Home > Πρώτο Θέμα > 80 ομάδες και πάνω από 380 παιδιά συμμετείχαν στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα Ρομποτικής που διεξήχθη στη Δράμα

80 ομάδες και πάνω από 380 παιδιά συμμετείχαν στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα Ρομποτικής που διεξήχθη στη Δράμα

Στη Δράμα για πρώτη φορά το Περιφερειακό Πρωτάθλημα Ρομποτικής

80 ομάδες και πάνω από 380 παιδιά

συμμετείχαν στο Περιφερειακό

Πρωτάθλημα Ρομποτικής που διεξήχθη στη Δράμα

► Η έξυπνη και πράσινη πόλη του μέλλοντος που θα θέλαμε να ζήσουμε

► Μιλάνε στον «Π.Τ.» εκπαιδευτικοί ρομποτικής καθώς και η πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Σωματείου Χωριστής και η διευθύντρια του Νηπιαγωγείου Καλαμπακίου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το περασμένο Σαββατοκύριακο, το Περιφερειακό Πρωτάθλημα Αν. Μακεδονίας – Θράκης, με διοργάνωση της WRO HELLAS. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό Πρωτάθλημα, στο οποίοι πήραν μέρος Τμήματα Ρομποτικής από φροντιστήρια κυρίως, τόσο της Δράμας, όσο και από Αλεξανδρούπολη, Ροδόπη, Ξάνθη, Καβάλα και Σέρρες.

Η συμμετοχή έφτασε στα 380 παιδιά, με σύνολο 80 ομάδων περίπου, εκ των οποίων οι 40 ήταν από τη Δράμα και μάλιστα με σημαντικές απολαβές όσον αφορά τα βραβεία. Το μοναδικό δημόσιο σχολείο που συμμετείχε ήταν το Νηπιαγωγείο Καλαμπακίου, το οποίο δεν θα μπορέσει να παραβρεθεί σε αντίστοιχο Πρωτάθλημα αποκλειστικά για νήπια που γίνεται το Μάιο και ακόμα δεν έχει αποφασιστεί η πόλη στην οποία θα γίνει.

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο εκ των διοργανωτών κ. Πέτρος Φακίρης, σημειώνει ότι «οι συμμετοχές είναι πολλές και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό, αν αναλογιστούμε ότι αυτό γίνεται πρώτη φορά στη Δράμα, μιας και μπαίνει και η Δράμα πλέον στο κάδρο της ρομποτικής και αυτός ήταν και ο άμεσος στόχος μας. Από εκεί και πέρα, θέλουμε χρόνο με το χρόνο να βελτιωνόμαστε και να γίνει η ρομποτική ακόμα πιο γνωστή στο ευρύτερο κοινό της Δράμας και αυτός είναι ο στόχος μας».

Ο κ. Φακίρης σημειώνει επίσης ότι «είναι μια διοργάνωση άκρως πετυχημένη παρά το προβληματάκια που πάντα υπάρχουν. Οι ομάδες από τη Δράμα είναι οι περισσότερες λόγω και εντοπιότητας και κυρίως επειδή τα περισσότερα παιδιά είναι μικρά και φεύγουν γρήγορα».

Με τη σειρά του, ο εκπαιδευτικός ρομποτικής κ. Γιώργος Δώδος, επισημαίνει στον «Π.Τ.» ότι «οι καλύτερες ομάδες από εδώ θα συνεχίσουν στο πανελλήνιο πρωτάθλημα στην Αθήνα» και τόνισε: «Οι κατηγορίες που έχουμε θα απασχολήσουν παιδιά από Α΄ Δημοτικού έως Γ΄ Γυμνασίου. Είναι η κατηγορία φούτμπολ, που τα παιδιά κάνουν ρομποτάκια ποδοσφαιριστές τους οποίους χειρίζονται ασύρματα μέσω υπολογιστή ή τάμπλετ την Κυριακή. Το Σάββατο ήταν η κατηγορία open, όπου τα παιδιά έχουν κάποιες μακέτες με αυτοματισμούς για να δείξουν τη δουλειά τους. Και η κατηγορία regular, όπου τα παιδιά κατασκευάζουν ρομποτάκια και τα προγραμματίζουν με τέτοιο τρόπο ώστε να κινούνται αυτόνομα μέσα στην πίστα, ώστε να μπορούν να αντιλαμβάνονται πράγματα, χρώματα, αντικείμενα και να εκτελέσουν την αποστολή που τους δίνεται».

Στον «Π.Τ.» μίλησε επίσης και η εκπαιδευτικός ρομποτικής κα. Σοφία Χαραλαμπίδου, η οποία στην ερώτηση για το πώς εκλαμβάνουν τα  παιδιά τα μαθήματα ρομποτικής σημειώνει: «Η αλήθεια είναι ότι, τα πιο μικρά παιδιά το βλέπουν κυρίως ως παιχνίδι, έτσι ώστε να αρχίσουν να αντιλαμβάνονται πώς μπορούν να προγραμματίσουν ένα ρομπότ και είναι ομάδες που συμμετέχουν κυρίως στην κατηγορία open και στο football ενώ στην κατηγορία regular παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας αρχίζουν να προγραμματίζουν, να φέρουν εις πέρας διάφορες αποστολές.  Εκείνα τα παιδιά ασχολούνται περισσότερο με τον προγραμματισμό».

Φιλανθρωπικό Σωματείο Χωριστής

Το Φιλανθρωπικό Σωματείο Χωριστής «Ο Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων», είναι από τα λίγα Σωματεία που διαθέτουν ομάδα ρομποτικής εδώ και τρία χρόνια. Μιλώντας στον «Π.Τ.» η πρόεδρός του κα. Μαρία Τσάνα, σημειώνει ότι «είναι η τρίτη χρονιά που δουλεύουμε το πρόγραμμα, οι ομάδες δούλεψαν πάρα πολύ, τα παιδιά είναι προετοιμασμένα και είναι χαρά μας που φτάσαμε ως εδώ. Συμμετείχαμε και πέρυσι δύο φορές στη Δράμα και στην Ονειρούπολη αλλά και στην Ξάνθη και έχουμε βραβευτεί».

Όπως εξηγεί η κα. Τσάνα, «το πρόγραμμα εδώ και τρία χρόνια λειτουργεί με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Νιάρχος είναι το Κοινωνικό Σχολείο – Social School το οποίο παραδίδει μαθήματα εκπαιδευτικής ρομποτικής, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, εικαστικά, σχολές γονέων με ατομικές και ομαδικές συνεδρίες, stem, επαυξημένη πραγματικότητα και άλλα. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που το πρόγραμμα πηγαίνει πολύ καλά και για να φτάσουμε τρίτη χρονιά σημαίνει ότι πηγαίνουμε πολύ καλά».

Όπως εξηγεί η ίδια, «η μεγαλύτερη χαρά μας είναι ότι τα παιδιά προοδεύουν. Απευθυνόμαστε σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες μιας και οι γονείς δεν μπορούν να πληρώσουν τόσο ακριβά μαθήματα. Οπότε και για τη Χωριστή αλλά και για όλο το Νομό, το πρόγραμμα απασχολεί 120 παιδιά και 80 οικογένειες, από την Χωριστή αλλά και ευρύτερα της Δράμας».

Η κα. Τσάνα αναφέρεται επίσης και στο Social School – Κοινωνικό Σχολείο που λειτουργεί στο Φιλανθρωπικό Σωματείο Χωριστής, κάνοντας γνωστό ότι: «Το καλοκαίρι βραβευτήκαμε στην Αθήνα, στην Παλιά Βουλή, από το Quality Net από τον Οργανισμό που συγκεντρώνει τις καλύτερες πρακτικές για τον ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Το social school ήταν ένα απ’ αυτά τα προγράμματα, μια από τις καλύτερες πρακτικές. Πέρασε μέσα από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, δώσαμε μια διαδικτυακή συνέντευξη και μπήκαμε σε μια διαδικτυακή ιστοσελίδα για όλο τον κόσμο.

Απ’ όλο αυτό το έργο που γίνεται με τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (έχει 17 στόχους και εμείς πήραμε μέρος στις Ανισότητες), σε όλο τον κόσμο από 44 έργα βραβεύτηκαν 24 χώρες μαζί και η Ελλάδα που πήρε τον Ελληνικό Κώδικα Βιωσιμότητας και είμαστε χαρούμενοι γιατί συμβάλαμε με ένα λιθαράκι.

Νηπιαγωγείο Καλαμπακίου

Όπως αναφέρουμε και παραπάνω, στο πρωτάθλημα συμμετείχε και το Νηπιαγωγείο Καλαμπακίου, το οποίο έστησε μια πράσινη πόλη του μέλλοντος, με το ρομποτάκι να περνάει από πέντε σταθμούς.

Για το έργο του Νηπιαγωγείου, μίλησε στον «Π.Τ.» η νηπιαγωγός κα. Κατερίνα Τσιλεπώνη: «Το έργο είναι να κατασκευάσουν τα παιδιά μια πίστα ρομποτικής. Επάνω σ’ αυτήν θα πρέπει να έχουν τοποθετηθεί πέντε μακέτες με τη θεματική: «Η πόλη που ονειρεύομαι να ζήσω». Η πόλη που ονειρεύονται να ζήσουν τα παιδιά, είναι μια πόλη πράσινη, με ανεμογεννήτριες, πράσινη κινητικότητα όπως ποδήλατα, πατίνια, ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Είναι μια πόλη που περιλαμβάνει κάδους ανακύκλωσης, καθαρή, που οι κάτοικοι άφησαν τη βρώμικη ενέργεια και πέρασαν στην πράσινη, με ηλιακά και φωτοβολταϊκά. Αυτό περιγράφεται στα παιδιά μέσα από μια ιστορία».

Όπως μας εξηγεί, «επειδή είναι δύσκολο στα παιδιά να περάσουμε τέτοιες έννοιες, κάναμε ένα project για την πράσινη ανάπτυξη. Μέσα από μια αφίσα από το πέρασμα από την γκρίζα πόλη στην πράσινη και μετά γράψαμε μια ιστορία με το ρομποτάκι μας στην γκρίζα πολιτεία, όπου τα παιδιά έγραψαν και εικονογράφησαν την ιστορία.

Έχουμε προγραμματίσει το ρομποτάκι μας, από την γκρίζα πόλη να περάσει από πέντε σταθμούς μεταμορφώνοντας την πόλη. Οπότε η πρώτη προσπάθεια είναι η ανακύκλωση, μετά έχουμε τα ηλιακά, τρίτος σταθμός είναι οι ανεμογεννήτριες, μετά έχουμε τα ποδήλατα με τα οποία κινούνται οι κάτοικοι και τέλος έχουμε τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.