Home > Πρώτο Θέμα >  «Οι κυβερνήσεις εκπονούν σχέδια 5ετίας για τον καρκίνο που όμως δεν υλοποιούνται και μετατίθενται για την επόμενη 5ετία» -Ο Πρόεδρος «Η Δράμα Ενάντια στον Καρκίνο» μιλάει στον «Π.Τ.»

 «Οι κυβερνήσεις εκπονούν σχέδια 5ετίας για τον καρκίνο που όμως δεν υλοποιούνται και μετατίθενται για την επόμενη 5ετία» -Ο Πρόεδρος «Η Δράμα Ενάντια στον Καρκίνο» μιλάει στον «Π.Τ.»

Ο Πρόεδρος «Η Δράμα Ενάντια στον Καρκίνο» μιλάει στον «Π.Τ.»

 «Οι κυβερνήσεις εκπονούν σχέδια 5ετίας

για τον καρκίνο που όμως δεν υλοποιούνται

και μετατίθενται για την επόμενη 5ετία»

 ► Από 13 έως 15 Μαΐου το 8ο Αντικαρκινικό Συμπόσιο στη Δράμα

► Η επιδημολιόγος κα. Λινού στην εναρκτήρια ομιλία του Σαββάτου θα μιλήσει για την πανδημία και τις επιπτώσεις στους καρκινοπαθείς

► Ιδιαίτερη αναφορά για το πρόγραμμα «Κατ’ οίκον νοσηλεία» του Νοσοκομείου Δράμας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΓΙΑ ΑΛΛΗ μια χρονιά ανοίγει τις πύλες του αύριο Παρασκευή, το μεγάλο αντικαρκινικό συμπόσιο που διεξάγεται στη Δράμα, από την Επιστημονική Εταιρεία «Η Δράμα Ενάντια στον Καρκίνο».

Είναι το 8ο Επιστημονικό Συμπόσιο που γίνεται στη Δράμα και τόσο για την περιοχή μας, αλλά και γενικότερα για την ιατρική επιστήμη που αφορά το θέμα του καρκίνου, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Οι εργασίες του φετινού συμποσίου θα γίνουν στο ξενοδοχείο «Kouros» όπως κάθε χρόνο και η έναρξη θα γίνει το απόγευμα της Παρασκευής 13 τρέχοντος. Η πανηγυρική τελετή έναρξης θα γίνει στις 20.00 το βράδυ του Σαββάτου με την κεντρική ομιλία από την γνωστή σε όλους μας επιδημιολόγο κα. Αθηνά Λινού. Επίσης, μια ιδιαίτερη ομιλία θα απευθύνει στο συνέδριο ο σύζυγος της κας Λινού, ο π. Δημήτριος Λινός με θέμα (Η «Αξία» του Θανάτου).  Το πλήρες πρόγραμμα του Συμποσίου έχει δημοσιευθεί στον «Πρωινό Τύπο» στις 6 Μαΐου 2022.

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο ένας εκ των δύο προέδρων της Επιστημονικής Εταιρείας «Η Δράμα Ενάντια στον Καρκίνο» κ. Παπαδόπουλος αναφέρεται γενικότερα στο φετινό συμπόσιο, όσο και στις θεματικές του ενότητες. Να σημειωθεί εδώ, ότι, το συμπόσιο έχει κεντρικό θέμα «Τα μεγάλα άλματα της σύγχρονης Ογκολογίας», παρ’ όλα αυτά οι θεματικές τους ενότητες είναι απόλυτα διακριτές.

Οι δομές στην Ελλάδα

Όπως σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος, «είναι πολύ σημαντικό το θέμα που έχουμε για τη δομή της Ογκολογίας στην Ελλάδα. Κάθε κυβέρνηση εκπονεί σχέδια πενταετίας για την αντιμετώπιση του καρκίνου μέσα από προγράμματα πρόληψης, υποδομές και αξιοποίηση της τεχνολογίας. Δυστυχώς όμως αυτά ποτέ δεν υλοποιούνται, ένα μικρό μέρος ίσως μόνο και το σύνολο μετατίθεται για την επόμενη πενταετία. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι, δεδομένου ότι ο καρκίνος και γενικά η αντιμετώπισή του – όχι ότι παραμερίστηκε αλλά μπήκε στο προσκήνιο η πανδημία και ο κορωνοϊός».

Όπως σημειώνει ιδιαίτερα ο ίδιος, «το πώς θα πρέπει να είναι σήμερα η κατάσταση αυτή και το πώς θα φτάσουμε στην ιδανική, αφορά μια σημαντική ομιλία το απόγευμα της Παρασκευής. Εκεί θα μιλήσουν τόσο από την πολιτεία, όσο και από τους γιατρούς, αλλά και από τους ασθενείς, ώστε να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα. Αυτό για να δούμε τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα». (Παρασκευή 13/5 ώρα 16.00-18.00).

Όπως τονίζει, «σημαντικό είναι και το αμέσως επόμενο θέμα για τη φυσική δραστηριότητα των καρκινοπαθών όσο μπορούν και ταυτόχρονα να έχουν διάφορες πνευματικές δραστηριότητες προκειμένου να τους εξυψώσουν το ανοσοποιητικό και το πνευματικό επίπεδο για να αντιμετωπίσουν πολύ καλύτερα τα πράγματα».

Συνεχίζοντας, σημειώνει ότι «γενικότερα το συμπόσιο αντιμετωπίζει τα πράγματα από την εξέλιξη της τεχνολογίας τόσο από άποψη διάγνωσης και θεραπείας, με τελευταία την ανοσοθεραπεία, η οποία έχει μπει τόσο δυνατά και αποτελεί καθημερινή πρακτική των παθολόγων – ογκολόγων. Αυτό ξεκίνησε από μια – δυο μορφές καρκίνου από το μελάνωμα, ενώ έχει μπει σημαντικά στον πνεύματα, στο παχύ έντερο και σε άλλες μορφές καρκίνου».

 

Πανδημία και συμπεράσματα

Ερωτώμενος σχετικά με το ζήτημα της πανδημίας του κορωνοϊού και τον καρκίνο και κατά πόσο έχουν επηρεαστεί αυτά τα δύο χρόνια, απαντά ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί αφενός σε Στρόγγυλη Τράπεζα, αφετέρου όμως θα είναι και το θέμα της κεντρικής ομιλίας στην τελετή έναρξης του συμποσίου.

Στις 20.00 το βράδυ του Σαββάτου, η γνωστή σε όλους μας Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επιδημιολόγος κα. Αθηνά Λινού, η οποία έχει ιδιαίτερα μεγάλη εμπειρία και είναι αποδεκτή όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Όπως μας λέει ο κ. Παπαδόπουλος, «η κα. Λινού θα αναφερθεί σ’ αυτούς τους 30 μήνες της πανδημίας και θα φωτίσει αρκετά πράγματα γι’ αυτό το θέμα. Επίσης, θα προηγηθεί και η ομιλία του Δραμινού Ιατρού και Αιματολόγου κ. Δαμιανού Σωτηρόπουλου, για το κατά πόσο η λοίμωξη Covid επηρέασε τις αιματολογικές κακοήθειες».

Επίσης, λίγο μετά, θα υπάρξει και μια σημαντική εισήγηση από τον κ. Θεόδωρο Αγοραστό για το κατά πόσο μπορεί να εξαλειφθεί ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας.

Η κατ’ οίκον νοσηλεία και η εμπειρία της Δράμας

Ένα άλλο σημαντικό θέμα και ενότητα που θα αναφερθεί στο συμπόσιο, είναι το θέμα της «κατ’ οίκον νοσηλεία: η εμπειρία της Δράμας» (Κυριακή 15/5 ώρα 12.30-13.00 από τον νοσηλευτή του Νοσοκομείου Δράμας κ. Παναγιώτη Παναγιωτίδη).

Όπως επισημαίνει σ’ αυτό το σημείο ο κ. Παπαδόπουλος, «η κατ’ οίκον νοσηλεία στην Ελλάδα, δυστυχώς, δεν είναι τόσο αναπτυγμένη όσο θα έπρεπε να είναι και όσο είναι στις άλλες χώρες. Η κατ’ οίκον νοσηλεία είναι πάρα πολύ σημαντική, ειδικά για τους καρκινοπαθείς και τους ανθρώπους που δεν μπορούν να μετακινηθούν. Είναι τελείως διαφορετικό να είναι σε ένα οικείο περιβάλλον στο σπίτι τους με τους δικούς ανθρώπους και να έχουν μια σωστή αντιμετώπιση που θα είχαν στο Νοσοκομείο από εξειδικευμένους νοσηλευτές που πηγαίνουν στο σπίτι, παρά σε ένα δωμάτιο Νοσοκομείου».

 

«Η «αξία» του Θανάτου»

Ο κ. Παπαδόπουλος, αναφέρεται ακόμα στην ιδιαίτερα σημαντική εισήγηση που θα έχει ο πατήρ Δημήτριος Λινός με θέμα: «Η «αξία» του Θανάτου». (Κυριακή 15/5 ώρα 12.30-13.00).

Ο πατήρ Λινός, είναι σύζυγο της κας Λινού, καθηγητής της Χειρουργικής, πρωτοπόρος στην Ενδοκρινική Χειρουργική – στην χειρουργική του θυρεοειδούς, των παραθυρεοειδών αδένων και των επινεφριδίων.

Ο πατήρ Λινός, ως Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργών Ενδοκρινών Αδένων (IAES) αλλά και Καθηγητής σε διεθνή συνέδρια, έχει μυήσει χιλιάδες χειρουργούς στην Αμερική, Ευρώπη, Ασία αλλά και Αφρική στη σύγχρονη αντιμετώπιση των παθήσεων του θυρεοειδούς, παραθυρεοειδών και επινεφριδίων.

‘Όπως επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος, «αν δει κανείς ετυμολογικά το θέμα, «αξία», είναι ένα πολύτιμο πνευματικό αγαθό ή κάποιο άλλο αγαθό που λειτουργεί ως καθοδηγητικός παράγοντας στη ζωή των ανθρώπων. Είναι η χρησιμότητα, πώς αυτό λειτουργεί ως καθοδηγητικός παράγοντας και πώς το καθορίζει. Και ο θάνατος που είναι μέρος της ζωής, ή το τέλος της ζωής ή η αρχή μια άλλης, όλα αυτά έχουν κάποιες αξίες, πνευματικές».

Το εμβόλιο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Το συμπόσιο θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι της Κυριακής, με ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα, για το εμβόλιο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Όπως σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος, «είναι σημαντικό να γίνονται τα εμβόλια από τα παιδιά κυρίως, γιατί μόνο έτσι θα εξαλειφθεί ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας». Όπως εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος, «θα πρέπει να γίνεται το εμβόλιο και στα αγόρια, γιατί ο ιός του HIV δημιουργεί και άλλους καρκίνους. Ούτως ή άλλως τα αγόρια είναι και φορείς του HIV». Η εισήγηση θα είναι από τον κ. Θεόδωρο Αγοραστό με θέμα: «Εμβόλια και καρκίνος: ο ρόλος των Παιδιάτρων»  (Κυριακή 15/5 ώρα 13.00-14.00).