Home > νέα > Σταματάει η επίδοση δικογράφων από αστυνομικούς από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ► Ζαχοπούλου πρ. Σωματείου Αστυνομικών Υπαλλήλων Δράμας στον «Π.Τ.: «Σταματάει ένα πάρεργο 40 χρόνων και αποδεσμεύονται 1.500 αστυνομικοί»

Σταματάει η επίδοση δικογράφων από αστυνομικούς από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ► Ζαχοπούλου πρ. Σωματείου Αστυνομικών Υπαλλήλων Δράμας στον «Π.Τ.: «Σταματάει ένα πάρεργο 40 χρόνων και αποδεσμεύονται 1.500 αστυνομικοί»

Στο 32ο Πανελλαδικό Συνέδριο της ΠΟΑΣΥ στελέχη του Σωματείου Αστυνομικών  Υπαλ. Δράμας

Σταματάει η επίδοση δικογράφων

από αστυνομικούς

από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο

► Ζαχοπούλου πρ. Σωματείου Αστυνομικών Υπαλλήλων Δράμας στον «Π.Τ.: «Σταματάει ένα πάρεργο 40 χρόνων και αποδεσμεύονται 1.500 αστυνομικοί»

► Υπό τη διαδικασία ειδικής έρευνας το ζήτημα της επικινδυνότητας του επαγγέλματος  του αστυνομικού

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ το προηγούμενο διήμερο, το 32ο Τακτικό Πανελλαδικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών  Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), στο οποίο συμμετείχαν και στελέχη του Σωματείου Αστυνομικών Υπαλλήλων Δράμας.

Συγκεκριμένα, από τη Δράμα συμμετείχε η πρόεδρος του Σωματείου κα. Μαρία Ζαχοπούλου και τα μέλη του Δ.Σ. Κωνσταντίνος Δολδούρας, Απόστολος Πασχαλίδης και Ηλίας Αντωνίου.

Στο Συνέδριο τέθηκαν και συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν τους αστυνομικούς σε όλη τη χώρα, και κυρίως θέματα που έχουν να κάνουν με την αναγνώριση της επικινδυνότητας και ανθυγιεινής εργασίας του αστυνομικού προσωπικού.

Για τις εργασίες του Συνεδρίου αλλά και τα ζητήματα που τέθηκαν, μιλάει στον «Πρωινό Τύπο» η πρόεδρος του Σωματείου Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν . Δράμας κα. Ζαχοπούλου, η οποία τονίζει ότι ο τίτλος του ήταν: «Ζούμε με τον κίνδυνο».

Όπως σημειώνει επίσης, «στις 21 Μαρτίου, υπογράφηκε από τον  υπ. Προστασίας του Πολίτη κ. Θεοδωρικάκο ένα μνημόνιο συνεργασίας με ένα νεοσυσταθέν Κέντρο της Ομοσπονδίας Υγείας Έρευνας και Ασφάλειας της ΠΟΑΣΥ, παρουσία του προέδρου μας κ. Γερακαράκου. Αυτό το Κέντρο έχει σκοπό να δημιουργηθεί ένας επιστημονικά τεκμηριωμένος τρόπος, σχετικά με την αναγνώριση επικινδυνότητας της εργασίας. Αυτό πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από το Υπ. Οικονομικών».

Όπως εξηγεί μάλιστα, «στην ουσία, για πρώτη φορά, ξεκινάει μια διαδικασία, ώστε με επιστημονικό τρόπο και εμπεριστατωμένα, να διεκδικήσουμε το γεγονός ότι ασκούμε ένα επικίνδυνο επάγγελμα».

Αναφερόμενη σε άλλα ζητήματα του Συνεδρίου, «… μίλησε επίσης και η κα. Λινού, καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, η οποία τόνισε ότι πέρα από τους φυσικούς κινδύνους που όλοι γνωρίζουμε που αντιμετωπίζει ένας αστυνομικός κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, αναφέρθηκε και σε όλες επιπτώσεις που μπορεί να έχει το επάγγελμα στην ψυχική υγεία των αστυνομικών».

Από αριστερά: Αντωνίου Ηλίας – Δολδουρας Κωνσταντίνος – Πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας Γερακαρακος Γρηγόρης – Ζαχοπούλου Μαρία – Πασχαλίδης Απόστολος

Καταργείται η επίδοση δικογράφων

Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα, ήταν οι επιδόσεις δικογράφων. Όπως αναφέρει η ίδια, «λύθηκε ένα μεγάλο πρόβλημα, που εδώ και 40 χρόνια είμαστε αντιμέτωποι με ένα πάρεργο, το να παραδίδουμε – να κάνουμε τους ταχυδρόμους των δικαστικών και εισαγγελικών αρχών, όσον αφορά τα δικόγραφα. Πλέον, αυτό οδεύει προς τη λύση του. Με τη συνεργασία και του Υπ. Προστασίας του Πολίτη και της Δικαιοσύνης και της Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Κατά συνέπεια, περίπου 1,5 εκατομμύριο δικόγραφα, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα διεκπεραιώνονται πλέον ψηφιακά. Αυτό ισοδυναμεί ότι, περίπου 1.500 αστυνομικοί αποδεσμεύονται από ένα πάρεργο και επιστρέφουν στο ουσιαστικό έργο τους. Αυτό ήταν από τα πιο σημαντικά ζητήματα που συζητήθηκαν και μάλιστα έχει διασφαλιστεί».

Μεταφορά ψυχασθενών

Επίσης, ιδιαίτερη συζήτηση έγινε και με τη μεταφορά ψυχασθενών με τα περιπολικά οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. Το θέμα αφορά στη μεταφορά «ακούσιας νοσηλείας ψυχασθενών που γίνονται με παραγγελίες της εισαγγελίας. Πρόκειται για ανθρώπους που δεν πηγαίνουν μόνοι τους να εξεταστούν αλλά επεμβαίνουν οι συγγενείς τους προκειμένου να εξεταστούν από ψυχιάτρους. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις η μεταφορά των ανθρώπων αυτών, πραγματοποιείται με τα περιπολικά. Δηλαδή, ο αστυνομικός είναι εκείνος που θα εκτελέσει την παραγγελία, ο αστυνομικοί θα τον συνοδεύσουν. Και ουκ ολίγες φορές, αυτή η κατάσταση δημιουργεί προβλήματα. Κανονικά η μεταφορά αυτή θα πρέπει να γίνεται με το ΕΚΑΒ και ενδεχομένως το περιπολικό απλώς να συνοδεύει σε περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα, αλλά να μην χρησιμοποιείται ουσιαστικά το περιπολικό με τη χρήση ασθενοφόρου».

Αντωνίου: Σημαντική έρευνα για το επικίνδυνο του επαγγέλματος

Δηλώσεις στον «Π.Τ.» έκανε επίσης και ο αναπληρωτής γραμματέας του Σωματείου Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Δράμας κ. Αντωνίου, ο οποίος σημειώνει μεταξύ άλλων: «Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε για το ζήτημα της μεταφοράς ψυχασθενών ατόμων με τα περιπολικά, κάτι που αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα». Όπως επισημαίνει, «αυτό δεν είναι δικό μας αντικείμενο, παρ’ όλα αυτά οι άνθρωποι αυτοί μεταφέρονται σε ιδιαίτερα μεγάλες αποστάσεις με τα περιπολικά προκειμένου να εξεταστούν από ψυχιάτρους. Οι άνθρωποι αυτοί είναι ασθενείς και θα έπρεπε να μεταφέρονται με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και με γιατρούς. Οτιδήποτε και να συμβεί μέσα στο περιπολικό, εμείς δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με ιατρικούς όρους».

Ο ίδιος αναφέρεται επίσης και στο ζήτημα της έρευνας που ξεκινάει για το κατά πόσο είναι επικίνδυνο και ανθυγιεινό το επάγγελμα του αστυνομικού σημειώνοντας ότι «πρόκειται για πολύ σημαντικό ζήτημα και μπορεί να μας βοηθήσει στη συνέχεια».