Home > Πρώτο Θέμα > «Πολύ σύντομα αναμένεται να γίνει ο αποχαρακτηρισμός από δασική έκταση του Φαραγγιού της Πετρούσας»-Τι δηλώνει στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Προσοτσάνης

«Πολύ σύντομα αναμένεται να γίνει ο αποχαρακτηρισμός από δασική έκταση του Φαραγγιού της Πετρούσας»-Τι δηλώνει στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Προσοτσάνης

Τι δηλώνει στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Προσοτσάνης

«Πολύ σύντομα αναμένεται να γίνει

ο αποχαρακτηρισμός από δασική έκταση

του Φαραγγιού της Πετρούσας»

Αθανασιάδης: «Είμαστε στην τελική ευθεία να περάσει ο χώρος στα ακίνητα του δημοσίου»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΩΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ αργές και με μεγάλη γραφειοκρατία, χαρακτηρίζονται οι ενέργειες που γίνονται από την πλευρά της αρμόδιας Τριμελούς Επιτροπής, για τον αποχαρακτηρισμό του γνωστού μας χώρου ως Φαράγγι Πετρούσας, από την έννοια της δασικής έκτασης.

Το πρόβλημα είχε δημιουργηθεί όταν συντάχθηκαν οι λεγόμενοι Δασικοί Χάρτες από τις αρχές του 2020 και ο χώρος του Φαραγγιού της Πετρούσας και του χώρου εκδηλώσεων, είχε χαρακτηριστεί ως δασική έκταση.

Το ζήτημα αυτό συνέπεσε εντός της πανδημίας του κορωνοϊού και αυτό ήταν μια από τις αιτίες που καθυστέρησαν ακόμα περισσότερο οι διαδικασίες του αποχαρακτηρισμού του, αφενός και αφετέρου ότι αυτές οι Επιτροπές κινούνται ιδιαίτερα αργά προκειμένου να βγάλουν τελικές αποφάσεις.

Ο Δήμος Προσοτσάνης είχε καταθέσει σχετική ένσταση από τον Μάιο του 2021, ώστε να γίνει αποχαρακτηρισμός της συγκεκριμένης έκτασης όπου βρίσκεται το Πέτρινο Θέατρο με τις κερκίδες και γενικότερα ο χώρος των εκδηλώσεων. Για πρώτη φορά, η συζήτηση είχε γίνει στην Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων, η οποία είχε και συνεχίζει να έχει μεγάλο φόρτο εργασίας, τον Μάιο του 2022. Από εκεί όμως δεν βγήκε «λευκός καπνός» και τελικά αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Μιλώντας χθες Παρασκευή στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Αθανασιάδης, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της υπόθεσης, λέγοντας ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε καλά νέα!

Όπως είπε συγκεκριμένα, η Τριμελής Επιτροπή έχει ήδη αποστείλει ορισμένα διευκρινιστικά ερωτήματα στο Υπ. Περιβάλλοντος, απ’ όπου και περιμένει απαντήσεις, σύμφωνα με τις οποίες θα προχωρήσει. Οι ερωτήσεις αυτές αφορούν ζητήματα κυρίως διαδικαστικά για το πώς θα πρέπει να διεκπεραιωθεί το ζήτημα για να τελειώσει.

Όπως τονίζει ο κ. Αθανασιάδης, «η Επιτροπή θεωρεί ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή και ότι είναι θέμα ημερών. Θέλω να πιστεύω ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε από το Υπουργείο τις απαντήσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει και θεωρώ ότι οι απαντήσεις αυτές θα είναι θετικές».

Όπως μας πληροφορεί ο ίδιος, η Επιτροπή αυτή εδρεύει στη Δράμα, αποτελείται από μια Νομικό που είναι πρόεδρος, από έναν εκπρόσωπο Μηχανικό Τοπογράφο του Τεχνικού Επιμελητηρίου και έναν εκπρόσωπο του Δασαρχείου.

Στα ακίνητα του δημοσίου

Τι μέλει γενέσθαι στη συνέχεια; Όπως επισημαίνει ο κ. Αθανασιάδης, εφόσον γίνει ο αποχαρακτηρισμός του χώρου από το Δασαρχείο από δασική έκταση και εφόσον αποδεσμευτεί, θα περάσει πλέον αυτόματα στα Ακίνητα του Δημοσίου.

Θα πρέπει να πούμε ότι, δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο ώστε το Δασαρχείο να κάνει παραχώρηση χρήσης ακινήτου, ενώ αντίθετα, υπάρχει σχετικό νομοθετικό πλαίσιο για παραχώρηση ακινήτου ή εκμίσθωση και άλλες μορφές από το δημόσιο προς τους Δήμους κτλ.

Όπως σημείωσε ο δήμαρχος, «εμείς προσπαθούμε να επαναφέρουμε το προηγούμενο καθεστώς, να βελτιωθεί ότι υπάρχει εκεί και χρειάζεται να γίνει, και από εκεί και πέρα πιστεύω ότι όλα θα γίνουν γρήγορα. Και αυτό, για είμαστε υπεύθυνοι και υπόλογοι για οτιδήποτε μπορέσουμε να κάνουμε».

Εκδηλώσεις  και συναυλίες

Ο χώρος του Πέτρινου Θεάτρου στο Φαράγγι Πετρούσας, χρησιμοποιούνταν ευρέως από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πετρούσας, ο οποίος κάθε χρόνο διοργάνωνε σειρά από μουσικές συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις που συγκέντρωναν πλήθος κόσμου.

Το ευτυχές είναι ότι, όλη αυτή η κατάσταση συνέπεσε και με την εποχή της πανδημίας, κατά το διάσημα της οποίας δεν μπορούσαν να γίνουν εκδηλώσεις. Ας ελπίσουμε ότι μέχρι τις αρχές του καλοκαιρού να  ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και να δούμε φέτος κάποιες – έστω και λίγες – εκδηλώσεις.