμινοί δεν είχαν νερό για να πιουν. Εκείνη την εποχή ετοίμαζε μάλιστα και μια μελέτη:

«Δια της μελέτης ταύτης, της οποίας η δαπάνη προβλέπεται συνολικώς μεν μετά της αξίας σωλήνων εις 13.500.000.000 δραχ. άνευ δε τούτων – τα οποία θα παραχωρηθώσιν δωρεάν από το Υπουργείον – εις 5.600.000.000 δραχ., η πόλις θα υδρευθή εκ των πηγών Καλλιφύτου, Αγίας Βαρβάρας, θα διανέμενεται δε ύδωρ εις τους κατοίκους και των πλέον ακραίων σημείων της  πόλεως καθ’ όλον το 24ωρον».

1H EKDOSH PROINOY TYPOY DRAMAS

Οικονομική κρίση

Σημαντικό επίσης θέμα την πρώτη σελίδα της εφημερίδας τότε, «Η οικονομική κρίσις της αγοράς μας», όπου «οι εμποροεπαγγελματοβιοτέχναι Δράμας εις απόγνωσιν». Η εφημερίδα δημοσίευσε δηλώσεις του τότε προέδρου του Επιμελητηρίου Δράμας και  πρώτου βουλευτού κ. Ορφανού.

Οι ευχές του Νομάρχη

Στο πρώτο εκείνο φύλλο, δημοσιεύονταν επίσης ευχές του τότε Νομάρχη Δράμας Θ. Αργυρούπουλου. Αφού εύχεται καλή πορεία στην εφημερίδα, σημειώνει χαρακτηριστικά στο τέλος και αξίζει να δούμε τη σημερινή πορεία της περιοχής:

[Ελέχθη ότι μία εφημερίς δύναται να κλείσει μίαν φυλακήν. Εύχομαι ο «Πρωινός Τύπος» να κλείση όλας τας φυλακάς της Μακεδονίας.] Προφανώς υπερβολή του τότε Νομάρχη Δράμας, αν σκεφτεί κανείς σήμερα εν έτη 2018, ότι γίνεται πολύ λόγος για το Κατάστημα Κράτησης Νικηφόρου, το οποίο έχει καταντήσει «γεφύρι της Άρτας» εδώ και 15 χρόνια!

67 χρόνια μετά

Τα χρόνια πέρασαν. Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018. Εξήντα επτά χρόνια μετά, ο «Πρωινός Τύπος» της Δράμας, βρίσκεται στις επάλξεις της ενημέρωσης της κοινωνίας της Δράμας και της περιοχής της και όχι μόνο. Σήμερα, αποτελεί ένα σημαντικό ιστορικό αρχείο για τον τόπο.

Από τις σελίδες του «Πρωινού Τύπου», είναι αλήθεια ότι πέρασαν προσωπικότητες που άφησαν το έργο τους στον τόπο. Εκπαιδευτικοί, καθηγητές, ιστορικοί επιστήμονες, λογοτέχνες, έγραψαν και δημοσίευσαν σπουδαία κείμενα που συζητήθηκαν εκτενώς. Ακόμα και σήμερα, διατηρεί συνεργασίες με ανθρώπους που κατέχουν υψηλή θέση στις τέχνες και τα γράμματα στον τόπο μας.

Ο «Π.Τ.» στο διαδίκτυο

Ο «Πρωινός Τύπος» συνεχίζει με τη νέα γενιά προς το μέλλον. Πλέον, αξιοποιεί τις σύγχρονες τεχνολογίες του διαδικτύου και διαθέτει μια σύγχρονη ιστοσελίδα http://proinos-typos.gr), η οποία διαβάζεται καθημερινά από χιλιάδες αναγνώστες όλων των ηλικιών και όλων των επαγγελμάτων: μαθητές – φοιτητές – επαγγελματίες – εκπαιδευτικούς – επιστήμονες, εντός και εκτός Ελλάδος. Ιδιαίτερη θέση έχει ανάμεσα στους Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία και σε άλλες χώρες, καθώς αποτελεί μια ενημερωτική ιστοσελίδα για τα δραμινά δρώμενα, καλύπτοντας με αναλύσεις όλα τα ζητήματα και τα προβλήματα που απασχολούν τη Δράμα και τον κόσμο της ενώ καλύπτει όλα τα τοπικά ζητήματα που αφορούν τους Δραμινούς.

Η ιστοσελίδα του «Πρωινού Τύπου» (http://proinos-typos.gr), ξεπερνάει τις 80.000 – 100.000 προβολές  κάθε μήνα και αυτό δείχνει την εγκυρότητα την οποία κρατάει σταθερά εδώ και δεκαετίες.