Home > Πρώτο Θέμα > Σακαρίδης – Μετά την οσκαρική συνεργασία και την Κινηματογραφική Σχολή του (ΕΑΠ), εστιάζουμε στη στέγαση του Φεστιβάλ ► Έξι εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ για την συντήρηση των κτιρίων του στρατοπέδου Ανδρικάκη

Σακαρίδης – Μετά την οσκαρική συνεργασία και την Κινηματογραφική Σχολή του (ΕΑΠ), εστιάζουμε στη στέγαση του Φεστιβάλ ► Έξι εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ για την συντήρηση των κτιρίων του στρατοπέδου Ανδρικάκη

Οι χαιρετισμοί από την τελετή έναρξης

Σακαρίδης – Μετά την οσκαρική συνεργασία

και την Κινηματογραφική Σχολή του (ΕΑΠ),

εστιάζουμε στη στέγαση του Φεστιβάλ

► Έξι εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ για την συντήρηση των κτιρίων του στρατοπέδου Ανδρικάκη

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΠΛΗΘΟΣ κόσμου, κινηματογραφόφιλων, σκηνοθετών και ηθοποιών και γενικά φεστιβαλικών, άνοιξε το βράδυ της Δευτέρας, η αυλαία του 46ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους (46ο DISFF) Δράμας.

Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες διοργανώσεις του μεγάλου αυτού κινηματογραφικού θεσμού, που όλο και διευρύνεται, ενώ φέτος για πρώτη φορά, δύο από τις βραβευμένες ταινίες του, θα μπουν στην παγκόσμια λίστα της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τα Όσκαρ.

Κατά την έναρξη του Φεστιβάλ που έγινε στην αίθουσα «Αντώνης Παπαδόπουλος» – του πρώτου καλλιτεχνικού διευθυντή που τόσο πρόωρα έφυγε από τη ζωή – παρέστη ο υφυπουργός Πολιτισμού Χρήστος Δήμας, ο βουλευτής Δράμας κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, ο δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου του κινηματογράφου και Δραμινοί.

Από όλα όσα αναφέρθηκαν, αξίζει εδώ να ξεχωρίσουμε την ανακοίνωση του περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Μέτιου, ότι η Περιφέρεια μέσω του ΕΣΠΑ, δίνει προς το Υπ. Πολιτισμού 6 εκατ. ευρώ, για την αποκατάσταση των κτιρίων του πρώην στρατοπέδου Ανδρικάκη, το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τις νέες απαραίτητες εγκαταστάσεις του Φεστιβάλ.

Σακαρίδης: Η στέγαση στο επόμενο βήμα

Τη σειρά των χαιρετισμών άνοιξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας κ. Σακαρίδης, ο οποίος βρίσκεται για τέταρτη χρονιά στο τιμόνι του, επισημαίνοντας αρχικά ότι μετά από τους δύο μεγάλους στόχους με την οσκαρική συνεργασία και την Κινηματογραφική Σχολή του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), «θα εστιάσουμε στο επόμενο βήμα, στην στέγαση του Φεστιβάλ, η οποία είναι αναγκαία λόγω του μεγέθους που έχει πάρει».

Όπως σημείωσε μάλιστα ο ίδιος, «φέτος το Φεστιβάλ είναι πιο ενισχυμένο και ανανεωμένο από ποτέ, με επτά προγράμματα και δύο εκ των οποίων νέα που εγκαινιάζονται φέτος, με επικεφαλής της Έλενα Μαυρίδου και το Short Film Hub με την Γιάννη Σαρρή αντίστοιχα».

Ο κ. Σακαρίδης ευχαρίστησε το Υπουργείο Πολιτισμού, για το οποίο όπως είπε «ανταποκρίθηκε στο μέγιστο, έκανε δηλαδή αυτά που είπαμε», όπως και την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, καθώς και τον πρόεδρο του Φεστιβάλ κ. Δεμερτζή, το στέλεχος κ. Σιδηρόπουλο και το δήμαρχο κ. Μαμσάκο.

Τόνισε ακόμα ο κ. Σακαρίδης, ότι, «ευχή μου τώρα και για το μέλλον, είναι να διατηρηθεί με κάθε τρόπο αυτή η αίσθηση σταθερότητας και ενίσχυσης του πολιτισμού, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της παιδείας του τόπου μας και εξασφαλίζει ένα λαμπρό μέλλον, τόσο για τους κινηματογραφιστές, όσο και για τους πολίτες αυτού του τόπου».

Μαμσάκος: Συντονισμένα και σοβαρά βήματα

Κατά τον χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, σημείωσε ότι «η Δράμα φωτίζει και φωτίζεται από τη μαγεία του κινηματογράφου, γιατί αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι, φυσικό και αβίαστο της πολιτιστικής της ταυτότητας. Μια ακριτική πόλη με ανθρώπους γεμάτους πάθος, μεράκι, ανησυχίες, γέννησε στα σπλάχνα της πριν 46 χρόνια, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, που αποτελεί τον κορυφαίου θεσμό κύρους και προβολής της πόλης μας».

Ο δήμαρχος Δράμας αναφέρθηκε επίσης στη διαδικασία των Όσκαρ, τονίζοντας ότι «είναι μια πολύ σπουδαία διαδικασία, η οποία προήλθε από την αναβάθμιση του θεσμού. Τίποτα δεν έγινε τυχαία. Έγιναν συντονισμένα και σοβαρά βήματα, που οδήγησαν την αλματώδη αναβάθμιση του Φεστιβάλ μας», σημειώνοντας ότι «πρωτεργάτες όλης αυτής της προσπάθειας, είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής κ. Σακαρίδης και ο πρόεδρος του Φεστιβάλ κ. Δεμερτζής».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης ο κ. Μαμσάκος, στη λειτουργία Κινηματογραφικής Σχολής του ΕΑΠ, στην ανάδειξη του στρατοπέδου Ανδρικάκη με την ανάπτυξη ενός οπτικοακουστικού κέντρου «που θα περιλαμβάνει εγκαταστάσεις για το Φεστιβάλ», καθώς και στον εκσυγχρονισμό του Δημοτικού Ωδείου και του κινηματογράφου ΟΛΥΜΠΙΑ.

Δήμας: Ένα σημαντικό συλλογικό επίτευγμα

Με τη σειρά του, ο υφυπουργός Πολιτισμού κ. Δήμας, σημείωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα τα Φεστιβάλ Δράμας. Το Φεστιβάλ Δράμας είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, ώστε να πετύχουμε ένα κεντρικό στόχο που έχουμε θέσει στην κυβέρνηση. Και αυτός είναι η εξωστρέφεια του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Και εδώ έχουμε μια περίπτωση. Ως Φεστιβάλ που εδώ και 46 χρόνια τώρα, ξεκίνησε στην αρχή ως ένα τοπικό εθνικό γεγονός, έχει τώρα καταφέρει να γίνει διεθνές γεγονός, με αποκορύφωμα από φέτος, ότι από τη Δράμα θα βρίσκονται κυριολεκτικά δύο ταινίες, στη διαδικασία των Όσκαρ. Και θυμηθείτε την πρόβλεψή μου, ότι δεν θα αργήσει η στιγμή, ότι κάποια ταινία που θα έχει βραβευτεί στη Δράμα, θα βραβευτεί και στα Όσκαρ. Αυτό είναι νομίζω ένας πολύ σημαντικός σύνδεσμος και για τη Δράμα, αλλά και για την Ελλάδα, για τον ελληνικό σύγχρονο πολιτισμό».

Σημείωσε ακόμα ο κ. Δήμας, ότι, «το Φεστιβάλ της Δράμας είναι ακόμα πολλά περισσότερα. Είδα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τα Pitching Lab που προσπαθούν να προωθήσουν νέες ιδέες στον χώρο του κινηματογράφου, το Hub, όλες αυτές οι συνέργειες που γεννιούνται από αυτά τα γεγονότα. Άρα, το ότι έχουμε καταφέρει να έχουμε ένα τόσο σημαντικό Διεθνές Φεστιβάλ στη Δράμα, νομίζω ότι είναι ένα πολύ σημαντικό και συλλογικό επίτευγμα, το οποίο από την πλευρά της πολιτείας, από την πλευρά της κυβέρνησης, θέλουμε να στηρίξουμε ακόμα περισσότερο».

Μέτιος: 6 εκατ. ευρώ στο στρατόπεδο Ανδρικάκη

Στον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Μέτιος, σημείωσε ότι το Φεστιβάλ της Δράμας, «στηρίζει την ταινία μικρού μήκους και προβάλλει έτσι τη Δράμα, στη χώρα μας και στο εξωτερικό. Η Δράμα που έχει όλα τα στοιχεία, έχει ιστορία, πολιτισμό, φυσικό περιβάλλον, γαστρονομία για να αποτελεί έναν ελκυστικό προορισμό».

Αναφερόμενος στη διοίκησή του στην ΠΑΜΘ, σημείωσε ότι «στηρίζουμε το Φεστιβάλ έμπρακτα, διαθέτουμε 70.000 ευρώ κάθε χρόνο για τη διοργάνωση. Η απόφασή μας αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη πολιτική που έχουμε για την στήριξη του πολιτισμού σε ολόκληρη την Περιφέρειάς μας. Πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός, η τέχνη και οι δημιουργοί, πρέπει να στηρίζονται από την Αυτοδιοίκηση».

Εξέφρασε επίσης την μεγάλη του ικανοποίηση, «για την συμφωνία που κάναμε με την κα. Λίνα Μενδώνη, την υπουργό Πολιτισμού και το Υπουργείο, ώστε να διαθέσουμε έξι εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ στο Υπ. Πολιτισμού, για να γίνει η αποκατάσταση των κτιρίων του πρώην στρατοπέδου Ανδρικάκη, ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο σύγχρονο Κέντρο Κινηματογράφου, το οποίο θα αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο τη Δράμα, θα την αναδείξει ακόμα περισσότερο, ως πόλη της τέχνης και του πολιτισμού»

Μήνυμα Κυριαζίδη

Μήνυμα χαιρετισμού απέστειλε ο βουλευτής Δράμας της Νέας Δημοκρατίας, στο οποίο ανέφερε ότι, το Φεστιβάλ  «τρέχει το δρόμο του και με την ολοκλήρωσή του, δίνει την ευχέρεια στους συμμετέχοντας να απλώσουν τα φτερά τους, να ταξιδέψουν στον ουρανό της μικρής μας πόλης και να συνεχίσουν το όμορφο ταξίδι τους και σε άλλους ουρανούς, να προσανατολιστούν σε νέους ορίζοντες. Τους παρέχει το έναυσμα, ώστε οι ευφάνταστες πρωτοπόρες σε σύλληψη ιδέες τους να μετουσιωθούν σε άνθη που θα στολίσουν τον υψηλότερο όροφο του οικοδομήματος της 7ης Τέχνης. Θέλω να συγχαρώ τον καλλιτεχνικό διευθυντή, τους διοργανωτές, τους εθελοντές και όλους όσους με τη συμβολή τους συνδράμουν στην ολοκλήρωση του Φεστιβάλ, η οποία προδιαγράφεται επιτυχής. Καλή συνέχεια, σήμερα και στο διηνεκές».

Ξανθόπουλος: Συλλογική κατάκτηση των Δραμινών

Στον χαιρετισμό του ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ξανθόπουλος, απευθυνόμενος προς τους μικρομηκάδες, σημείωσε: «Κακά τα ψέματα. Εσείς είστε πρωταγωνιστές, εμείς είμαστε κομπάρσοι. Και το λέω αυτό, όχι μόνο με τη θεσμική μου ιδιότητα, αλλά με την ιδιότητα του Δραμινού πολίτη, γιατί έζησα από τα σπάργανα, την γέννηση, την εξέλιξη και την πορεία του Φεστιβάλ και είμαι πολύ περήφανος για την συλλογική μας κατάκτηση. Το Φεστιβάλ της Δράμας δίνει ταυτότητα στην πόλη και αποτελεί μια συλλογική κατάκτηση των Δραμινών».

Τόνισε ακόμα ότι «το Φεστιβάλ σήμερα αποτελεί έναν παράγοντα συναίνεσης στην τοπική κοινωνία και βάζουμε πλάτη και στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία, ακόμα και αν ασκούμε κριτική».

Δεμερτζής: «Αναλάβαμε έναν κοιμώμενο γίγαντα…»

Χαιρετισμό τέλος απηύθυνε και ο πρόεδρος του Φεστιβάλ κ. Δεμερτζής, σημειώνοντας ότι «το 2019 ανέλαβε «έναν κοιμώμενο γίγαντα» και ότι στη συνέχεια προχώρησαν σε ενέργειες ώστε να γίνουν τα απαραίτητα για να φτάσει στο σημείο που βρίσκεται σήμερα.

Όπως είπε «ξεκινήσαμε συνοδοιπόροι αυτή την προσπάθεια από το 2020 με τον Γιάννη Σακαρίδη, μια καθόλου τυχαία επιλογή, ένας δημιουργός με μεγάλη κινηματογραφική πείρα και με μεγάλη αγάπη για τη Δράμα και το Φεστιβάλ, έχοντας ήδη συμμετάσχει σ’ αυτό. Σήμερα δηλώνω ότι τίμησε και τιμά με τον καλύτερο τρόπο τη θέση του».

Ο κ. Δεμερτζής έκανε επίσης πλήρη αναφορά στις συνέργειες του Φεστιβάλ προκειμένου αυτό σήμερα να αναδειχθεί σε μια διεθνή και παγκόσμια διοργάνωση.