Home > Πρώτο Θέμα > Με εκθέτες από την Καβάλα ενισχύεται σήμερα η λαϊκή αγορά στην οδό Χελμού

Με εκθέτες από την Καβάλα ενισχύεται σήμερα η λαϊκή αγορά στην οδό Χελμού

Πρώτη μέρα λαϊκής αγοράς εν μέσω καραντίνας σήμερα Πέμπτη

Με εκθέτες από την Καβάλα

ενισχύεται σήμερα η λαϊκή

αγορά στην οδό Χελμού

► Εφραιμίδης  στον «Π.Τ.»: Στο σύνολο των 400, σήμερα

θα έχουμε περίπου 130 εκθέτες και στις δύο λαϊκές αγορές

► Παρμαξίδης  στον «Π. Τ.: Θέλουν να διαλύσουν

το παζάρι και να το μεταφέρουν όλο στην Χελμού

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ με τη λαϊκή αγορά της Δράμας, συνεχίζεται χωρίς να έχει δοθεί μέχρι σήμερα κάποια συγκεκριμένη λύση. Είτε εξαιτίας του ζητήματος του κορωνοϊού που έχει επιβάλλει σκληρές πρακτικές με τις λαϊκές να λειτουργούν με τους μισούς παραγωγούς, είτε με το ότι στη Δράμα γίνεται προσπάθεια ώστε να μεταφερθεί η λαϊκή αγορά από την οδό 19ης Μαΐου στην οδό Χελμού στην ανάπλαση.

Τα προβλήματα παραμένουν χωρίς να δίνονται λύσεις και τώρα με τη νέα καραντίνα, οι παραγωγοί προσπαθούν να λειτουργήσουν με τα νέα μέτρα. Παρ’ όλα, φαίνεται ότι δεν έχουν την απαιτούμενη βοήθεια από το Δήμο Δράμας, όπως εκφράζουν στα παράπονά τους προς την εφημερίδα μας.

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», ο παραγωγός κ. Σάββας Παρμαξίδης, τονίζει ιδιαίτερα ότι «τα έχουν διαλύσει όλα, δεν έχει μείνει τίποτα» και ότι «θα είχε κίνηση και δουλειά η λαϊκή, αν την άφηναν να λειτουργήσει σωστά».

Ο ίδιος τονίζει ότι: «Δεν ξέρω ποιος είναι ο απώτερος σκοπός της δημαρχίας της Δράμας και της δημαρχίας της Καβάλας. Στην Καβάλα μας απέκλεισαν τελείως, για να μην μεταφέρουμε λέει κρούσματα, λες και οι δέκα άνθρωποι που πάμε εκεί, θα μεταφέρουμε κρούσματα. Μ’ αυτό το σκεπτικό ο Δήμος Καβάλας απαγόρευσε τους Δραμινούς και ο Δήμος της Δράμας φέρνει Καβαλιώτες για να ενισχύει την λαϊκή στην οδό Χελμού».

Ο ίδιος, μας λέει ότι έκαναν πρόταση προς το Δήμο Δράμας, να μεταφέρει όσους απομείνουν με τα νέα μέτρα στη λαϊκή αγορά της 19ης Μαΐου: «Εμείς κάναμε μια πρόταση στο Δήμο για να μεταφέρουν τους εμπόρους από την Χελμού, στην λαϊκή της 19ης Μαΐου, να έρθουν τα ομοειδή προϊόντα σε ένα μέρος, γιατί αυτό είναι παράλογο. Και δεν έχει νόημα. Αλλού τα βιομηχανικά και αλλού τα τρόφιμα. Το βιομηχανικό μέρος με τα τρόφιμα να χωριστεί.

Ο Δήμος όμως, επειδή έχει στο μυαλό του να μην κλείσει την αγορά στην Χελμού, να μη τη διαλύσει, δεν θέλει να τους φέρει στην παλιά λαϊκή. Και τώρα, αυτοί έχουν σκοπό να το δυναμώσουν, με παραγωγούς από την Καβάλα, να τους βάλουν εκεί, για την περίοδο της καραντίνας».

Ο ίδιος επαναλαμβάνει ότι «ο Δήμος προσπαθεί να διαλύσει τη λαϊκή στην 19ης Μαΐου» και στην ερώτηση για ποιο λόγο να το κάνει αυτό, μας απαντά: «Ο απώτερος στόχος του Δήμου, είναι να μεταφέρει όλο το παζάρι στη Χελμού. Βέβαια, δεν έχει κάνει τίποτα για υποδομές, μόνο στα λόγια είναι ακόμα. Για να πας όμως μια ολόκληρη λαϊκή εκεί, πρέπει να γίνουν διάφορες δουλειές, υποδομές και άλλα, να υπάρξει μια προετοιμασία. Δεν πάμε εκδρομή! Αυτοί όμως δεν έχουν κάνει τίποτα ακόμα, στα λόγια όμως θέλουν να το μεταφέρουν».

Ερωτώμενος για το αν το έχουν συζητήσει με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Εφραιμίδη, ο κ. Παρμαξίδης σημειώνει: «Αυτοί λένε ότι το παζάρι στην19ης Μαΐου, δεν πληροί τους όρους ασφάλειας για να λειτουργεί. Αν χρειαστεί να περάσει ασθενοφόρο ή πυροσβεστικό όχημα, δεν χωράει. Το ζήτημα είναι ότι, ποτέ ο Δήμος και όλοι οι δήμαρχοι που πέρασαν εδώ και 20 χρόνια, δεν χάραζαν τις γραμμές για το πού είναι το νούμερο του καθενός και που θα κάθεται. Το έχουνε αφημένο το παζάρι και όλοι είναι στο χύμα. Όπου θέλει ο καθένας κάθεται. Και αυτό ευνοεί κάποιους, που ενώ έχουν άδεια για 4 μέτρα, ανοίγουν 3 πάγκους από15 μέτρα. Ειδικά στα ρούχα γίνεται αυτό, να είναι 3 πάγκοι με μία άδεια. Και επειδή κανένας δεν ελέγχει κανέναν, γι’ αυτό είμαστε έτσι χύμα.

Αν όμως ο Δήμος αποφασίσει σωστά να τραβήξει διαγράμμιση σε όλη τη λαϊκή της 19η Μαΐου, να βάλει τα νούμερα κανονικά με τις αποστάσεις, με το χώρο που πρέπει να τηρήσει, τρένο περνάει από τη λαϊκή, όχι ασθενοφόρο και πυροσβεστική! Το θέμα είναι ότι δεν το κάνουν όμως! Κι από την άλλη, έχουν αφήσει τη λαϊκή χωρίς άδεια τόσα χρόνια και τώρα πατάνε σ’ αυτό και θέλουν να τη μεταφέρουν κάτω. Οφείλουν να την κάνουν να λειτουργήσει σωστά!»

Ερωτώμενος αν η μεταφορά της λαϊκής αγοράς έχει αφεθεί εξαιτίας του κορωνοϊού και των μέτρων που επιβάλλονται, ο κ. Παρμαξίδης τονίζει: «Όχι, δεν το έχουν αφήσει πίσω. Ο κορωνοϊός είναι πρόσχημα. Βλέπουν τις αντιδράσεις από όλους που δεν θέλουν να πάνε κάτω. Τι σόι δήμαρχος θα είσαι όταν μεταφέρεις κάτι που δεν θέλει κανείς! Η αντίδραση είναι μεγάλη. 190 παραγωγοί είμαστε στο χώρο αυτό, και δεν βρέθηκε κανείς να πει ότι θέλει να πάει στη Χελμού. Δεν μπορείς να παίζεις με τη δική μου τη δουλειά και να κάνεις πολιτικές! Από παντού μας έχουν κόψει και πάνω απ’ όλα, για όλα αυτά δεν έχουμε πάρει καμιά αποζημίωση από κανέναν. Ούτε ένα επίδομα, ούτε κανένα βοήθημα είδαμε από κανέναν!»

EFRAIMIDHS GIANNHS

Εφραιμίδης: 130 εκθέτες και στις δύο λαϊκές

Δηλώσεις στον «Πρωινό Τύπο» έκανε χθες και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Δράμας, κ. Γιάννης Εφραιμίδης. Ερωτώμενος για το πώς θα λειτουργήσει σήμερα πρώτα μέρα στην καραντίνα η λαϊκή αγορά της Δράμας, σημείωσε ότι «στην 19ης Μαΐου θα είναι όλοι οι Δραμινοί παραγωγοί που είναι εντός της Π.Ε. Δράμας και στην Χελμού θα είναι όλοι οι έμποροι που δραστηριοποιούνται με ήδη τροφίμων, καθαριστικά και άλλα, καθώς και όλοι οι παραγωγοί που θα έρθουν εκτός Π.Ε. Δράμας».

Στην ερώτηση γιατί να έρθουν από την Καβάλα, αφού ο Δήμος Καβάλας απέκλεισε τους Δραμινούς, ο κ. Εφραιμίδης απάντησε: «Στην Καβάλα την απόφαση την πήραν σήμερα (χθες). Εμείς πήραμε απόφαση να τους επιτρέψουμε να έρθουν. Τώρα, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, την ερχόμενη εβδομάδα θα το ξαναδούμε. Προς το παρόν, επειδή είμαστε μια μέρα πριν, πήραμε αυτή την απόφαση».

Στην ερώτηση για το πόσοι θα παραμείνουν πλέον στην Χελμού, ο κ. Εφραιμίδης επισημαίνει: «Θα είναι περίπου 60 – 70 πάγκοι στην Χελμού και άλλοι 70-80 στην 19ης Μαΐου. Έχουμε 198 παραγωγούς, 238 εκθέτες γενικά, σε σύνολο περίπου 400 μικροπωλητών. Η ανάπτυξη που θα έχουμε την Πέμπτη στο σύνολο των δύο λαϊκών, θα είναι περίπου στους 120-130 πάγκους. Και αυτό με το 50%, και στο σύνολο των  400 θα εκθέτουν περίπου οι 130».