Home > Νέα > Βράβευση τριών σχολείων της Δράμας στο διαγωνισμό «Cinema διάβασες…»

Βράβευση τριών σχολείων της Δράμας στο διαγωνισμό «Cinema διάβασες…»

Από το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Βράβευση τριών σχολείων της Δράμας

στο διαγωνισμό «Cinema διάβασες…»

 

ΤΟ ΒΡΑΔΥ της Παρασκευής 21 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας, η προβολή των βραβευμένων μαθητικών ταινιών, καθώς και η βράβευση των μαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας, του 5ου Νηπιαγωγείο και του 1ου Νηπιαγωγείο Προσοτσάνης.

Όπως ήδη είχε αναφέρει και ο «Πρωινός Τύπος» την περασμένη εβδομάδα, οι μαθητές των παραπάνω σχολείων της Δράμας, συμμετείχαν στο διαγωνισμό με τίτλο «Cinema διάβασες…», ο οποίος διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, η ΕΡΤ ΑΕ (Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση), το ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας) και η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα – Μορφωτικό Γραφείο –Σπίτι της Κύπρου.

Μιλώντας για το διαγωνισμό ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας κ. Δεμερτζής, σημείωσε: «Είμαστε πολύ περήφανοι που τρία σχολεία της Δράμας, με παιδιά μικρών ηλικιών βραβεύτηκαν με το πρώτο βραβείο animation το 2021 και το 2022. Το Φεστιβάλ της Δράμας, είχε τη χαρά να τιμήσει αυτά τα παιδιά για την εμπλοκή τους με τον κινηματογράφο σε αυτή τη μορφή. Τελικά το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, έχει δημιουργήσει μια τάση στο Νομό Δράμας. Η ενσωμάτωση του κινηματογράφου στο νομό μας, φαίνεται με αυτά τα βραβεία των μαθητών. Το φεστιβάλ μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο με δράσεις που εμπλουτίζονται. Το animation έχει ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα στο φεστιβάλ μας τα τελευταία τρία χρόνια πλέον με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα. Σε συνδυασμό με τη σχολή κινηματογράφου που θα αρχίσει να λειτουργεί από την επόμενη χρονιά, δείχνουμε μια καινούργια εποχή για τη Δράμα και το φεστιβάλ και την κινηματογραφική ανάπτυξη που υπάρχει στο νομό μας».

Οι εργασίες που βραβεύτηκαν

1ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας – «Η Κατάκτηση του Πόλου».

Η ταινία δημιουργήθηκε το 2019 από τους μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας κατά τη διάρκεια του πενθήμερου εργαστηρίου animation του Νεανικού Πλάνου με Υπεύθυνους Εργαστηρίου τους animators Κώστα Κατράκη και τον Τάσο Ζέρβα, και την βοήθεια του δασκάλου τους κ. Φιλήμονα Καβάκα & του Δ/ντη κ. Αλκιβιάδη Σαλπιγκτή.
Τα παιδιά της ΣΤ’ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας στήνουν ένα animation… ριμέικ της κλασικής ταινίας του 1912, του Ζορζ Μελιές “Η κατάκτηση του Πόλου”, στην οποία διάφοροι επιστήμονες συναγωνίζονται για το ποιος και πώς θα καταφέρουν να κατακτήσουν τον Πόλο.

5ο Νηπιαγωγείο Δράμας – 1ο Νηπιαγωγείο Προσοτσάνης και Νηπιαγωγείο Παρακοίλων Λέσβου – «Η Συνταγή του Αύριο»

Η συνεργασία για τη δημιουργία της ταινίας μεταξύ των τριών νηπιαγωγείων έγινε στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού eTwinning προγράμματος με τίτλο «European P.L.A.N». Στο πρόγραμμα πραγματοποιήθηκαν συνεργατικές δράσεις που ενέπλεκαν διάφορες μορφές τέχνης όπως ζωγραφική, φωτογραφία, λογοτεχνία, κινηματογράφο μέσα όμως, από μια περιβαλλοντική οπτική.

Με την τεχνική Stop Motion Animation οι μαθητές παρουσίασαν την πιο εύκολη και πετυχημένη συνταγή για ένα καλύτερο μέλλον στον πλανήτη μας. Τα συστατικά της τόσο απλά που μπορεί να τα βρει ο καθένας! Σπόρος , Χώμα , Νερό, Ήλιο και Αγάπη! Όποιος την εκτελέσει θα έχει πραγματοποιήσει μια απλή Πράξη Ζωής. Γιατί η διατήρηση της υγείας του πλανήτη μας συνυπάρχουν με την αναγκαιότητα της επιβίωσης μας!

Η ταινία συμμετείχε στον ετήσιο διεθνή μαθητικό διαγωνισμό δημιουργίας ταινίας μικρού μήκους «Cinema… διάβασες;» 2022 όπου απέσπασε το 1ο βραβείο  Animation νηπιαγωγείων τoν περασμένο Σεπτέμβριο.