Home > Πρώτο Θέμα > Καλά νέα για την οικοδομή στον ιδιωτικό τομέα – δυσκολίες για τα δημόσια έργα-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜ κ. Παυλίδης

Καλά νέα για την οικοδομή στον ιδιωτικό τομέα – δυσκολίες για τα δημόσια έργα-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜ κ. Παυλίδης

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜ κ. Παυλίδης

Καλά νέα για την οικοδομή

στον ιδιωτικό τομέα

– δυσκολίες για τα δημόσια έργα

► Ευχάριστα νέα για το «Εξοικονομώ 2021» όπου εντάσσονται όλες οι επιλαχούσες αιτήσεις

► «Στα νεόδμητα κτίρια και διαμερίσματα οι τιμές είναι αυξημένες»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ βρίσκεται το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ αυτονομώ» 2022, καθώς πλέον υπάρχουν ευχάριστα νέα για όλους. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν προ ημερών, στο πρόγραμμα εντάσσονται πλέον και όλες οι επιλαχούσες αιτήσεις που έγιναν από τους ενδιαφερόμενος και έτσι δεν μένει κανένας απ’ έξω.

Όπως ήδη είχε δημοσιεύσει ο «Πρωινός Τύπος» στις 30 Ιουλίου, πέρα από την αύξηση που είχε δοθεί στον προϋπολογισμό για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, τόσο στη Δράμα όσο και σε όλη την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, προ ημερών η κυβέρνηση αποφάσισε την ένταξη των 47.433 επιλαχόντων αιτήσεων στο πρόγραμμα, από το πρόγραμμα του «Εξοικονομώ 2021».

Η ανακοίνωση αυτή δόθηκε στη δημοσιότητα στις 17 Αυγούστου από το Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι αυξάνεται και ο προϋπολογισμός κατά 591,7 εκατ. ευρώ, και ανέρχεται συνολικά σε 1,2 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως οι δικαιούχοι του προγράμματος «Εξοικονομώ 2021» είναι πλέον 87.578 νοικοκυριά. Παράλληλα, το υπουργείο επισημαίνει, ότι «όσοι από τους δικαιούχους έχουν ολοκληρωμένη ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου μπορούν να ξεκινήσουν τις παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης, που σχετίζονται με το ποσοστό της δικής τους συμμετοχής στο Πρόγραμμα».

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας (Δράμας – Καβάλας) κ. Παυλίδης, «από ό,τι φαίνεται και λόγω της ενεργειακής κρίσης, το Υπουργείο ποντάρει πολλά στο εξοικονομώ».

Ο ίδιος μάλιστα πληροφορεί ότι, ανεπίσημα προς το παρόν, έχει ανακοινωθεί ότι για το 2023 θα εξαγγελθεί και νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για ιδιοκτήτες, ενώ νωρίτερα θα πρέπει να ξεκινήσει και το «Εξοικονομώ» για δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις.

Αν και ο κ. Παυλίδης δηλώνει ιδιαίτερα ευχαριστημένος με τις εξελίξεις, σημειώνει πάντως ότι υπάρχει έλλειψη συνεργείων στην υλοποίηση αυτών των έργων, καθώς ήδη «τρέχει» το πρόγραμμα του 2021, ολοκληρώνεται αυτό του 2022 και ανακοινώνονται και άλλα δύο ανεπίσημα.

Ώθηση στην οικοδομή και την αγορά

Στη διαπίστωσή μας ότι αυτό θα δώσει και μια ιδιαίτερη ώθηση τόσο στην αγορά όσο και στην οικοδομή, ο κ. Παυλίδης επισημαίνει ότι «αυτό ισχύει, καθώς σε όλη αυτή τη διαδικασία εμπλέκονται αρκετά επαγγέλματα, ενώ κυρίως εμπλέκονται τα συνεργία που εργάζονται».

Όπως λέει, «είναι πολύ θετικό όλο αυτό. Επειδή όμως όλα αυτά έχουν και μια απαραίτητη διαδικασία για να πιστοποιηθούν οι δαπάνες που έγιναν κτλ., αυτά δεν είναι εύκολο να γίνουν τόσο γρήγορα».

Ερωτώμενος με την ευκαιρία σε ποια κατάσταση βρίσκεται το ζήτημα της οικοδομής αλλά και των δημοσίων έργων, μετά από τις αυξήσεις που έχουν γίνει στα υλικά, ο κ. Παυλίδης επισημαίνει:

«Αρχικά, όσον αφορά τα δημόσια έργα, το Υπουργείο έδωσε μια εξάμηνη παράταση σε ότι αφορά τα δημόσια έργα. Κάποια απ’ αυτά έχουν αναβληθεί και δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Σε κάποια άλλα έγινε τροποποίηση προϋπολογισμού, όπου ήταν εφικτό».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της οικοδομής στην ελεύθερη αγορά, «αυτές οι αυξήσεις έχουν απορροφηθεί είτε από τους μηχανικούς και του εργολάβους εν γένει».

Όπως επισημαίνει πάντως, «υπάρχουν αυξήσεις στις τιμές. Στα νεόδμητα κτίρια και διαμερίσματα οι τιμές είναι αυξημένες. Είναι μοιραίο, καθώς ένα μέρος της ακρίβειας, έχει περάσει πλέον στον τελικό καταναλωτή. Στα δημόσια έργα πάντως δεν έχει αλλάξει κάτι, τα προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν. Όπου δηλαδή απαιτείται προμήθεια υλικού όπως άσφαλτος, σίδηρος, χάλυβας, εκεί εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα και καθυστερήσεις».

Στο σημείο αυτό, όπως επισημαίνει ο ίδιος, «γενικώς έχουν αρχίσει και προσαρμόζονται και οι υπηρεσίες και οι εργολάβοι, διότι καταλαβαίνουν ότι αυτό δεν είναι κάτι που θα τελειώσει γρήγορα. Δεν είναι αισιόδοξα τα πράγματα, το αντίθετο θα έλεγα. Το εξάμηνο αυτής της παράτασης λήγει το Νοέμβριο, οπότε μπροστά μας είναι όλα αυτά για να δούμε τι θα γίνει με τις συμβάσεις».

Χαρακτηριστικά σημειώνει ακόμα, ότι, «τόσο οι Δήμοι όσο και η Περιφέρεια, προς το παρόν κάνουν μόνο τα απαραίτητα έργα όπως διατήρηση και καθαρισμούς φρεατίων και άλλα, ενώ αποφεύγουν να ασχοληθούν με μεγάλα έργα υποδομής, περιμένοντας να δουν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση».

Στην αναφορά του για τον ιδιωτικό τομέα, διαπιστώνει ότι «τα έργα της ανοικοδόμησης προχωρούν κανονικά και έχουμε μια καλή εξέλιξη στην περιοχή μας, έστω και με τις αυξήσεις στις τιμές. Προς το παρόν πάντως δεν μπορούμε να δούμε την προοπτική. Είμαστε σε μια φάση που ναι μεν αισιοδοξούμε, ακόμα όμως κάτι χειροπιαστό δεν έχουμε».