Home > Πρώτο Θέμα > «Σεισμό» προκάλεσε στο Νευροκόπι το δημοσίευμα του «Π.Τ.» Την επιθυμία τους να χτιστεί το 12θεσιο Δημοτικό Σχολείο διατράνωσαν κάτοικοι και Δημοτικό Συμβούλιο Νευροκοπίου

«Σεισμό» προκάλεσε στο Νευροκόπι το δημοσίευμα του «Π.Τ.» Την επιθυμία τους να χτιστεί το 12θεσιο Δημοτικό Σχολείο διατράνωσαν κάτοικοι και Δημοτικό Συμβούλιο Νευροκοπίου

 

«Σεισμό» προκάλεσε στο Νευροκόπι

το δημοσίευμα του «Πρωινού Τύπου»

για το νέο 12θέσιο Δημοτικό Σχολείο

Την επιθυμία τους να χτιστεί το 12θεσιο Δημοτικό Σχολείο διατράνωσαν κάτοικοι και Δημοτικό Συμβούλιο Νευροκοπίου

 Ενάντια σε όποιες καταγγελίες χωρίς νόημα…

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ σεισμό προκάλεσε στο Νευροκόπι, ρεπορτάζ του «Πρωινό Τύπου» (16 Μαρτίου 2017), σχετικά με την πιθανότητα να παγώσουν όλες οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση του νέου 12θέσιου Δημοτικού Σχολείου Κ. Νευροκοπίου.

Το φύλλο της 16ης Μαρτίου της εφημερίδας μας με το σχετικό ρεπορτάζ κυκλοφόρησε στην περιοχή τις προηγούμενες ημέρες, ενώ αρκετοί έσπευσαν να το μοιράσουν ακόμη και σε φωτοτυπίες.  Ακόμη και μέσω διαδικτύου, το ρεπορτάζ προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, κυρίως για το ότι υπήρχε κίνδυνος να χαθεί ένα τόσο σημαντικό έργο, που θα έλυνε ένα μεγάλο πρόβλημα για τη σχολική στέγη στην περιοχή του λεκανοπεδίου, ύστερα από αναιτιολόγητες καταγγελίες προς την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης αλλά και το αρμόδιο υπουργείο για τα έργα του ΕΣΠΑ, από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Σίγγο.

Έτσι, μετά από αίτημα των κατοίκων, το θέμα συζητήθηκε εκτάκτως στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νευροκοπίου, το απόγευμα της Δευτέρας 20 Μαρτίου, όπου όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, τόσο της πλειοψηφίας όσο και της μειοψηφίας, δήλωσαν για άλλη μια φορά και διατράνωσαν ομόφωνα την απόφασή τους, ότι το έργο αυτό πρέπει να προχωρήσει και δεν μπορεί να σταματήσει επ’ ουδενί στο σημείο που ήδη βρίσκεται.

Να θυμίσουμε ότι, υπάρχει ήδη από το 2016, ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ανάληψη του έργου από τον πρώην Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων και νυν Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., ενώ όλες οι ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, έγιναν με ομόφωνες και τις πλέον νόμιμες ενέργειες.

 

Στη συνεδρίαση

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αρκετοί κάτοικοι είχαν συγκεντρωθεί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ η συζήτηση, όπως ήταν αναμενόμενο, έφερε και εντάσεις. Ο δήμαρχος κ. Γιαννόπουλος έθεσε τα δεδομένα που υπάρχουν και κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αποφασίστηκε να δηλωθεί εκ νέου, η απόφαση στήριξης της πρότασης που ήδη έχει υποβληθεί, ήδη έχει εγκριθεί από την Περιφέρεια στο ΕΣΠΑ με υπογραφή του αειμνήστου περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη και επρόκειτο τις επόμενες ημέρες να γίνει η δημοπράτηση του έργου, η οποία όμως προς το παρόν είχε «παγώσει», εξαιτίας καταγγελιών του κ. Σίγγου.

Στις καταγγελίες του, ο κ. Σίγγος υποστήριζε ότι μια άλλη πρόταση που είχε ξεκινήσει να συντάσσεται παλαιότερα, ήταν υποθετικά φθηνότερη ως τελική λύση. Όπως όμως εξήγησε ο δήμαρχος κ. Γιαννόπουλος μιλώντας χθες στον «Πρωινό Τύπο», «τελικά η πρόταση του κ. Σίγγου δεν είναι φθηνότερη, αλλά ακριβότερη».

Όπως εξήγησε μάλιστα σε δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Γιαννόπουλος, «η πρόταση που υποστήριζε ο κ. Σίγγος, μελετήθηκε από την Περιφέρεια και αποδείχθηκε ότι τελικά είναι ακριβότερη από την ήδη εγκεκριμένη.

Οι κάτοικοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι της περιοχής του λεκανοπεδίου Νευροκοπίου, αποφάσισαν ότι πρέπει  να στηριχθεί με κάθε τρόπο και μέχρι τέλους, η πρόταση του Δήμου Νευροκοπίου, που έχει υποβληθεί, ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και σύντομα θα ξεκινήσει η δημοπράτηση, για νέο υπερσύγχρονο 12θέσιο Δημοτικό Σχολείο, στο οποίο θα φοιτούν όλα τα παιδιά των χωριών του λεκανοπεδίου.

«Η άλλη  πρόταση δεν είναι η λύση που επιθυμούν οι κάτοικοι και δεν ήταν ζήτημα για να πάρουμε κάποια απόφαση. Εμείς απλά δηλώσαμε την επιθυμία μας, όλοι οι κάτοικοι της περιοχής και οι δημοτικοί σύμβουλοι να προχωρήσει αυτή η λύση που έχει ενταχθεί», είπε χαρακτηριστικά στον «Πρωινό Τύπο», ο δήμαρχος κ. Γιαννόπουλος.

Αναφερόμενος στην άλλη πρόταση ο δήμαρχος, είπε ότι «τελικά εκείνη, όπως έχει ήδη κοστολογηθεί από μελετητές της Περιφέρειας, είναι ακριβότερη από το καινούριο σχολείο. Διότι, εκεί δεν είχαν υπολογίσει ούτε την ενίσχυση της φέρουσας ικανότητας και της στατικής επάρκειας του παλαιού κτιρίου και δεν είχε υπολογιστεί το κόστος.»

«Δεν μπορεί να γίνει μια επένδυση για αλλαγή στέγης», τόνισε χαρακτηριστικά στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Γιαννόπουλος, «χωρίς δεν δεις να αυτό το κτίριο μετά από 100 χρόνια είναι στερεό ή θα πέσει με το πρώτο ταρακούνημα. Όταν επενδύεις σε τέτοια έργα, επενδύεις για τα επόμενα 100 χρόνια. Τα σχολεία δεν γίνονται έτσι, πρέπει να έχουν μεγάλη προοπτική. Δεν μπορείς να αποκλείσεις ότι δεν θα γίνει ένας σεισμός σε 50-100 χρόνια και να μην έχεις μελετήσει την συμπεριφορά του κτιρίου. Πρέπει να απαντηθεί αυτό, πριν δοθεί η έγκριση. Και αυτό είναι μια επίπονη και δαπανηρή εργασία και τελικά θα έβγαινε ακριβότερη η άλλη μελέτη.»

Τελικά, αυτό που βγήκε ως συμπέρασμα της όλης συζήτησης, ήταν ότι οι κάτοικοι και το Δημοτικό Συμβούλιο, επιθυμούν τη συνέχιση των διαδικασιών του έργου. Να σημειώσουμε εδώ, ότι, ο κ. Σίγγος διαφοροποιήθηκε για άλλη μια φορά, ενώ ακόμα και οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής του, δήλωσαν ομόφωνα ναι στο έργο.

Παρόντες κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν επίσης οι βουλευτές κ.κ. Καραγιαννίδης του ΣΥΡΙΖΑ και Κυριαζίδης της Νέας Δημοκρατίας.

 

Η επίσκεψη στην Αθήνα

Στο μεταξύ, όπως μας ενημέρωσε ο δήμαρχος κ. Γιαννόπουλος, την περασμένη εβδομάδα είχε ο ίδιος επαφές στην Αθήνα, τόσο με τον ίδιο τον υπουργό αναπληρωτή Οικονομίας και Ανάπτυξης, αρμόδιο για τα έργα του ΕΣΠΑ, αλλά και τον γενικό γραμματέα του ίδιου υπουργείου κ. Κορκολή, αναφορικά με το ζήτημα.

Όπως μας είπε, τα αποτελέσματα της συζήτησης ήταν θετικά, δόθηκαν οι απαραίτητες και αναγκαίες εξηγήσεις από το δήμαρχο καθώς και από την Περιφέρεια, και το έργο αναμένεται να προχωρήσει πλέον κανονικά με τη συνέχεια των διαδικασιών, που είναι η δημοπράτηση του έργου.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *