Home > Πρώτο Θέμα > Αίτημα για δημιουργία κλινικήςCovid στο Νοσοκομείο Δράμας από τον Ιατρικό Σύλλογο

Αίτημα για δημιουργία κλινικήςCovid στο Νοσοκομείο Δράμας από τον Ιατρικό Σύλλογο

Αίτημα για δημιουργία κλινικής

Covid στο Νοσοκομείο Δράμας

από τον Ιατρικό Σύλλογο

► Βασιλείου: «Το να μην γίνει παρέλαση αλλά να είναι γεμάτα τα μαγαζιά της Δράμας να υπάρχει συνωστισμός, δεν είναι λύση»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΥΠΕΡ ΤΗΣ ακύρωσης των παρελάσεων τάσσεται ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας, με σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε. Όπως αναφέρει μάλιστα, «ως Ιατρικός Σύλλογος γνωρίζοντας την επιδημιολογική κατάσταση στην περιοχή μας και με αφορμή  τις εορταστικές εκδηλώσεις της εθνικής επετείου, οφείλουμε να εκφράσουμε την  αγωνία μας για τους συνωστισμούς που ενδεχομένως θα οδηγήσουν σε περαιτέρω, αύξηση των κρουσμάτων και θα ξυπνήσουν μνήμες από την περσινή οδυνηρή εμπειρία μας».

Συνεχίζοντας, αναφέρεται ότι «το σωστότερο θα ήταν  στη περιοχή μας να αποφύγουμε την παρέλαση  και τον συνωστισμό, που συνεπάγεται και να αρκεστούμε σε έναν λιτό εορτασμό της εθνικής μας εορτής» και τονίζει ότι, «η υπερσυγκέντρωση πολιτών θα μετατραπεί σε πολλαπλές εστίες υπερμετάδοσης, που σε συνδυασμό με τις συνθήκες υγρασίας και πτώσης της θερμοκρασίας, θα οδηγήσουν σε έκρηξη κρουσμάτων και αφόρητη πίεση προς το νοσοκομείο Δράμας».

Παράλληλα, Ι.Σ. Δράμας, σημειώνει ότι «η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού μας δεν επιτρέπει τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Δεδομένου ότι η πρόληψη είναι προτιμοτέρα της θεραπείας, προτρέπουμε τους συμπολίτες μας να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Τα νούμερα των κρουσμάτων στη περιοχή μας είναι συνεχώς αυξανόμενα και τα γεγονότα είναι ιερά, γι’ αυτό οφείλουμε με φιλότιμο και αλληλεγγύη να προασπίσουμε την Δημόσια Υγεία, διαφορετικά γινόμεθα ηθικοί αυτουργοί, όλων  όσων θα νοσήσουν από κορωνοϊό στο μέλλον».

Βασιλείου: Προσοχή στο συνωστισμό…

Ο «Πρωινός Τύπος», επικοινώνησε χθες με την γραμματέα του Ι.Σ. Δράμας κα. Βασιλείου, η οποία μας εξηγεί ότι ο Ι.Σ. είχε προβεί σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς της Π.Ε. Δράμας και είχε ζητήσει να ακυρωθούν οι παρελάσεις.

Όπως όμως διευκρινίζει η κα. Βασιλείου, «το θέμα δεν είναι να μην γίνουν μόνο οι παρελάσεις. Η σύσταση που κάνουμε εμείς, είναι να μην γίνονται συνωστισμοί. Το να μην γίνει παρέλαση αλλά να είναι γεμάτα τα μαγαζιά της Δράμας να υπάρχει συνωστισμός, δεν είναι λύση. Η μετακίνηση πληθυσμών ούτως ή άλλως γίνεται γιατί έχουν κλείσει τα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης και μετακινούνται φοιτητές όπως και πέρυσι. Έχουμε δηλαδή μια επανάληψη των περσινών γεγονότων, συν το γεγονός ότι το Νοσοκομείο Δράμας πιέζεται αφόρητα».

Κλινική Covid στο Νοσοκομείο

Αναφορικά με το ζήτημα του Νοσοκομείου Δράμας, η κα. Βασιλείου τονίζει ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας «έχουμε ζητήσει να γίνει και επίσημα κλινική Covid στο Νοσοκομείο, γιατί η κατάσταση πλέον είναι δύσκολη. Ήδη 35 περιστατικά με Covid νοσηλεύονται εδώ και πλέον τα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν. Το ΑΧΕΠΑ ενημέρωσε τα περιφερειακά Νοσοκομεία ότι δεν μπορεί να δεχθεί άλλα περιστατικά, ενώ και η Καβάλα και οι Σέρρες είναι γεμάτα. Όπως καταλαβαίνετε είναι θέμα χρόνου να γίνει επίσημη κλινική Covid στη Δράμα».

Να εμβολιαστούν…

Σημειώνει ακόμα η ίδια, ότι, «όλα αυτά και σε συνδυασμό με την αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή μας, οδήγησαν στο να συναινέσουμε προς την κατεύθυνση να μην γίνουν παρελάσεις. Από εκεί και πέρα, εμείς κάνουμε έκκληση προς τον πληθυσμό της περιοχής, μας, σ’ αυτούς που επιμένουν να είναι ανεμβολίαστοι, να πάνε να εμβολιαστούν, διότι άλλος τρόπος προφύλαξης δεν υπάρχει. Οι ηλικιακές ομάδες είναι πλέον κάτω των 50 ετών και νοσούν βαριά. Οπότε θα πρέπει σοβαρά να το σκεφτούν έστω και τώρα και να εμβολιαστούν».

Όπως διευκρινίζει η κα. Βασιλείου, «να μην ξεχνάμε ότι είναι χειμώνας πλέον και μας περιμένει και η γρίπη, οπότε θα πρέπει να γίνουν και οι εμβολιασμοί με τα αντιγριπικά και εμείς οι γιατροί να ενημερώνουμε τον κόσμο και για τον αντιγριπικό εμβολιασμό. Το πρόβλημα είναι σύνθετο και θα πρέπει να το δούμε και συνολικά».

Χωρίς στατιστικά θανάτων…

Ερωτώμενη αν μπορούμε να έχουμε ίσως κάποιο στατιστικό στοιχείο αναφορικά με το ζήτημα των θανάτων στο Νομό Δράμας την τελευταία περίοδο, η κα Βασιλείου τονίζει ότι, «εδώ υπάρχει ένα θέμα, που δεν ξέρουμε αν λυθεί ποτέ. Όσοι συμπολίτες μας νοσηλεύονται στα όμορα Νοσοκομεία ή της Θεσσαλονίκης, καταγράφονται ως θάνατοι, αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα αυτό να αποτυπωθεί όσον αφορά την εντοπιότητά τους. Αυτό γίνεται μόνο όταν καταλήξουν οι άνθρωποι στα σπίτια τους ή στο Νοσοκομείο Δράμας. Οπότε δεν υπάρχει κάτι τέτοιο».

Διευκρινίζει ακόμα η ίδια, ότι «κάποια στιγμή ζητήθηκαν τέτοια στοιχεία, όσον αφορά το κομμάτι αυτό των θανάτων, πόσοι δηλαδή θάνατοι σημειώθηκαν το τελευταίο εξάμηνο, αλλά και πάλι είναι γενικά στοιχεία για να δεις ότι υπάρχει μια αύξηση θανάτων. Για το ζήτημα είχε ενοχλήσει η Περιφέρεια την Εκκλησία και σήμερα δεν ξέρουμε σε τι στάδιο βρίσκεται. Αλλά το σημαντικό σ’ αυτό είναι να κάνει μια στατιστική η πολιτεία, να κάνει μια μελέτη σε περιοχές όπως η δική μας που έχει χαμηλή κάλυψη και να έχουμε έτσι κάποια στοιχεία».