Home > Πρώτο Θέμα > Αδυναμία συντήρησης του οδικού δικτύου από το Δασαρχείο και τους Δήμους Δράμας Δηλώσεις διοικητή της Πυροσβεστικής Δράμας και του αρμόδιου από το Δήμο

Αδυναμία συντήρησης του οδικού δικτύου από το Δασαρχείο και τους Δήμους Δράμας Δηλώσεις διοικητή της Πυροσβεστικής Δράμας και του αρμόδιου από το Δήμο

Ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος από 1η Μαΐου

Αδυναμία συντήρησης του οδικού δικτύου

από το Δασαρχείο και τους Δήμους Δράμας

Δηλώσεις διοικητή της Πυροσβεστικής Δράμας και του αρμόδιου από το Δήμο

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΠΟ 1η Μαΐου έχει ήδη ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος για το καλοκαίρι του 2018, και ήδη όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς συντονίζονται, προκειμένου να προλάβουν φωτιές και να προστατέψουν τα αλσύλλια και τα δάση του Νομού Δράμας.

Ήδη, αυτή την περίοδο, μετά από τη διεξαγωγή την περασμένη εβδομάδα του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠ) της Π.Ε. Δράμας, συνεδριάζουν τα αντίστοιχα ΣΟΠ των Δήμων. Την ερχόμενη Τρίτη συνεδριάζει το ΣΟΠ του Δήμου Δράμας, ενώ συνεδρίασε το ΣΟΠ του Δήμου Παρανεστίου.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αρμόδιοι φορείς κάθε χρόνο, παραμένουν σχεδόν τα ίδια, χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές. Το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δράμας βρίσκεται στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα, «όμως προσπαθούμε να το διαχειριστούμε όπως γίνεται καλύτερα και ορθολογικά», επισημαίνει με δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο», ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δράμας κ. Δαδούδης.

Kostas Dadoydis

Ο κ. Κώστας Δαδούδης.

Όπως τονίζει ο ίδιος, «αυτή την εποχή είμαστε στη διαδικασία συντήρησης του στόλου μας, έχουμε ήδη επικαιροποιήσει τα αντιπυρικά σχέδια και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες θα αρχίσουμε τις περιπολίες. Σε συνεργασία επίσης με τις εθελοντικές οργανώσεις, θα επιτηρούμε τα αλσύλλια της περιοχής και το γενικότερο περιβάλλον του Ν. Δράμας».

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία συμμετέχει επίσης σε όλες τις συνεδριάσεις των ΣΟΠ που γίνονται στο Νομό και ανταλλάσσονται απόψεις με όλους τους φορείς που εμπλέκονται στην Πολιτική Προστασία.

Ερωτώμενος για τη χθεσινή συνάντηση στο Παρανέστι, ο κ. Δαδούδης είπε ότι, «το μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή του Δήμου Παρανεστίου κυρίως, είναι η αδυναμία από τους φορείς, κυρίως του Δασαρχείου, να συντηρήσει το δασικό οδικό δίκτυο, όπου πλέον κατά τη διάρκεια του χειμώνα προκαλούνται ζημιές και φθορές, καταπτώσεις, κατολισθήσεις και δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο την πρόσβαση.

Σε περίπτωση που έχουμε κάποιο συμβάν σε περιοχές όπου το δασικό οδικό δίκτυο δεν επαρκεί για να πλησιάσουμε, το έργο μας είναι ακόμα δυσκολότερο. Δυστυχώς και οι Δήμοι αδυνατούν να το συντηρήσουν λόγω έλλειψης ανάλογων κονδυλίων και ο κάθε Δήμος μέσα από κάποια προγράμματα και επιδοτήσεις που παίρνει, προσπαθεί να τις διαθέσει σε καθαρισμό αλσυλλίων, καθαρισμό ρεμάτων κτλ.»

Ερωτώμενος αν θα παρθούν κάποια άλλα ιδιαίτερα μέτρα σε περιοχές επικίνδυνες που συνηθίζουν να δίνουν δασικές πυρκαγιές, όπως στην περιοχή του Νικηφόρου, του Βαθυλάκου, του Μοναστηρακίου και της Καλλιφύτου, ο κ. Δαδούδης επισημαίνει:

«Αυτό που μπορείς να κάνεις, είναι να ενημερώσεις περισσότερο τους πολίτες μέσα από κάποια επικοινωνιακά μηνύματα που μπορείς να μεταδώσεις, ώστε να προσέχει τις θερινές ώρες, να μην δραστηριοποιείται στην ύπαιθρο με δράσεις που μπορεί να προκαλέσουν σπινθήρες και άρα πυρκαγιές και να εγκαταλείπει σκουπίδια, τζάμια σπασμένα, γυαλιά, γιατί όλα αυτά μπορούν να συγκεντρώσουν τις ακτίνες του ήλιο και να προκαλέσουν πυρκαγιές και γενικότερα ό,τι μπορεί να προκαλέσεις φωτιές και πυρκαγιές. Θα πρέπει ακόμα να καθαρίζουν τα σπίτια τους από χόρτα και οι πολίτες με κάποιες προληπτικές δράσεις, να συμβάλλουν στη διατήρηση του περιβάλλοντος».

Nikos Hliadis

Ο κ. Νίκος Ηλιάδης.

Ο Δήμος Δράμας

Στον «Πρωινό Τύπο» μίλησε επίσης και εντεταλμένος  σύμβουλος Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων Δήμου Δράμας κ. Ηλιάδης, ο οποίος σημείωσε κατ’ αρχάς ότι το ΣΟΠ του Δήμου θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τρίτη, προκειμένου να παρθούν κάποιες αποφάσεις για τη δασοπυρόσβεση, τόσο στην πόλη όσο και στα ορεινά του Δήμου, όπως το Σιδηρόνερο.

«Αυτή τη στιγμή», τόνισε ο κ. Ηλιάδης, «βρίσκονται σε εξέλιξη δύο δημοπρατήσεις, που θα ολοκληρωθούν μέχρι τέλη Ιουνίου και άρα από Ιούλιο ξεκινούν οι διαδικασίες. Σ’ αυτές προβλέπονται διανοίξεις ζωνών πυρασφάλειας στον ορεινό όγκο του Σιδηρονέρου, της Σκαλωτής, Καλλικάρπου, Παπάδων, Οροπεδίου, Κόκκινων, Κλειστών. Ταυτόχρονα έργα θα γίνουν στην περιοχή της Δράμας και στους πρόποδες Κορυλόβου, στο άλσος Καλλιφύτου, στην περιοχή Κολυμβητηρίου και Θεραπευτηρίου Χρ. Παθήσεων. Περιλαμβάνεται κυρίως καθαρισμός, αποψίλωση, καθάρισμα κλαδιών και σκουπιδιών για να μην έχουμε εστίες πυρκαγιάς».

Αναφορικά με το ζήτημα της εκπαίδευσης δημοτικών υπαλλήλων που εμπλέκονται γενικότερα στο χώρο της πυρόσβεσης και της καθαριότητας, όπως είχε γίνει και πέρυσι κάποια στιγμή, ο κ. Ηλιάδης τονίζει ότι αυτό θα αποφασιστεί την Τρίτη στο ΣΟΠ. «Σκοπός μας είναι να πραγματοποιηθούν κάποιες ημερίδες για εκπαίδευση των ανθρώπων που θα συμμετέχουν στην πυρόσβεση, για να μάθουμε μερικά πράγματα, όπως χρήση αντλιών, πώς να σβήνουμε φωτιά, πώς να μην κινδυνεύουμε και οι ίδιοι στη χρήση τέτοιων μηχανημάτων».