Home > νέα > Ακριτίδης: Πολύ καλές οι φετινές τιμές για τους κτηνοτρόφους-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Προσοτσάνης

Ακριτίδης: Πολύ καλές οι φετινές τιμές για τους κτηνοτρόφους-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Προσοτσάνης

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Προσοτσάνης

Ακριτίδης: Πολύ καλές οι φετινές

τιμές για τους κτηνοτρόφους

Στα 7 ευρώ το σφάγιο στα αμνοερίφια για το Πάσχα και 11 – 12 ευρώ στη λιανική

Δεν ενοχλούν οι εισαγωγές, αλλά οι ελληνοποιήσεις

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΝ ΦΕΤΟΣ, όπως και πέρυσι άλλωστε, δεν είχαμε την πανδημία, αύριο Πέμπτη θα πραγματοποιούνταν στη Δράμα το γνωστό αρνοπάζαρο. Το αρνοπάζαρο της Δράμας, είναι ένα από τα πιο γνωστά σε όλη την Ελλάδα και από τα μεγαλύτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Οι συνθήκες της πανδημίας όμως, δεν ευνοούν φέτος την πραγματοποίησή τους.

Παρ’ όλα, αν αναλογιστεί κανείς το τι συμβαίνει φέτος με τα αμνοερίφια προς κατανάλωση για το Πάσχα, τότε το αρνοπάζαρο δεν θα είχε κανένα λόγο να πραγματοποιηθεί. Και αυτό, επειδή πλέον οι κτηνοτρόφοι έχουν πουλήσει όλη τη διαθέσιμη παραγωγή τους και μάλιστα σε πολύ καλή τιμή, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν αρνιά και κατσίκια ούτε για δείγμα!

Αυτά ισχυρίζεται μεταξύ άλλων μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Προσοτσάνης κ. Κώστας Ακριτίδης, ενώ ιδιαίτερο λόγο κάνει για τις εισαγωγές από τη Ρουμανία, τις ελληνοποιήσεις αλλά και το ζήτημα των ελέγχων στα βασικά τελωνεία της χώρας και κυρίως στον Προμαχώνα.

AKRITIDHS

Ούτε για δείγμα…

Όπως εξηγεί ο κ. Ακριτίδης, σήμερα αρνί και κατσίκι έφτασαν στα 7 ευρώ το κιλό στο σφάγιο, ενώ στη λιανική μπορεί να φτάσει στα 11 και 12 ευρώ. Και συν τοις άλλοις, οι έμποροι δεν βρίσκουν πλέον ζώα να αγοράσουν!

Σημειώνει ακόμα ο κ. Ακριτίδης, ότι, «εκεί που λέγαμε ότι το κατσίκι θα πήγαινε σε ποιο χαμηλή τιμή επειδή είχε επάρκεια, ακόμα και αυτά φέτος εξαντλήθηκαν. Στη λιανική οι τιμές αυτές φτάνουν μέχρι και 11 με 12 ευρώ».

Όπως εξηγεί ο ίδιος, «αυτό συμβαίνει επειδή φέτος οι κτηνοτρόφοι βιάστηκαν να πουλήσουν λόγω της άσχημης οικονομικής κατάστασης που βίωσαν, με συνέπεια να μειωθεί το ζωικό κεφάλαιο στην Περιφέρεια αλλά και στη χώρα γενικότερα. Σημαντική βοήθεια φέτος μας έδωσε και το ιταλικό Πάσχα. Επειδή φέτος έπεσε πιο μπροστά από το δικό μας στην Ελλάδα, το ιταλικό Πάσχα μας ευνόησε σε μεγάλο βαθμό. Και αυτό έδωσε ώθηση στις πωλήσεις. Πήγαιναν οι έμποροι σε κτηνοτροφικές μονάδες και δεν είχαν να τους δώσουν».

Εισαγωγές και ελληνοποιήσεις

Ερωτώμενος για το θέμα των εισαγωγών και των ελληνοποιήσεων, ο κ. Ακριτίδης επισημαίνει ότι «εισαγωγές θα γίνουν τις επόμενες ημέρες ούτως ή άλλως, και κυρίως από τη Ρουμανία. Το θέμα είναι να μην έχουμε ελληνοποιήσεις, γιατί μετά θα διαμορφωθούν διαφορετικές τιμές στην χονδρική».

Σύμφωνα με τον κ. Ακριτίδη, «αν φέτος γινόταν το αρνοπάζαρο στη  Δράμα, δεν θα υπήρχε κανένας να πουλήσει τα ζώα του εκεί.  Η τιμή φέτος είναι πολύ ικανοποιητική, να μην είμαστε αχάριστοι. Εμείς θέλαμε πάντα η τιμή να είναι στα 6 ευρώ αρνί και κατσίκι, για να μπορεί ο κόσμος να τρώει στα 9 με 10 ευρώ στη λιανική. Από εκεί και πέρα εξαθλιώνεται η τσέπη του κόσμου και πάμε στην άλλη άκρη. Και αυτό δεν είναι σωστό».

Τονίζει ακόμα ο  ίδιος, ότι, «φτάσαμε στο σημείο πλέον, να μην έχει γίνει ξανά κάτι τέτοιο στη χώρα μας. Ο ένας έμπορος να καπελώνει τον άλλο, για να πάρει το ζωικό κεφάλαιο με τα πάντα πληρωμένα. Μπορεί αύριο μεθαύριο να πάει ακόμα και 7,50 και 8 ευρώ το σφάγιο.

Μπορεί να βρει ο καταναλωτής φθηνότερα κρέατα στο σούπερ μάρκετ, αλλά αυτά θα είναι πλέον εισαγόμενα. Δεν είναι κακό να γίνονται εισαγωγές. Το κακό είναι να γίνονται ελληνοποιήσεις. Αν δεν είχαμε ελληνοποιήσεις, θα είχαμε μια ροή με 5.30 και 6 ευρώ κάθε Πάσχα και θα παίρναμε κι εμείς καλά χρήματα και θα έβγαζαν και οι έμποροι και θα αγόραζε και ο κόσμος σε μια καλή τιμή. Αυτό που γίνεται όμως κάθε φορά είναι απαράδεκτο από τους εμπόρους».

Έλεγχοι στα τελωνεία

Ερωτώμενος για τους ελέγχους στα τελωνεία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ότι θα ξεκινήσει, απαντάει ότι «οι βασικοί έλεγχοι που πρέπει να γίνονται είναι στα τελωνεία, στο σφαγείο και στον χονδρέμπορο. Όλες οι ελληνοποιήσεις γίνονται στην χονδρική. Όταν φτάνει στην χονδρική, είτε σφαγμένο είτε όχι, ο χονδρέμπορος κάνει την όλη ιστορία, ώστε να μην αφήσει αποτυπώματα και ίχνη. Εκεί πρέπει να εστιάσει το κράτος και να βάλει βαριά πρόστιμα. Είναι τεράστια τα ποσά που μπορούν να κερδίσουν από τις ελληνοποιήσεις και στο κρέας και στο γάλα. Μιλάμε για 1 εκατομμύριο αρνιά περίπου».

Τελωνείο Εξοχής

Ερωτώμενος για το αν από το τελωνείο της Εξοχής περνούν ποσότητες ζώων για το Πάσχα, ο κ. Ακριτίδης τονίζει ότι, «η μεγαλύτερη ποσότητα ζώων που περνάει στην Ελλάδα, περνάει από τον Προμαχώνα. Το δικό μας εδώ δεν είναι αναβαθμισμένο να δέχεται εμπορεύματα όλων των ειδών. Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε με το δικό μας τελωνείο της Εξοχής, αλλά με του Προμαχώνα, που είναι ένα μεγάλο τελωνείο. Κατά καιρούς μάλιστα έχουν γίνει καταγγελίες από συναδέλφους στις Σέρρες, ότι γίνονται τραγικά πράγματα εκεί. Το θέμα δεν είναι να περάσουν 100 αρνιά, αλλά ότι περνάνε χιλιάδες αρνιά. Αυτό είναι που πρέπει να σταματήσει και ελπίζω να έχει σταματήσει.

Το τελωνείο Εξοχής, είναι ήπιων μεταφορών και ποτέ δεν έχουμε αντιληφθεί να έχουν περάσει από εδώ. Από εδώ περνάνε ελάχιστα ζώα κατά περιόδους από εμάς προς τη Βουλγαρία, κυρίως σε περιόδους γιορτών όπως το ραμαζάνι τους».