Home > νέα > Ανάδειξη της Χρυσής Εποχής του Καπνού στη Δράμα μέσα από 10 εμβληματικά μνημεία – Μέσα από το πρόγραμμα: «Αναβάθμιση της Πολιτιστικής Εμπειρίας στον Αστικό Ιστό της Δράμας»

Ανάδειξη της Χρυσής Εποχής του Καπνού στη Δράμα μέσα από 10 εμβληματικά μνημεία – Μέσα από το πρόγραμμα: «Αναβάθμιση της Πολιτιστικής Εμπειρίας στον Αστικό Ιστό της Δράμας»

Υπέγραψε με τον ανάδοχο του έργου ο Δήμος Δράμας

Ανάδειξη της Χρυσής Εποχής

του Καπνού στη Δράμα μέσα

από 10 εμβληματικά μνημεία

Μέσα από το πρόγραμμα: «Αναβάθμιση της Πολιτιστικής Εμπειρίας στον Αστικό Ιστό της Δράμας»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ βρίσκεται το έργο της αναβάθμισης της πολιτιστικής εμπειρίας στον αστικό ιστό της Δράμας, μέσω του οποίου αναμένεται να αναδειχθεί η χρυσή εποχή του καπνού στη Δράμα.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, στόχος του οποίου είναι να αναδείξει ορισμένα από τα μνημεία – καπναποθήκες στην πόλη της Δράμας, οι οποίες άφησαν στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή το αποτύπωμά τους στο πρόσφατο ιστορικό παρελθόν.

Το τελευταίο σημείωμα με το οποίο είχε αναφερθεί στο θέμα ο «Πρωινός Τύπος», ήταν στις 14 Ιουλίου 2022, όπου γινόταν αναφορά στην ανάδειξη του τελικού αναδόχου του έργου που είναι η «ΔΟΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΙΚΕ», με συμβατικό τίμημα 152.024 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, τη Δευτέρα 22 Αυγούστου, ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, υπέγραψε τη σύμβαση του έργου με τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας, παρουσία του αντιδημάρχου Πολιτισμού κ. Τάσσου.

Το έργο έχει διάρκεια 15 μήνες και σύμφωνα με το αντικείμενο της σύμβασης, επιχειρείται η ανάδειξη της χρυσής εποχής του καπνού στη Δράμα (1840 – 1940), παρουσιάζοντας δέκα μνημεία της περιοχής παρέμβασης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) Δράμας και κυρίως του Ιστορικού Κέντρου.

Μέσα από το έργο, έχουν επιλεγεί 10 χαρακτηριστικά και εμβληματικά κτίρια – μνημεία – καπναποθήκες αυτής της περιόδου όπως: Η Καπναποθήκη και Αρχοντικό Αναστασιάδη, ο Σιδηροδρομικός Σταθμός ,η Καπναποθήκη Πορτοκάλογλου, τα Εκπαιδευτήρια της Ορθόδοξου Κοινότητας Δράμας, η Καπναποθήκη Πρωτόπαπα (πρώην Μιχαηλίδη), το Θέατρο Ολύμπια, η Καπναποθήκη Σπήρερ, το Αρχοντικό Τζήμου (Ταξιαρχία), το Αρχοντικό Φάις και η Εθνική Τράπεζα.

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Τάσσου, επισημαίνει ότι το έργο περιλαμβάνει την ανάδειξη των κτιρίων αυτών, μέσω της χωροθέτησης, παραγωγής και τοποθέτησης δέκα ερμηνευτικών πινακίδων σε επιλεγμένα μνημεία και επιλεγμένες θέσεις.

Θα γίνει χωροθέτηση και τοποθέτηση 40 πινακίδων κατεύθυνσης προς τα μνημεία. Θα υπάρξει σύνταξη ερμηνευτικών κειμένων στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, σχεδίαση και παραγωγή του ηλεκτρονικού βιβλίου (e-book) «Άρωμα Ταμπάκου».

Επίσης, θα γίνει συγγραφή σε ψηφιακή και έντυπη μορφή εκπαιδευτικού υλικού (βιωματικές ασκήσεις κτλ.) για τα δύο εκπαιδευτικά εργαστήρια των δέκα «Τοπικών πολιτιστικών συνοδών».

Σύνταξη σε ψηφιακή και έντυπη μορφή, εκπαιδευτικού οδηγού των εργαστηρίων δέκα «τοπικών πολιτιστικών συνοδών». Διεξαγωγή 2 εκπαιδευτικών εργαστηρίων για δασκάλους σχολείων. Σύνταξη, δημιουργία και παραγωγή 100 εκπαιδευτικών εγχειριδίων δασκάλων σχολείων.

Διενέργεια δέκα σχολικών «πολιτιστικών περιπάτων». Σύνταξη, δημιουργία και παραγωγή 400 εντύπων προβολής – προώθησης για το ευρύ κοινό στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα. Διενέργεια δέκα «πολιτιστικών περιπάτων» για το ευρύ κοινό.

Για τα δέκα επιλεγμένα μνημεία, θα παρουσιάζονται οι ιστορίες τους και οι πρωταγωνιστές εκείνης της εποχής. Τα μνημεία τα οποία χωροθετούνται στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Δράμας και ευρύτερα αυτού είναι:

– Καπναποθήκη και Αρχοντικό Αναστασιάδη, 1875.

– Σιδηροδρομικός Σταθμός, 1895.

– Καπναποθήκη Πορτοκάλογλου, 1904.

– Εκπαιδευτήρια της Ορθοδόξου Κοινότητας Δράμας, 1909.

– Καπναποθήκη Πρωτόπαπα (πρώην Μιχαηλίδη), 1912.

– Θέατρο ΟΛΥΜΠΙΑ, 1920.

– Καπναποθήκη Σπήρερ, 1925.

– Αρχοντικό Τζήμου (Ταξιαρχία), 1925.

– Αρχοντικό Φάις, 1927.

– Εθνική Τράπεζα, 1928.