Home > Πρώτο Θέμα > Στην εποχή της νέας ψηφιακής διακυβέρνησης εισέρχεται ο Δήμος Δράμας

Στην εποχή της νέας ψηφιακής διακυβέρνησης εισέρχεται ο Δήμος Δράμας

Υπέβαλε ήδη την άποψή του στη διαβούλευση

Στην εποχή της νέας ψηφιακής

διακυβέρνησης εισέρχεται

ο Δήμος Δράμας

Σύστημα  ελεγχόμενης στάθμευσης και πλατφόρμες για παιδικούς σταθμούς, ευπαθείς ομάδες, λαϊκές αγορές κ.α.

Δηλώσεις του  αντιδημάρχου Προγραμματισμού και Πληροφορικής κ. Τάσσου στον «Π.Τ.»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΗ ΝΕΑ εποχή της ψηφιακής διακυβέρνησης επιθυμεί να προχωρήσει ο Δήμος Δράμας, εντάσσοντας στο ενεργητικό του διάφορες ηλεκτρονικές πλατφόρμες.

Πρόκειται για το σχετικό πρόγραμμα ψηφιακής διακυβέρνησης των Δήμων, που έχει ήδη ανοίξει τη διαβούλευση το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ΥΠ.ΨΗ.ΔΙ.) μαζί με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Δράμας έχει καταθέσει στις 15 Φεβρουαρίου τη δική του άποψη στη διαβούλευση αυτή, η οποία αποτελεί μια μη δεσμευτική πρόταση για επιλέξιμες δράσεις από ένα συγκεκριμένο Marketplace που έθεσε το ίδιο το Υπουργείο και δυο νέες δράσεις που προτείνει ο κάθε Δήμος για να καλύψει επαρκώς τις ανάγκες του, ώστε να υπάρχει σε μια διαδικασία διαβούλευσης του Υπουργείου με τα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης.

Από την πρόταση που άνοιξε από τον περασμένο Οκτώβριο, ο Δήμος Δράμας δούλεψε πάνω σ’ αυτήν όλο το προηγούμενο διάστημα και απέστειλε έγκαιρα την άποψή του στο Marketplace.

Όπως τονίζει μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Πληροφορικής και Πολιτισμού κ. Μιχάλης Τάσσου, ο Δήμος Δράμας στη διαβούλευση αυτή, κατέθεσε το ενδιαφέρον του για τα παρακάτω ζητήματα:

Αρχικά, ενδιαφέρεται για τη δημιουργία και τοποθέτηση ενός έξυπνου συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης. «Κάτι που ο Δήμος μας έχει δείξει ότι είναι στρατηγική μας επιλογή για το κέντρο της Δράμας», σημειώνει ο κ. Τάσσου.

Οι άλλες προτάσεις ενδιαφέροντος, είναι:

– Μια πρόταση για τη δημιουργία μιας πλατφόρμας για τη διαχείριση ζώων συντροφιάς σε τοπικό επίπεδο.

– Πλατφόρμα για τη διαχείριση παιδικών σταθμών, ενημέρωση των γονιών με smart εφαρμογή.

– Ψηφιακή πλατφόρμα για τη διαχείριση ευπαθών ομάδων.

– Ψηφιακή πλατφόρμα για τη διαχείριση των λαϊκών αγορών.

– Ψηφιοποίηση Δημοτικών Βιβλιοθηκών, (ως δήμος θα αναλάβει την ψηφιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος της πρώην ΔΕΚΠΟΤΑ και των εκδόσεών της).

Μια κεντρική πλατφόρμα

Επίσης, όπως εξηγεί ο κ. Τάσσου, «η στρατηγική μας επιλογή έχει να κάνει με τη δημιουργία μιας κεντρικής ενιαίας πλατφόρμας η οποία θα συλλέγει και θα διαχειρίζεται τα δεδομένα τα οποία προκύπτουν από τις διάφορες πλατφόρμες που ήδη έχουμε εντάξει στο Δήμο Δράμας και που σκοπεύουμε να εντάξουμε στο Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Γιατί, αυτό που έχω διαπιστώσει ως αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Πληροφορικής τα τελευταία δύο χρόνια, είναι ότι ναι μεν ο Δήμος έχει κάνει βήματα στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό, όμως όλα αυτά τα συστήματα είτε της μέτρησης ποιότητας ζωής που έχουμε στα πλαίσια του ΒΑΑ, είτε των αιτημάτων πολιτών, είτε των ηλεκτρονικών πιστοποιητικών, δεν συνεργάζονται σε ένα κεντρικό ενιαίο σύστημα ώστε να παράγουν αποτελέσματα».

«Μ’ αυτό το σκεπτικό», τονίζει ο ίδιος, «έχουμε τη δυνατότητα να το εντάξουμε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, το προτείναμε στη διαβούλευση που άνοιξε η ΚΕΔΕ και το Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης και νομίζω ότι θα είναι κι από τα πράγματα που θα μπορέσουμε να εντάξουμε όταν θα βγει η τελική πρόταση.

Οι προτάσεις που έκανε ο Δήμος που δεν βρίσκονται στη λίστα των προεπιλεγμένων δράσεων, είναι η δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας διαχείρισης εθελοντών του Δήμου Δράμας και η ανάπτυξη ψηφιακού περιεχομένου αν είναι δυνατόν αυτό από την πρόσκληση 3D Projection Mapping  για την ανάδειξη της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς».

Δεν είναι η τελική πρόταση του Δ. Δράμας

Απαντώντας σε ανάλογη ερώτηση, ο κ. Τάσσου διευκρινίζει ότι, «σ’ αυτή τη φάση, τα παραπάνω δεν αποτελούν τελική  πρόταση του Δήμου Δράμας. Ουσιαστικά είναι μια άποψη που καταθέτει ο Δήμος Δράμας στη διαβούλευση, ώστε να δει το Υπουργείο τι επιθυμεί ο Δήμος. Αυτό που είναι το θετικό στο πρόγραμμα αλλά το είχα αναφέρει και στην Επιτροπή Ψηφιακής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ που είμαι μέλος, είναι η πρόθεση του Υπουργείου να είναι ένα ουσιαστικό πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι θα βγει και μια προεπιλεγμένη λίστα δράσεων από τις οποίες μπορούν να διαλέξουν οι Δήμοι, δηλαδή δεν θα μπορεί ο καθένας να πάει να κάνει ότι θέλει, αλλά θα υπάρχει μια προεπιλεγμένη δράση, μια λίστα η οποία θα καλύπτει το σύνολο των επιλογών των Δήμων, γι’ αυτό και γίνεται αυτή η διαβούλευση».

Να σημειωθεί τέλος, ότι, για κάθε δράση το  Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα θέσει ένα πλαφόν, με την έννοια ότι για παράδειγμα, δεν θα μπορεί  ο κάθε Δήμος να κάνει ψηφιοποίηση για παράδειγμα Δημοτικής Βιβλιοθήκης με 2 εκατ. ευρώ, όταν το ίδιο μπορεί να γίνει σε έναν άλλο Δήμο με 200.000 ευρώ. Αυτό είναι μια προσπάθεια ορθολογικής διαχείρισης των πόρων του ΕΣΠΑ, ώστε να έχει και ορατά και απτά αποτελέσματα στον κόσμο.