Home > Νέα > Επιτακτική ανάγκη η δημιουργία Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου στη Δράμα και την ΑΜΘ Ερώτηση της βουλευτού Χ. Κεφαλίδου στη Βουλή

Επιτακτική ανάγκη η δημιουργία Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου στη Δράμα και την ΑΜΘ Ερώτηση της βουλευτού Χ. Κεφαλίδου στη Βουλή

Ερώτηση της βουλευτού Χ. Κεφαλίδου στη Βουλή

Επιτακτική ανάγκη η δημιουργία Αιμοδυναμικού

Εργαστηρίου στη Δράμα και την ΑΜΘ

 

 

ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ δημιουργίας Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου στην περιοχή της Δράμας, αλλά και γενικότερα στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, επισημαίνει σε ερώτησή της στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας κ. Ξανθό, η βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κα. Χαρά Κεφαλίδου.

Στην ερώτησή της η βουλευτής, ζητά να ενημερωθεί για το εάν έχει ενταχθεί στο σχεδιασμό του Υπουργείου ένα τέτοιο εργαστήριο, εάν έχουν εξασφαλισθεί οι απαιτούμενοι πόροι και πώς θα στελεχωθεί με ιατρικό και λοιπό προσωπικό.

Η ερώτηση

Αναλυτικότερα, στην ερώτησή της η κα. Κεφαλίδου παίρνει αφορμή από την πραγματοποίηση του 3ου Περιφερειακού Συνεδρίου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας στη Δράμα και τονίζει ιδιαίτερα:

Στο πρόσφατο 3 ο Περιφερειακό Συνέδριο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας που πραγματοποιήθηκε στη Δράμα, κοινός τόπος όλων των ιατρών – επιστημών που συμμετείχαν ήταν η επιτακτική ανάγκη δημιουργίας ενός Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου στην περιοχή μας. Να σημειωθεί ότι είμαστε η μοναδική περίπτωση στην ηπειρωτική Ελλάδα που δεν έχει κάλυψη αιμοδυναμικού εργαστηρίου.

Σήμερα οι στεφανιογραφίες γίνονται στη Θεσσαλονίκη και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Τα κοντινότερα αιμοδυναμικά εργαστήρια δηλαδή απέχουν από τη Δράμα περισσότερο από δυο ώρες. Σε περιπτώσεις όμως οξέων εμφραγμάτων η διακομιδή του ασθενή σε τόσο μεγάλη απόσταση κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη αφού χάνεται πολύτιμος χρόνος.

Η δημιουργία του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου έχει τεθεί πολλές φορές ως καθολικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί. Το εργαστήριο θα έχει υπερτοπικό χαρακτήρα αφού θα προσφέρει κάλυψη σε μεγάλο αριθμό πολιτών από τους Νομούς Δράμας, Καβάλας και Ξάνθης.

Σε συνέχεια των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Έχει ενταχθεί στον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας η δημιουργία ενός Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου στη Δράμα ή στην ευρύτερη περιοχής της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης;
  2. Έχει εξασφαλιστεί η σχετική για το έργο χρηματοδότηση και από ποια χρηματοδοτικά εργαλεία;
  3. Πώς σχεδιάζει το Υπουργείο Υγείας να το στελεχώσει με ιατρικό και λοιπό προσωπικό;»