Home > Αρθρα > Οι αγράμματοι του facebook και τα προσφυγόπουλα στα σχολεία!

Οι αγράμματοι του facebook και τα προσφυγόπουλα στα σχολεία!

Οι αγράμματοι του facebook και τα προσφυγόπουλα στα σχολεία!

ΗΜΕΡΟΔΕΙΚΤΗΣ – Γράφει ο Θανάσης Πολυμένης

Δεν θα έμπαινα…

… σε κανέναν κόπο να καθίσω να γράψω και να σχολιάσω με τη σειρά μου, σχόλια που έχουν γραφτεί στο facebook, σ’ αυτό το μέσο όπου ο καθένας μπορεί να γράφει και να σχολιάζει, σ’ αυτό που – αν και δεν συμφωνώ με τον τρόπο ύπαρξή του – εντούτοις μπορεί να είναι ένα δημοκρατικό μέσο έκφρασης!

 

Παρ’ όλα αυτά…

… οι διάφοροι που γράψουν ό,τι θέλουν και ό,τι κατεβάσει η κούτρα τους, θα πρέπει πρώτα πριν απ’  όλα και πάνω απ’ όλα, να σέβονται όχι μόνο τους άλλους… αλλά κυρίως το ίδιο το όνομά τους!

 

Διότι…

… όσα γράφουν, τα γράφουν με το όνομά τους… χωρίς πριν να κάνουν μια προσπάθεια και να ψάξουν να δουν τι πραγματικά συμβαίνει! Για να φτάσουμε να δημοσιεύσουμε ένα άρθρο, μιλάμε με δεκάδες ανθρώπους, διασταυρώνουμε τα γεγονότα και τέλος δημοσιεύουμε.

 

Για εμάς…

… εδώ στον «Πρωινό Τύπο», είναι κανόνας και δεν μας ενδιαφέρει τι κάνουν οι άλλοι. Στα τόσα χρόνια, τόσο ο υποφαινόμενος όσο και η ίδια η εφημερίδα του «Πρωινού Τύπου» – από το 1951 παρακαλώ – δεν δώσαμε κανένα δικαίωμα διάψευσης ούτε ποτέ επιτεθήκαμε χυδαία σε κανέναν, ούτε είπαμε ότι τα ξέρουμε όλα!

 

Πάνω απ’ όλα…

… οι απόψεις του καθενός, είναι δικές του και καλά κάνει και τις έχει. Μπορεί να είναι δημοκράτης, μπορεί να είναι Δεξιός, Αριστερός, Φασίστας και ότι άλλο θέλει. Από εκεί και πέρα, οφείλει να αναγνωρίσει, ότι η μάθηση είναι δικαίωμα όλων!

 

Ο λόγος…

… για ένα ρεπορτάζ με θέμα τα προσφυγόπουλα από τη Συρία που διαβιούν στη Δομή Φιλοξενίας στη Βιομηχανική Περιοχή της Δράμας. Δεν θα αναλωθώ στα προηγούμενα χρόνια. Όλα είναι γνωστά σε όλους, αρκεί κανείς να ψάξει να βρει και να διαβάσει το τι πραγματικά συμβαίνει.

 

Από το βράδυ…

… ακόμα, όταν οι πρώτοι πρόσφυγες βρέθηκαν στη Δράμα, ο «Πρωινός Τύπος» ήταν εκεί για να δημοσιεύει την πραγματικότητα, χωρίς ελλείψεις στα άρθρα του, μεταφέροντας πάντα το τι συμβαίνει.

 

Στη συνέχεια…

… μετά από ένα-δυο χρόνια, το κράτος παραχώρησε τη Δομή αυτή στο Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, σε κάποιες Μ.Κ.Ο. και η πόρτα έκλεισε, τουλάχιστον για τα Μέσα Ενημέρωσης. Παρ’ όλες τις προσπάθειές μας τα προηγούμενα χρόνια, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.), ούτε με το σταγονόμετρα έδινε στοιχεία της διαβίωσης αυτών των ανθρώπων.

 

Όσον αφορά…

… κάποια επεισόδια που  υπήρξαν στον Μυλοπόταμο … και γι’ αυτά έχουμε γράψει. Αλλά πολύ σωστά, στις πολυπληθείς κοινωνίες, πάντα θα υπάρχουν οι παραβατικοί! Αυτό δεν αποτελεί σημείο στήριξης για το κλείσιμο της Δομής Φιλοξενίας, ή για την … εξόντωση των προσφύγων αυτών. Στους 500 ανθρώπους, πάντα θα βρίσκονται ένας – δύο – τρεις παραβατικοί!

 

Ας έρθουμε…

… στο συγκεκριμένο άρθρο με την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων στη Δράμα. 149 παιδιά, μαθητές τάξεων Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Η απόσταση της δομής από τη Δράμα στη ΒΙ.ΠΕ., είναι κάτι λιγότερο από 10 χιλιόμετρα. Κάθε χρόνο τα παιδιά μεταφέρονται με λεωφορεία, τα οποία πληρώνει ο Δ.Ο.Μ. σε συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας!

 

Όταν το άρθρο…

… δημοσιεύθηκε στο facebook, οι … πληκτρολόγοι «δημοκράτες» έπεσαν να φάνε τους πάντες και τα πάντα αλλά και εμάς! Απίστευτα λόγια, βρισιές, χυδαιότητες. Και όλοι αυτοί, χωρίς να σέβονται τίποτα και κυρίως το ίδιο το όνομά τους και την προσωπικότητά τους… γράφουν χωρίς να γνωρίζουν τι πραγματικά λένε. Επειδή όμως εμείς σεβόμαστε τους ίδιους θα επιλέξουμε μερικά χαρακτηριστικά σχόλιά τους. Παρεμπιπτόντως αφήνω την ορθογραφία τους όπως είναι…

 

Η κα. Α.Κ. γράφει:

[Δέν είδα ποτέ νά γράφετε γιά τά ‘Ελληνόπουλα τής κρίσης…πού στό φινάλε οί γονείς τους πληρώνουν γιά τήν ‘Ελλάδα νά βγεί από τήν κρίση…βγείτε λίγο από τά γραφεία σας καί δείτε ότι πολλά δέν έχουν χρήμα γιά ναύλα νά πάνε σχολείο..ή τά κατεβάζουν από τά ‘Αστικά γιά 10 λεπτά μείον…φτάνει πιά ή έννοια όλων γιά τούς πρόσφυγες…πού νά μάς φάνε δέν χορταίνουν….]

 

Λοιπόν…

… τα Ελληνόπουλα της κρίσης, τουλάχιστον στη Δράμα και γενικότερα στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης, δεν πληρώνουν για να πάνε στα σχολεία τους. Όπως είναι γνωστό, η πόλη της Δράμας έχει 16 Δημοτικά σχολεία και όλα τα Λύκεια (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) είναι στο κέντρο της πόλης και πηγαίνουν τα περισσότερα με τα πόδια γιατί είναι πάρα πολύ κοντά.

 

Τα παιδιά…

… από τα χωριά που πηγαίνουν στα Λύκεια, κατεβαίνουν με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ και τα έξοδα είναι ήδη πληρωμένα από το κράτος!!! Η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, ναυλώνει λεωφορεία, ακόμα και ταξί και οι μαθητές μεταφέρονται κανονικά στα σχολεία τους, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Τι άλλο πέρα από αυτό;

 

Οι μαθητές…

… του Μουσικού Σχολείου, μεταφέρονται όλοι δωρεάν με το λεωφορείο μέχρι το σχολείο τους. Και μάλιστα το μεσημέρι σιτίζονται κανονικά με κέτερινγκ που φτάνει στο σχολείο. Δωρεάν και αυτό από το κράτος!

 

Επίσης…

… από φέτος στη Δράμα το Υπ. Εργασίας σε συνεργασία με το Υπ. Παιδείας, έδωσαν στη Δράμα 1.100 σχολικά γεύματα για μαθητές Δημοτικού τα οποία μοιράστηκαν σε 10 σχολεία του Νομού. Κάθε μεσημέρι, 1.100 μαθητές του Νομού Δράμας, θα σιτίζονται δωρεάν. Πρόγραμμα που «τρέχει» εδώ και 3 χρόνια σε όλη την Ελλάδα με χιλιάδες γεύματα σε ελληνόπουλα καθημερινά!

 

Όλα αυτά…

… γράφονται και δημοσιεύονται καθημερινά στον «Πρωινό Τύπο» και στα άλλα έγκυρα μέσα ενημέρωσης. Τα έγκυρα λέμε και όχι τα διάφορα ανώνυμα, που απλώς κοπιάρουν κείμενα από εδώ κι από εκεί… και λειτουργούν υπογείως και προκλητικά απέναντι στις κοινωνίες!

 

Δεν θα ασχοληθώ…

… με άλλα σχόλια, γιατί είναι προκλητικά, απευθύνονται προς εμάς βρίζοντας χυδαία το σπίτι και το σόι μας και δεν συμμαζεύεται και σίγουρα αξίζουν μηνύσεων, πιστεύοντας ότι έτσι… δείχνουν τον πατριωτισμό τους και τη δημοκρατικότητά τους!

 

Πρόκειται απλά…

… για ανόητους που δεν εννοούν να καταλάβουν τι πραγματικά συμβαίνει γύρω μας. Οι πρόσφυγες, λαθρομετανάστες ή όχι, είναι μια πραγματικότητα από την οποία η Ελλάδα δεν μπορεί να απαλλαγεί!

 

Από όλους αυτούς…

… τους ανθρώπους, θα δεχθώ όλα αυτά τα σχόλια, ότι ναι, έτσι είναι κατά ένα μεγάλο μέρος: οι κακοί μουσουλμάνοι, το Ισλάμ που επιτίθεται, ο εξισλαμισμός της Ελλάδας και της Ευρώπης. Πολλές φορές, στις σκέψεις μου, περνάνε και όλα αυτά, δεν αντιλέγω.

 

Όμως…

… αυτά τα μικρά παιδιά, μπορούν να διδαχθούν την ελληνική γλώσσα. Και αυτή περιέχει τη δική της σοφία και αυτό πρέπει να το παραδεχθούμε ανά τους αιώνες!

 

Λοιπόν…

… αυτά τα παιδιά, σ’ αυτά τα σχολεία, διδάσκονται κάθε μέρα για τρεις ώρες, την ελληνική γλώσσα και στη συνέχεια τα υπόλοιπα μαθήματα του σχολείου με τους άλλους μαθητές. Μετέχουν της ελληνικής παιδείας!

 

Δεν έχω…

… καμιά πρόθεση να πείσω κανέναν. Έμαθα να διασταυρώνω πρώτα τις πληροφορίες μου και μετά να γράφω. Έμαθα να μην βρίζω τουλάχιστον δημόσια σε κείμενά μου. Το ξέρω ότι και πάλι θα βρίσουν! Βλέπετε, ο φασισμός δεν έρχεται απ’ το μέλλον… είναι μέσα μας, εμποτισμένος, σε ύπνωση…  και εξαρτάται από εμάς τους ίδιους αν τον αφήσουμε να βγει… να εκκολαφθεί!

 

Και τέλος…

… μια κουβέντα ακόμα: κάποτε, πριν από χρόνια, ήταν οι κακοί Αλβανοί. Όταν ενσωματώθηκαν στην ελληνική κοινωνία, τα παιδιά τους μεγάλωσαν και πηγαίνουν σχολείο, σπουδάζουν, εργάζονται… πάψαμε να ασχολούμαστε μαζί τους! Τώρα έχουμε καινούριο κοσκινάκι! Τους πρόσφυγες εξ Ανατολών!