Home > νέα > Διαμαρτυρίες ,απεργιακές κινητοποιήσεις και μαύρες σημαίες στις λαϊκές αγορές Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο παραγωγός κ. Παρμαξίδης και η πρόεδρος Μικροπωλητών Δράμας κα. Παπαδοπούλου

Διαμαρτυρίες ,απεργιακές κινητοποιήσεις και μαύρες σημαίες στις λαϊκές αγορές Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο παραγωγός κ. Παρμαξίδης και η πρόεδρος Μικροπωλητών Δράμας κα. Παπαδοπούλου

Από τους παραγωγούς και μικροπωλητές των λαϊκών αγορών

Διαμαρτυρίες ,απεργιακές κινητοποιήσεις

και μαύρες σημαίες στις λαϊκές αγορές

Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο παραγωγός κ. Παρμαξίδης

και η πρόεδρος Μικροπωλητών Δράμας κα. Παπαδοπούλου

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ διαμαρτυρίες και απεργιακές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι παραγωγοί λαϊκών αγορών και οι μικροπωλητές άλλων ειδών, καθώς φαίνεται ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης με το νέο νομοσχέδιο που προωθεί δεν τους ικανοποιούν.

Σε συνεδρίαση της Ομοσπονδίας και των Σωματείων της από όλη τη χώρα το Σάββατο 27 Μαρτίου, αποφασίστηκε να ζητηθεί συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη, ενόψει της κατάθεσης προς ψήφιση του νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές.

Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγορών, με συνεχείς ανακοινώσεις της, επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο «απειλεί τη συνέχεια του θεσμού των λαϊκών αγορών» και διευκρινίζει ότι, «αν δεν ικανοποιηθούν αιτήματα που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα, από τη μεθεπόμενη εβδομάδα 7 Απριλίου, θα προβούμε σε επαναλαμβανόμενες 24ωρες πανελλαδικές απεργίες και κινητοποιήσεις».

Η ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι «δεν υπάρχει πουθενά αλλού τέτοιος θεσμός σε όλο τον κόσμο, 92 χρόνια τώρα, με τέτοιο εύρος προϊόντων και τέτοια αποδοχή και αγκάλιασμα των καταναλωτών. Δηλαδή, οι λαϊκές αγορές να ανήκουν στις περιφέρειες όλης της χώρας με την σύσταση νομικών προσώπων με όλες τις αρμοδιότητες λειτουργίας και εποπτείας των λαϊκών αγορών και συστήνονται διοικητικά συμβούλια με την εκπροσώπηση παραγωγών – επαγγελματιών – βιομηχανικών ειδών – καταναλωτών».

Savvas Parmaxidis

Παρμαξίδης: Πλειοδοσία των θέσεων…

Ο «Πρωινός Τύπος», μίλησε με τον παραγωγό κ. Σάββα Παρμαξίδη, ο οποίος δραστηριοποιείται για πολλά χρόνια στη λαϊκή αγορά της Δράμας. Ο κ. Παρμαξίδης σημειώνει αρχικά ότι οι Δραμινοί παραγωγοί θα συμμετάσχουν στις όποιες κινητοποιήσεις αποφασιστούν να γίνουν.

Όπως τονίζει μάλιστα, «αυτό που εμείς καταλαβαίνουμε, είναι ότι θέλουν να δώσουν τις λαϊκές να τις διαχειρίζονται πλέον οι ιδιώτες, ώστε οι Δήμοι να μπορούν να παίρνουν τα χρήματά τους. Και αυτό επειδή αρκετοί από τους παραγωγούς αλλά και από τους μικροπωλητές δεν πληρώνουν κάθε χρόνο τις οφειλές τους προς τους Δήμους».

Όπως λέει ο κ. Παρμαξίδης, «οι περισσότεροι αφήνουν απλήρωτα τα τέλη προς τους Δήμους, και αυτό αναμένεται να βοηθήσει τους Δήμους να εισπράξουν τα χρήματά τους μαζεμένα το χρόνο. Από εκεί και μετά, ο ιδιώτης που θα πάρει τις θέσεις της λαϊκής, θα τις διαχειρίζεται όπως αυτός θέλει, με το δικό του κέρδος φυσικά».

Στην ερώτηση για το πώς ακριβώς θα λειτουργεί αυτό, ο κ. Παρμαξίδης εξηγεί ότι, «ο ιδιώτης – ένας ή και περισσότεροι – θα αγοράζει το συνολικό χώρο από το Δήμο, τις θέσεις δηλαδή καταβάλλοντας το συνολικό αντίτιμο κάθε χρόνο. Για παράδειγμα, σήμερα ο Δήμος Δράμας διαθέτει 400 άδειες. Υποθέτοντας ότι η άδεια κοστίζει το χρόνο 500 ευρώ, θα πληρώνει το συνολικό ή όσες θέσεις αγοράσει από το Δήμο και στη συνέχεια θα τις πλειοδοτεί με μεγαλύτερο ποσό. Έτσι ο παραγωγός θα πρέπει να πληρώσει τον ιδιώτη περισσότερα χρήματα για να πάρει τη θέση για τον πάγκο του».

Αλλά όπως λέει ο ίδιος, «το θέμα είναι πλέον ότι θα πρέπει να διαπραγματεύεσαι τη θέση σου στη λαϊκή. Ο καθένας από εμάς, τόσα χρόνια έχει μια συγκεκριμένη θέση και μέσα απ’ αυτήν έχει αποκτήσει την πελατεία του. Ο καταναλωτής ξέρει ότι ο καθένας μας είναι σε ένα συγκεκριμένο σημείο και εκεί έρχεται να μας βρει. Αυτό όμως θα αλλάξει με τον ιδιώτη, ο οποίος θα μπορεί να ζητάει διάφορα ποσά για μια θέση, την οποία μπορείς να χάσεις και μαζί θα χάσεις και την πελατεία σου, εφόσον πας σε άλλο σημείο».

Επιχειρήσεις με πάγκο

Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει επίσης και την είσοδο επιχειρήσεων στις λαϊκές. Και όπως διευκρινίζει ο ίδιος, «δίνεται πλέον το δικαίωμα σε επιχειρήσεις να μπουν στις λαϊκές και να πάρουν πάγκο. Και δεν ορίζει τι επιχειρήσεις θα είναι αυτές, οποιεσδήποτε επιχειρήσεις. Να φανταστούμε δηλαδή μια επιχείρηση, για παράδειγμα μεγάλα θερμοκήπια, να πάρουν δύο πάγκους στη λαϊκή και να πουλάνε φθηνότερα. Και άντε μετά ο μικρός παραγωγός να πουλήσει κάτι.

Ακόμα και ένα κατάστημα από την λαχαναγορά για παράδειγμα μπορεί να πουλήσει τα πάντα σε καλύτερες τιμές με έναν πάγκο στη λαϊκή. Και ο μικρός παραγωγός όπως είμαστε εμείς δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε όλους αυτούς. Επί της ουσίας πάνε να βγάλουν απ’ έξω τους μικρούς παραγωγούς. Κι από την άλλη, σκεφτείτε ένα μεγάλο κατάστημα ρούχων για παράδειγμα, να έχει πάγκο στη λαϊκή και να πουλάει ακόμα φθηνότερα με τη φίρμα του».

papadopoyloy

Παπαδοπούλου: Θα πληγούν οι μικροί…

Στον «Πρωινό Τύπο» μίλησε επίσης και η πρόεδρος του Σωματείου Μικροπωλητής Λαϊκής Αγοράς κα. Βούλα Παπαδόπουλου επισημαίνοντας ότι από την πλευρά της κυβέρνησης υπάρχει μια «παράξενη εμμονή» να βλάψουν τους μικροπωλητές και τους παραγωγούς.

Όπως λέει μάλιστα, «με το νομοσχέδιο για το οποίο η κυβέρνηση είχε πει ότι θα έπαιρνε κάποια πράγματα πίσω, τελικά βλέπουμε ότι η κυβέρνηση εμμένει στις αρχικές προτάσεις της. Μ’ αυτά που προβλέπει το νομοσχέδιο, πιστεύω ότι οι περισσότεροι που συμμετέχουν στις λαϊκές αγορές θα αποχωρήσουν, δεν θα μπορούν να συμμετέχουν πλέον».

Η ίδια σημειώνει ότι, «το νομοσχέδιο προβλέπει ότι θα μπορούν πλέον να μπουν εταιρείες και επιχειρήσεις στη λαϊκή και μάλιστα θα δικαιούνται το 5% των θέσεων. Και γενικώς δεν θα ασχολείται ούτε ο Δήμους, ούτε η Περιφέρεια όπως γίνεται σήμερα. Ιδιώτης θα πάρει τις θέσεις και στη συνέχεια αυτός θα τις πλειοδοτεί προς τους μικροπωλητές και τους παραγωγούς».

Όπως λέει η ίδια, «αυτό δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Θέλουμε να παραμείνουν τα πράγματα όπως έχουν. Να παραμείνουν υπεύθυνοι οι Δήμοι για τη θεώρηση των αδειών και για τις τοποθετήσεις των εκθετών. Να απαλειφθεί η υποχρέωση της ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας για την αναθεώρηση της άδειας. Να μην χάνεις τη θέση σου όταν δεν καταβάλεις όλες τις οφειλές προς την πολιτεία. Να μην πληρώνουμε διαφορετικά ποσά για τις θέσεις της λαϊκής, να μην πλειοδοτούνται οι θέσεις από τον ιδιώτη όπως σχεδιάζεται».

Χαρακτηριστικό είναι ότι με το νομοσχέδιο προβλέπεται μοριοδότηση, και μάλιστα ανάλογα με τη μόρφωση που έχει ο καθένας. «Αυτό σημαίνει ότι, αν υπολείπεσαι σε μόρφωση δεν θα μπορείς να έχει καλή μοριοδότηση. Καλό είναι να υπάρχει μόρφωση στους μικροπωλητές, αλλά τι θα γίνει με αυτούς που η οικογένειά τους δεν τους έδωσε τη δυνατότητα να σπουδάσουν; Αυτούς τους ανθρώπους θα τους πετάξουμε; Καλό είναι να είναι κάποιος μορφωμένος, αλλά όχι να έχει περισσότερη μοριοδότηση. Όλα αυτά σημαίνουν ότι όποιος έχει χρήμα θα ζήσει και όποιος δεν μπορεί θα επιστρέψει στο σπίτι του. Αυτό είναι πάρα πολύ άδικο».

Η ίδια, εκφράζει την αγωνία της για τις εταιρείες και επιχειρήσεις που θα εισέλθουν στις λαϊκές, «τις οποίες ένας μικρός παραγωγός ή μικροπωλητής, δεν θα μπορεί να ανταγωνιστεί. Αυτοί μπορούν να ξεστοκάρουν προϊόντα σε πολύ χαμηλές τιμές. Η φύση της λαϊκής έτσι όπως τη γνωρίσαμε θα χαθεί, δεν θα υπάρχει πλέον.  Δινόταν ένα δικαίωμα σε ορισμένους ανθρώπους, άνεργους, πολύτεκνους κτλ., ώστε να βγάλουν ένα μεροκάματο. Αν είχαν την οικονομική δύναμη να έχουν εταιρείες, καταστήματα και πολυκαταστήματα δεν θα ήταν στο παζάρι οι άνθρωποι. Καταργείται έτσι ένα θεσμός δεκαετιών και πάνε να κάνουν ένα σούπερ μάρκετ αντί να παραμείνει η λαϊκή, ένα υπαίθριο σούπερ μάρκετ. Μ’ αυτή τη λογική οι μικροί θα εξαφανιστούν».