Home > Αρθρογράφοι > Άμα θέλουν οι αντιπολιτεύσεις!

Άμα θέλουν οι αντιπολιτεύσεις!

Άμα θέλουν οι αντιπολιτεύσεις!

ΗΜΕΡΟΔΕΙΚΤΗΣ – Γράφει ο Θανάσης Πολυμένης

Προ ημερών…

… ο πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ κ.  Καλλινικίδης, στην πρώτη συνέντευξη για το 2020, είχε πει ότι, «το 2020 θα είναι η χρονιά της ΔΕΚΠΟΤΑ». Προφανώς και δεν ήταν τυχαίο, καθώς γνώριζε, όπως και όλοι μας, ότι με το καλημέρα του νέου χρόνου, οι αντιπολιτεύσεις θα έθεταν ζήτημα κλεισίματος της επιχείρησης.

Το θέμα…

… για την οριστική λύση και κλείσιμο της ΔΕΚΠΟΤΑ, της δημοτικής επιχείρησης του Δήμου Δράμας για τον Πολιτισμό, την Κοινή Ωφέλεια και τον Τουρισμό που δημιουργήθηκε επί δημαρχίας Μαργαρίτη Τζίμα, δεν είναι κάτι καινούριο.

Οι σημερινές…

… αντιπολιτεύσεις του Δήμου Δράμας, το λένε και το ζητούν εδώ και χρόνια. Και μάλιστα το περιγράφουν με τα μελανότερα χρώματα. Τόσα χρόνια όμως, δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι, καθώς η πλειοψηφία της δημοτικής αρχής στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν έδινε τη δυνατότητα ψήφων ώστε να περάσουν την πρότασή τους.

Με το νέο νόμο…

…  «Κλεισθένη» όμως για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τις εκλογές που έγιναν με την απλή αναλογική, τα πράγματα άλλαξαν. Και κυρίως, άλλαξε η πλειοψηφία εντός Δημοτικού Συμβουλίου. Και βέβαια, όπως πολλάκις το έχουμε γράψει, η δημοτική αρχή πλέον έχει 13 ψήφους, ενώ οι δύο μείζονες παρατάξεις διαθέτουν μαζί 16 ψήφους (8 η «Πόλη+Ζωή» και 8 το «Project Δράμα 2020»).

Σ’ αυτές…

… τις 16 ψήφους, προστίθενται και οι δύο της «Αυτοδιοίκησης Πολιτών» και πάμε στους 18 ψήφους, έναντι 13 του δημάρχου. Στις ψήφους της αντιπολίτευσης, θα μπορούσε να προστεθεί μια 19η ψήφος, αυτή της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Άγνωστο παραμένει για το τι θα κάνει η παράταξη «Προοπτική για τη Δράμα». Άρα, η πρόταση της αντιπολίτευσης για το κλείσιμο της επιχείρησης, λογικά θα περάσει και μάλιστα με καλή πλειοψηφία, όπως και η μην ψήφιση του προϋπολογισμού.

Από εκεί …

… και πέρα. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι εύκολο και απλό να κλείσει μια τέτοια επιχείρηση. Ο κ. Τσιαμπούσης, ομολόγησε τη Δευτέρα στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ότι η ΔΕΚΠΟΤΑ κατά το παρελθόν είχε παράξει μεγάλο πολιτιστικό έργο και αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια.

Αν και σήμερα…

… η ΔΕΚΠΟΤΑ φαίνεται να έχει παρουσιάσει μια σημαντική μείωση στο έργο της, είναι αλήθεια ότι αυτό θα μπορούσε να διορθωθεί. Όμως με ποιον στη διοίκησή της; Αυτό είναι ένα σοβαρό ερώτημα, καθώς το πρόσωπο του σημερινού προέδρου της επιχείρησης αμφισβητείται από πολλούς και όχι μόνο από τις αντιπολιτεύσεις, αλλά ακόμα και το εσωτερικό της παράταξης της κ. Μαμσάκου.

Και μάλιστα…

…  από πρόσωπα που είναι πολύ κοντά στο δήμαρχο Δράμας!

Θα πρέπει ακόμα…

… να πούμε και μεγάλες αλήθειες. Η ΔΕΚΠΟΤΑ, σήμερα, δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα, οικονομικά τουλάχιστον. Η αλήθεια είναι ότι, η διοργάνωση της Ονειρούπολης μεταξύ άλλων, παραμένει μια αμαρτωλή ιστορία από πολλές και διαφορετικές πλευρές. Αλλά αυτό θα μπορούσε να είναι μια ιστορία και μια επιχείρηση από μόνη της!

Η αλήθεια…

… είναι ότι, επί διοίκησης Μαμσάκου και επί προεδρίας του κ. Γιώργου Ψαρρά, τα οικονομικά της ΔΕΚΠΟΤΑ διορθώθηκαν σημαντικά. Φυσικά, δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τι συμβαίνει με τα τιμολόγιά της, τις οφειλές της και άλλα τέτοια ζητήματα.

Από την…

… συνέντευξη Τύπου των τριών εκ των πέντε επικεφαλής συνολικά παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Δήμου Δράμας, το συμπέρασμα που συνάγεται είναι για τα προηγούμενα χρόνια της ΔΕΚΠΟΤΑ και όχι κυρίως των τελευταίων χρόνων της διοίκησης Μαμσάκου.

Αυτό που βγήκε…

… μεταξύ άλλων από τις δηλώσεις των δύο εκ των τριών επικεφαλής το πρωί της Δευτέρας, τόσο του κ. Τσιαμπούση όσο και του κ. Ηλιόπουλου, είναι «η αλλαγή στάσης» της παράταξης Χαρακίδη «Πόλη+Ζωή», όπως είπε ο κ. Ηλιόπουλος, ο οποίος μάλιστα σημείωσε ότι «τους τιμά», για να οδηγηθεί πλέον η επιχείρηση σε μια οριστική λύση και κλείσιμο. Εννοώντας ότι, έχουν και την σύμφωνη γνώμη της «Πόλης+Ζωής», η οποία διοίκησε το Δήμο και τη ΔΕΚΠΟΤΑ για 3 χρόνια.

Βέβαια…

… για να γίνει αυτό, οι αντιπολιτεύσεις είπαν ότι δεν θα ψηφίσουν ούτε τον προϋπολογισμό της επιχείρησης, η οποία αν δεν χρηματοδοτηθεί δεν θα μπορεί να λειτουργήσει. Παρά μόνο θα ψηφίσουν τις απαραίτητες μισθοδοσίες των λιγοστών υπαλλήλων της και κάποιων απαραίτητων ποσών που είναι για όποιες οφειλές προς τρίτους έχει η επιχείρηση.

Στη συνεδρίαση…

… του Δημοτικού Συμβουλίου της επόμενης Τετάρτης 22 Ιανουαρίου, οι τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης θα θέσουν την πρότασή τους. Για το πώς και το διότι… θα πρέπει να γίνουν όλα. Προφανώς θα έχουν έτοιμη μια καλή πρόταση.

Από εκεί και πέρα…

… και μόνο οι αντιπολιτεύσεις να ψηφίσουν, η πρόταση θα περάσει, γιατί χρειάζεται μόνο η απλή πλειοψηφία του σώματος. Σ’ αυτή την περίπτωση, δεν ξέρουμε τι θα κάνει ο δήμαρχος Δράμας και η παράταξή του.

Έχει …

… κάποιον άσο στο μανίκι του ο κ. Μαμσάκος, ή θα συρθεί έρμαιο στην πλειοψηφία των αντιπολιτεύσεων; Έχει ετοιμάσει κάποια πρόταση απέναντι σ’ αυτήν που ζητάει το κλείσιμο μιας επιχείρησης που έχει γίνει συνώνυμο με τον πολιτισμό και την Ονειρούπολη στη Δράμα;

Έξω στην πόλη…

… κάποιοι μιλάνε για ρεβανσισμό της αντιπολίτευσης, ότι όλο αυτό γίνεται εξαιτίας του ότι ο κ. Μαμσάκος, όρισε τον κ. Καλλινικίδη πρόεδρο της ΔΕΚΠΟΤΑ. Και αυτό είναι άκυρο, διότι, τόσο η παράταξη «Project Δράμα 2020», όσο και η παράταξη «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» το έχουν στο πρόγραμμά τους εδώ και χρόνια, το θέτουν επανειλημμένως στο Δημοτικό Συμβούλιο εδώ και χρόνια, όπως και η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» το λέει συνέχεια.

Το κλείσιμο…

…της ΔΕΚΠΟΤΑ, είναι μια μόνιμη επωδός των αντιπολιτεύσεων του Δήμου Δράμας εδώ και χρόνια. Άλλωστε, για να λέμε και την άλλη αλήθεια, ο κ. Καλλινικίδης επί της ουσίας διοικεί από τον Οκτώβριο περίπου και όντως έχει συγκεντρώσει ήδη τα πυρρά από πολλές πλευρές.

Η ΔΕΚΠΟΤΑ…

… με τα καλά και τα άσχημα, ήταν ένας χώρος πολιτισμού. Συγκέντρωσε γύρω της τον πολιτισμό και τον πνευματικό κόσμο της Δράμας. Οι εκδόσεις της έγραψαν κυριολεκτικά ιστορία…  και μας χάρισαν βιβλία που ποτέ δεν θα μπορούσαν  να εκδοθούν και να διαβάσουμε σε διαφορετική περίπτωση.

Τυπικά…

… νομικά και οικονομικά, όλες οι αρμοδιότητες της ΔΕΚΠΟΤΑ, σαφώς και θα μπορούσαν να μεταφερθούν στις υπηρεσίες του Δήμου Δράμας. Αυτό δεν είναι το δύσκολο, αλλά το εύκολο κομμάτι της όλης υπόθεσης.

Ποιες όμως…

… είναι οι υπηρεσίες εκείνες του Δήμου Δράμας, που θα μπορούσαν να αναλάβουν αυτό το εξαιρετικό έργο ενός ένδοξου παρελθόντος από άποψη ιστορίας και πολιτισμού; Θα μπορούσε για παράδειγμα, να αναλάβει το έργο των εκδόσεων ο Πολιτιστικός Οργανισμός; Θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια κάποια ομάδα ή επιτροπή ή κάτι άλλο τέλος πάντων, που να αναλάβει αυτό το έργο;

Γιατί…

… ο πολιτισμός στο Δήμο Δράμας, θα έπρεπε να έχει κάποιους που να ασχολούνται μ’ αυτόν συστηματικά. Ή μήπως ο κ. Μαμσάκος θα ορίσει ως αντιδήμαρχο Πολιτισμού τον κ. Καλλινικίδη για να διευθετεί τις απαραίτητες ενέργειες προς εκπλήρωση διαφόρων έργων και εργασιών περί του πολιτισμού;

Ουδέν κακόν…

… αμιγές καλού, έλεγαν οι στωικοί φιλόσοφοι, πράγμα που σημαίνει πως, σε κάθε πράγμα, όσο και αν φαίνεται αρνητικό, βρίσκεται πάντοτε κάτι θετικό.

Πλέον…

…στο σημείο που φτάσαμε, τα πράγματα θα πρέπει να ακολουθήσουν ένα δρόμο συναίνεσης. Ακόμα και αν η αντιπολίτευση επί της ουσίας μπορεί να πάρει τις δικές της αποφάσεις και να τις επιβάλει, οφείλουν όμως όλοι μαζί να συνεργαστούν για το κοινό καλό και την ανάπτυξη αυτής της πόλης, αυτού του Δήμου.

Και επειδή…

…πιστεύω, ότι είναι μόνο ένα μικρό παράθυρο για τέσσερα χρόνια όπου ο νόμος θα επιτρέψει συνεργασίες μέσω της απλής αναλογικής, καλό είναι να μπουν τώρα γερά θεμέλια συνεργασιών στο Δήμο Δράμας.