Home > νέα > Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας στον «Π.Τ.» «Διορθώθηκε μία αδικία…»

Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας στον «Π.Τ.» «Διορθώθηκε μία αδικία…»

Υπεγράφη από τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη

Σταματάει  η πώληση διαρκών

αγαθών από τα σούπερ μάρκετ

Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας

στον «Π.Τ.» «Διορθώθηκε μία αδικία…»

 

ΥΠΕΓΡΑΦΗ  από τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη, το τέλος της πώλησης ρούχων, ηλεκτρονικών, βιβλίων και παιχνιδιών από τα σούπερ μάρκετ, για όσο καιρό τουλάχιστον διαρκεί η καραντίνα και παραμένουν κλειστά τα εμπορικά καταστήματα.

Σύμφωνα με την απόφαση, απαγορεύεται η πώληση διαρκών αγαθών – όπως ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, παιχνίδια και βιβλία – από τα σούπερ μάρκετ, για όσο διάστημα είναι κλειστά τα εμπορικά καταστήματα. Όπως εξήγησε ο υπουργός, σκοπός είναι να μην δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι το Σάββατο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό παρουσία του προέδρου της ΕΣΕΕ, Γιώργου Καρανίκα, που έθεσε το σχετικό αίτημα για την απαγόρευση πώλησης από τα σούπερ μάρκετ προϊόντων που δεν είναι πρώτης ανάγκης.

Ο υπουργός έκανε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός εξετάζει το αίτημα να ανοίξουν τα βιβλιοπωλεία, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα βρει τρόπο να στηρίξει το βιβλίο.

Ανέφερε ακόμη, ότι στο σχέδιο νόμου που συζητήθηκε την Τρίτη στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής υπάρχει διάταξη που δίνει το δικαίωμα στους φορείς των λαϊκών αγορών να επιλεγούν ποιες 6 ήμερες της εβδομάδας θέλουν να δουλέψουν δηλαδή αν θέλουν να έχουν ρεπό Σάββατο η Κυριακή.

 

Σκουλίδης: Διορθώθηκε μια αδικία…

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας κ. Σκουλίδης, σημειώνει ότι «διορθώθηκε μια αδικία που είχε γίνει στην προηγούμενη καραντίνα. Ενώ είχαν κλείσει τα καταστήματα του λιανεμπορίου, υπήρχαν οι υπεραγορές και τα σούπερ μάρκετ, που πωλούσαν ίδια προϊόντα πέρα από τρόφιμα. Έτσι, δημιουργήθηκε ένας αθέμιτος ανταγωνισμός και τότε υπήρξαν αντιδράσεις. Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη φορά, οι αντιδράσεις ήταν πιο στοχευμένες. Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και οι Εμπορικοί Σύλλογοι και άλλες επαγγελματικές οργανώσεις, πίεσαν προς την κατεύθυνση να αρθεί αυτή η αδικία και να μην υπάρχει αυτός ο αθέμιτος ανταγωνισμός».

Όπως διευκρίνισε επίσης ο ίδιος, «δεν είναι μόνο ότι πουλάνε προϊόντα πέραν των τροφίμων, επίσης διανέμουν φυλλάδια κάνοντας ιδιαίτερη διαφήμιση των προϊόντων τους και η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για αθέμιτο ανταγωνισμό. Δεν μπορείς να κλείνεις όλο το λιανεμπόριο και τα σούπερ μάρκετ να πουλάνε τα ίδια προϊόντα».

Αξίζει να σημειωθεί εδώ, ότι, ήδη από τις πρώτες μέρες της καραντίνας του Νοεμβρίου, αλλά ακόμα και από την εποχή της πρώτης καραντίνας την Άνοιξη, η Ένωση Επιμελητηρίων της Αν. Μακεδονίας – Θράκης, είχε αποστείλει σχετικές επιστολές προ το κυβερνητικό επιτελείο, ζητώντας επιτακτικά την απαγόρευση των πωλήσεων των παραπάνω ειδών. Επεσήμαιναν μάλιστα τον αθέμιτο ανταγωνισμό, ως ένα και κύριο βασικό σημείο στην κατάσταση αυτή.

Πάντως, μεγάλες αλυσίδες λιανικού εμπορίου, δήλωναν χθες ότι περιμένουν τη δημοσίευση της απόφασης, ενώ ήδη έχουν δρομολογήσει τις απαραίτητες κινήσεις ώστε να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, κλείνοντας ολόκληρους διαδρόμους και τμήματα των καταστημάτων τους.

Όπως είναι γνωστό, ήδη μεγάλα εμπορικά κέντρα παραμένουν κλειστά, ενώ ανοιχτά παραμένουν μόνο τα είδη τροφίμων και πρώτης ανάγκης.

Στην ίδια απόφαση προβλέπεται και η λειτουργία των σούπερ μάρκετ την Κυριακή 15 Νοεμβρίου από τις 9:00 έως τις 17:00.

 

Τα προϊόντα

Σε ό,τι αφορά στα είδη που απαγορεύεται να πωλούν τα καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία), τα φαρμακεία και τα συνεργεία αυτοκινήτων, με εξαίρεση το ηλεκτρονικό εμπόριο, στην απόφαση αναφέρονται οι εξής Κωδικοί Αριθμού Δραστηριότητας:

α) Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.41,

β) λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.42,

γ) λιανικό εμπόριο εξοπλισμού ήχου και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.43,

δ) λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.51,

ε) λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.53, στ) λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε εξειδικευμένα καταστήματα/ ΚΑΔ 47.54,

ζ) λιανικό εμπόριο επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης σε εξειδικευμένα καταστήματα, εξαιρουμένων των ανταλλακτικών (π.χ. λαμπτήρες), του λιανικού εμπορίου σαρώθρων για οικιακή καθαριότητα (ΚΑΔ 47.59.58.35), καθώς και του λιανικού εμπορίου σκουπών και βουρτσών για την οικιακή καθαριότητα (ΚΑΔ 47.59.58.37)/ΚΑΔ 47.59,

η) λιανικό εμπόριο βιβλίων σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.61,

θ) λιανικό εμπόριο παιχνιδιών κάθε είδους σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.65,

ι) λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τα καλσόν (ΚΑΔ 47.71.71.43)/ΚΑΔ 47.71 και

ια) λιανικό εμπόριο υποδημάτων και δερμάτινων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.72.