Home > νέα > Επιταχυντής της ψηφιακής αναβάθμισης του Δήμου Δράμας ο κορωνοϊός► Στο δεύτερο επίπεδο στην ψηφιακή σύγκλιση ο Δήμος Δράμας

Επιταχυντής της ψηφιακής αναβάθμισης του Δήμου Δράμας ο κορωνοϊός► Στο δεύτερο επίπεδο στην ψηφιακή σύγκλιση ο Δήμος Δράμας

Ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής μιλάει στον «Π.Τ.»

Επιταχυντής της ψηφιακής

αναβάθμισης του Δήμου

Δράμας ο κορωνοϊός

► Στο δεύτερο επίπεδο στην ψηφιακή σύγκλιση ο Δήμος Δράμας

► Τι συζητήθηκε στην Επιτροπή Οργάνωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ δια ζώσης μετά από αρκετό διάστημα, η Επιτροπή Οργάνωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Πληροφορικής του Δήμου Δράμας κ. Μιχάλης Τάσσου, ο οποίος είναι εκλεγμένο μέλος της Επιτροπής.

Η θεματολογία αφορούσε τα ζητήματα του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ που θα γίνει 14 – 16 Οκτωβρίου, ενώ έγινε ενημέρωση για την επανέναρξη της πλατφόρμας για τη διόρθωση των τετραγωνικών μέτρων, για ζητήματα εσωτερικής οργάνωσης των Δήμων, και συζητήθηκαν διάφορα άλλα θέματα για την ψηφιακή αναβάθμιση των Δήμων.

TASSOU1

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Τάσσου, ο οποίος αναφερόμενος στα ζητήματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, σημείωσε ότι από την πλευρά του, παρουσίασε τις ψηφιακές δράσεις του Δήμου Δράμας στον ψηφιακό του μετασχηματισμό, έθεσε ότι είναι ανάγκη να χρηματοδοτηθούν οι Δήμοι για την εκπόνηση στρατηγικών σχεδίων ανάπτυξης και βάσει αυτών να γίνεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός, για να μην υπάρχουν αποσπασματικές κινήσεις, καθώς και το ζήτημα της υποστελέχωσης των Δήμων.

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για Δήμους που θέλουν να κάνουν ψηφιακή διακυβέρνηση και στα τμήματα Πληροφορικής και Οργάνωσης να υπηρετούν δύο άτομα» είπε και συμπλήρωσε: «Καθώς υπάρχει η ανάγκη της συνεχούς επιμόρφωσης των  υπαλλήλων σε ζητήματα τεχνολογίας και της αναβάθμισης του ίδιου του εξοπλισμού των Δήμων».

Επιταχυντής ο κορωνοϊός στην ηλεκτρονική αναβάθμιση των ΟΤΑ

Ερωτώμενος για το γενικό  συμπέρασμα από τη συνεδρίαση, ο κ. Τάσσου  σημειώνει ότι «τα επόμενα χρόνια η αναβάθμιση των ΟΤΑ και σε επίπεδο εσωτερικό, αλλά και σε επίπεδο εξωστρέφειας στις συναλλαγές με τους πολίτες, θα περιστρέφεται γύρω από την ηλεκτρονική αναβάθμιση του δημοσίου. Ήταν ήδη κεντρική απόφαση της κυβέρνησης αυτό, ήταν επιταχυντής ο κορωνοϊός, ώστε να μπει για τα καλά στη ζωή μας».

Δήμος δεύτερης ταχύτητας η Δράμα

Αναφορικά με το ζήτημα, σε ποιο σημείο βρίσκεται ο Δήμος Δράμας όσον αφορά την ηλεκτρονική και ψηφιακή αναβάθμιση, ο κ. Τάσσου εξηγεί ότι, «αυτό που αναδείχθηκε από τη συζήτηση στην Επιτροπή, είναι ότι υπάρχουν Δήμοι τριών ταχυτήτων. Υπάρχουν Δήμοι πρότυπα, όπως ο Δήμος Ηρακλείου, ο Δήμος Τρικαίων, που έχουν ενσωματώσει ψηφιακές τεχνολογίες πολύ νωρίς, υπάρχουν Δήμοι που είναι σε πολύ καλό σημείο ψηφιακής σύγκλισης όπως ο Δήμος Δράμας, υπάρχουν όμως και Δήμοι που είναι πάρα πολύ πίσω.

Από την τοποθέτησή μου, αλλά και από όσα ειπώθηκαν, είναι το πώς θα μπορέσουμε μέσα από μέτρα και οριζόντιες δράσεις – επειδή στον ψηφιακό κόσμο δεν υπάρχουν σύνορα και όλοι οι δημότες είμαστε το ίδιο – μέσα από ένα συγκεκριμένο σχέδιο, όπου θα παρουσιάζεται μια εικόνα ομοιογένειας και ομοιομορφίας στις υπηρεσίες που παρέχονται από τους Δήμους».

Συμπληρώνει τέλος εδώ ο κ. Τάσσου, ότι πρόκειται και για θέμα δημοκρατίας: «Γιατί πρέπει να πούμε ότι είναι και θέμα δημοκρατίας. Είναι βαθιά θέμα δημοκρατίας, ώστε οι δημότες όλων των Δήμων να έχουν τις ίδιες παρεχόμενες υπηρεσίες. Και όλο αυτό αναδείχθηκε έντονα με τον κορωνοϊό. Επίσης, υπάρχουν Δήμοι που μπορούν αφενός να προσφέρουν υπηρεσίες, αλλά υπάρχει ζήτημα κατά πόσο έδωσαν το δικαίωμα στους δημότες τους να εξοικειωθούν. Στόχος μου ως αντιδήμαρχος Οργάνωσης και Πληροφορικής και Προγραμματισμού είναι μέσα σε μια πενταετία οι δημότες του Δ. Δράμας να έχουν μεγαλύτερη εξοικείωση».