Home > Πρώτο Θέμα > Μια σημαντική έκθεση για τη Δράμα στο Μουσείο Μπενάκη Φωτογραφίες της Δράμας και του υπέροχου κόσμου της

Μια σημαντική έκθεση για τη Δράμα στο Μουσείο Μπενάκη Φωτογραφίες της Δράμας και του υπέροχου κόσμου της

Μια σημαντική έκθεση για τη Δράμα στο Μουσείο Μπενάκη

Φωτογραφίες της Δράμας

και του υπέροχου κόσμου της

Πλήθος Δραμινών στην παρουσίαση

Οι φωτογραφίες είναι της Thalia Galanopoulou

 

 

 

ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ έκθεση για τη Δράμα, λειτουργεί αυτές τις μέρες στο Μουσείο Μπενάκη, στην Αθήνα. Πρόκειται για μια έκθεση με τίτλο: «Φωτογραφίες της Δράμας και του υπέροχου κόσμου της», η οποία εγκαινιάστηκε το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι και 10 Φεβρουαρίου 2019.

Η έκθεση διοργανώθηκε με την ταυτόχρονη παρουσίαση του ομότιτλου λευκώματος από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ΚΥΚΛΩΨ του Δραμινού εφοπλιστή Άρη Θεοδωρίδη.

Κύριοι ομιλητές ήταν η κα. Ειρήνη Γερουλάνου (πρόεδρος Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη), η κα. Μαριάννα Κορομηλά, Iστορικός η οποία μίλησε για τη φύση της Δράμας και τους ανθρώπους της, και ο κ. Νάσος Βαγενάς, Kαθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος αναφέρθηκε στην πόλη της Δράμας και την ιστορία της.

Opening Benaki Museum Drama Book Vidakis / Thalia Galanopoulou
Οι φωτογραφίες είναι της Thalia Galanopoulou.

Στα εγκαίνια, παραβρέθηκε πλήθος κόσμου και μάλιστα πολλοί Δραμινοί, είτε καλεσμένοι στην εκδήλωση, είτε Δραμινοί που ζουν στην Αθήνα και είναι μέλη Δραμινών Συλλόγων εκεί.

Επί της ουσίας, πρόκειται για την παρουσίαση του λευκώματος με τίτλο: «Φωτογραφίες της Δράμας και του υπέροχου κόσμου της», το οποίο έχει εκδοθεί από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΚΥΚΛΩΨ». Το Μουσείο Μπενάκη είναι ο μέγας χορηγούς του λευκώματος αυτού, ενώ την έκθεση επιμελήθηκε ο Δραμινός εφοπλιστής Άρης Θεοδωρίδης, ιδρυτής της «ΚΥΚΛΩΨ». Σημαντική επίσης ήταν η συμβολή του Δραμινού φωτογράφου στην επιμέλεια της έκθεσης, κ. Κώστα Βιδάκη.

Opening Benaki Museum Drama Book Vidakis / Thalia Galanopoulou

Στην έκθεση παρουσιάστηκαν ιστορικές φωτογραφίες της Δράμας από τα αρχεία των Δραμινών συλλεκτών: Ιστορικές φωτογραφίες της έκθεσης από τα αρχεία: Αθανασίου Κάζη, Στράτου Γ. Κασμερίδη, Φώτη Μπέγγα, Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Δοξάτου, Μαίρης Θεοδωρίδη, Δηµήτρη Πασχαλίδη, Άρη Καραϊσκάκη, οικογένειας Θεόδωρου Νικολέρη, Κορνηλίας Τρακοσοπούλου-Τζήµου, Άλκη Ξ. Ξανθάκη, Παύλου Κοντόπουλου, Ιωάννη Αποστολίδη.

Τη διοργάνωση της έκθεσης είχαν το Μουσείο Μπενάκη και η α.μ.κ.ε. ΚΥΚΛΩΨ, και την επιμέλεια ο Άρης Θεοδωρίδης. Συντονισμός: Γεωργία Ιμσιρίδου, Φανή Κωνσταντίνου. Σχεδιασμός: Κώστας Βιδάκης. Αρχιτέκτονας: Γιάννης Αυλωνίτης. Λεζάντες: Άρης Θεοδωρίδης, Κώστας Βιδάκης. Μεταφράσεις: Νίκος Πέτρου. Οι έγχρωμες φωτογραφίες της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν από τους φωτογράφους Κώστα Βιδάκη και Νίκο Πέτρου το διάστημα 2002-2017.

Οι  Οι φωτογραφικές μηχανές που εκτίθενται ανήκουν στη συλλογή Άρη Θεοδωρίδη.

Επίσης εκδόθηκε και ένα πολυσέλιδο έντυπο για τον επισκέπτη της έκθεσης με κείμενα για την ιστορία της φωτογραφίας του Άρη Θεοδωρίδη και για τη Δράμα, τη φύση και την ιστορία της του Κυριάκου Συφιλτζόγλου.

Opening Benaki Museum Drama Book Vidakis / Thalia Galanopoulou
Οι φωτογραφίες είναι της Thalia Galanopoulou.

Δράμα, μοναδική!

Η Δράμα, η σιωπηλή και απόμερη πρωτεύουσα καθώς και ολόκληρος ο ομώνυμος νομός της Ανατολικής Μακεδονίας, αναδεικνύεται όχι μόνο σε «βιότοπο» ιστορικής μνήμης αλλά και σε υπόδειγμα ευτοπίας για κάθε μορφή ζωής ως κέντρο ιδιάζουσας βιοποικιλότητας.

Αυτή την πραγματικότητα τεκμηριώνει το λεύκωμα με τίτλο “Φωτογραφίες της Δράμας και του υπέροχου κόσμου της”, καθώς και η έκθεση επιλεγμένου από το ομώνυμο λεύκωμα φωτογραφικού υλικού.

Ασφαλώς οι εικόνες δεν απευθύνονται παρά μόνο στην όραση και δεν εξαντλούν την πολυαισθητηριακή απόλαυση που μπορεί να αποκομίσει κανείς από την άμεση επαφή με τον τόπο, την ιστορία του, τους ανθρώπους, τη φύση, τα ζώα και τα φυτά του. Μπορούν ωστόσο να λειτουργήσουν ως μία εξαιρετική πρώτη γνωριμία με μια απροσδόκητα πανέμορφη περιοχή που, παρά τις προνομιακές της ιδιαιτερότητες, έχει μείνει έξω από τις στοχεύσεις της επίσημης στρατηγικής τουριστικής προβολής και αξιοποίησης. Και όμως η Δράμα –πόλη και νομός– έχει τεράστια, αν και εν πολλοίς άγνωστη, συμβολή στην ιστορία, τον πολιτισμό, την οικονομία, τον αθλητισμό και τον οικολογικό πλούτο της Ελλάδας. Είναι τόπος που η προσέγγισή του προϋποθέτει γνώση, σεβασμό και αγάπη για κάτι που είναι διαχρονικά ωραίο και αυθεντικό και ως εμπειρία απολαυστικό και αλησμόνητο. Οι εικόνες, δίνουν απλώς μια ιδέα!