Home > νέα > Άγνωστοι δράστες κατάφεραν να εξαπατήσουν ηλικιωμένη σε χωριό της Δράμας- Της απέσπασαν 5.000 ευρώ

Άγνωστοι δράστες κατάφεραν να εξαπατήσουν ηλικιωμένη σε χωριό της Δράμας- Της απέσπασαν 5.000 ευρώ

Σε εξέλιξη οι έρευνες των αστυνομικών Αρχών

Άγνωστοι δράστες κατάφεραν

να εξαπατήσουν ηλικιωμένη

σε χωριό της Δράμας

Της απέσπασαν  5.000 ευρώ

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών Αρχών για τον εντοπισμό αγνώστων μέχρι στιγμής δραστών οι οποίοι, χθες (15-5-2020) το πρωί, εξαπάτησαν ηλικιωμένη ημεδαπή σε χωριό της Δράμας.

Συγκεκριμένα, άγνωστος δράστης επικοινώνησε τηλεφωνικά με την ηλικιωμένη, στην οποία παρουσιάστηκε ως ιατρός νοσοκομείου και προφασιζόμενος ότι η κόρη της τραυματίσθηκε σε τροχαίο ατύχημα, της ζήτησε να καταβάλει χρηματικό ποσό προκειμένου να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία παρενέβη άγνωστη δράστιδα, η οποία προσποιήθηκε της κόρη της και προέτρεπε την παθούσα να ικανοποιήσει το παραπάνω αίτημα.

Στη συνέχεια, αφού κατάφεραν να εξαπατήσουν την ηλικιωμένη, την έπεισαν να τοποθετήσει μια σακούλα με 5.000 ευρώ σε κάδο απορριμμάτων πλησίον της οικίας της, όπου μετέβη άγνωστος δράστης και τα παρέλαβε.

Την προανάκριση για την συγκεκριμένη υπόθεση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Δράμας.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν καταγγελθεί σε αστυνομικές υπηρεσίες της Ροδόπης και της Ξάνθης, παρόμοια περιστατικά απόπειρας εξαπάτησης πολιτών.

Μια άλλη μεθοδολογία που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι για την εξαπάτηση των πολιτών με το πρόσχημα της πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος είναι η εξής:

Οι δράστες πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις,  προσποιούμενοι δικηγόρους ή αστυνομικούς, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι στενό συγγενικό τους πρόσωπο (συνήθως τέκνο τους) έχει προκαλέσει με υπαιτιότητά του τροχαίο ατύχημα, με συνέπεια τον θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό συνήθως ανήλικου παιδιού.

Επιπλέον ισχυρίζονται ότι για να αποφευχθεί η φυλάκιση του συγγενικού τους προσώπου και να απεμπλακεί από τις επικείμενες ποινικές συνέπειες, απαιτείται η καταβολή σημαντικών χρηματικών ποσών, το ύψος των οποίων διαφοροποιείται σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με τη δεκτικότητα και την ευπιστία των θυμάτων.

Για να γίνουν πιο πειστικοί, άλλοι συνεργάτες τους παρεμβάλλονται στην τηλεφωνική επικοινωνία και προσποιούνται το συγγενικό τους πρόσωπο, εκλιπαρώντας για βοήθεια και ασκώντας αφόρητη ψυχολογική πίεση στα θύματα.

Στη συνέχεια και εφόσον τα θύματα έχουν πεισθεί, είτε εμφανίζονται στην οικία τους για την παραλαβή των χρημάτων, είτε δίνουν ραντεβού σε προκαθορισμένο από τους δράστες τόπο και χρόνο, πλησίον της οικίας.

Επισημαίνεται ότι :

  • στα τροχαία ατυχήματα ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές Αρχές οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθοδήγηση των κατά τόπους Εισαγγελικών Αρχών και σε καμία περίπτωση δεν υφίστανται παρέκκλιση από αυτές, με την καταβολή χρηματικών ποσών.
  • από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική, υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.

Με αφορμή τα περιστατικά εξαπάτησης πολιτών η Ελληνική Αστυνομία συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθούν να τους πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου, να μην ενδίδουν σε προτροπές για συνάντηση και να ενημερώνουν πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος τους.