Home > Πρώτο Θέμα > Αναγκαιότητα η στήριξη του Δικηγορικού Συλλόγου κατά της συρρίκνωσης της Δικαιοσύνης στη Δράμα

Αναγκαιότητα η στήριξη του Δικηγορικού Συλλόγου κατά της συρρίκνωσης της Δικαιοσύνης στη Δράμα

Ενημέρωση του Δικηγορικού Συλλόγου στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

Αναγκαιότητα η στήριξη του Δικηγορικού

Συλλόγου κατά της συρρίκνωσης

της Δικαιοσύνης στη Δράμα

Τι είπε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο κ. Πούλιος

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν την πιθανότητα ενός «Καλλικράτη» στη Δικαιοσύνη, έκανε το απόγευμα της Μ. Δευτέρας στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Πούλιος.

Αναφερόμενος στο σχετικό θέμα ο κ. Πούλιος, σημείωσε ότι από το 2014 ακόμα «υπήρχε η υφέρπουσα ατμόσφαιρα, προφορικά πάντα, ότι επικρέμεται πάνω από τους Δικηγορικούς Συλλόγους και από τα Πρωτοδικεία και τα Περιφερειακά Δικαστήρια ένα σχέδιο το οποίο είχε ήδη ετοιμαστεί και ήταν στα συρτάρια του Υπ. Δικαιοσύνης περί συγχωνεύσεων δικαστικών σχηματισμών. Αυτό υπήρχε ως περιρρέουσα ατμόσφαιρα όλα τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς ποτέ βέβαια κανείς, να τολμήσει να το φέρει στην επικαιρότητα. Ξέραμε βέβαια όλοι μας, όσοι ασχολούμαστε με το ζήτημα αυτό, ότι  κάπου στα συρτάρια του Υπ. Δικαιοσύνης υπήρχε».

Συνεχίζοντας ο κ. Πούλιος, είπε ότι «στις 2 Απριλίου στη συνεδρίαση της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων στην Αθήνα, παραστάθηκε διαδικτυακά ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας, ο οποίος ευθαρσώς ανακοίνωσε ότι το σχέδιο αυτό εντάσσεται μέσα στο πλαίσιο του Ελλάδα 2.0, αφορά τη Δικαιοσύνη και έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025. Ποιο είναι το σχέδιο αυτό; Ανάμεσα στα άλλα που αφορούν τη Δικαιοσύνη, όπως θα ξέρετε το Ελλάδα 2.0, είναι ένα μνημόνιο περίπου 980 σελίδων και 40 από αυτές αφορούν τη Δικαιοσύνη. Εκεί λοιπόν περιγράφεται η αναβάθμιση της Δικαιοσύνης στη χώρα μας με διάφορα άλλα ζητήματα, μεταξύ των οποίων και ο ανασχεδιασμός του δικαστικού χάρτη της χώρας».

«Αυτό είναι εξαιρετικά σοβαρό για μας», είπε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου και διευκρίνισε: «Και μάλιστα ο υπ. Δικαιοσύνης μας ανακοίνωσε με περηφάνια οφείλω να ομολογήσω, ότι τεχνικό σύμβουλο στη διαδικασία αυτή, έχει την Παγκόσμια Τράπεζα. Για το πώς θα γίνουν χωροταξικά τα Δικαστήρια στη χώρα μας, σύμβουλος επίσημος του Υπουργείου, είναι η Παγκόσμια Τράπεζα. Δια στόματος υπουργού! Αυτό είναι επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης».

Ο κ. Πούλιος αναφερόμενος σε παλαιότερα στοιχεία, είπε ότι «το 2014 στη Δράμα λειτουργούσαν εκτός από το κεντρικό Ειρηνοδικείο του Δήμου Δράμας, άλλα 3 Ειρηνοδικεία. Το 2014, τα Ειρηνοδικεία αυτά καταργήθηκαν. Ήταν το Ειρηνοδικείου Νέστου – Σιδηρονέρου που υπολειτουργούσε και 2 που λειτουργούσαν κανονικά, της Προσοτσάνης και του Κ. Νευροκοπίου. Το Ειρηνοδικείο Κ. Νευροκοπίου ήταν σε ιδιόκτητο κτίριο με έναν υπάλληλο, κρίθηκε ασύμφορο για το ελληνικό δημόσιο και καταργήθηκε. Το Ειρηνοδικείο Ροδολίβους στα 40 χλμ. από εδώ, λειτουργεί κανονικά μέχρι και σήμερα. Για να δούμε τι γίνεται και στους γειτονικούς νομούς, γιατί κάποιοι ισχυρίζονται ότι κινδυνολογώ».

Συνεχίζοντας είπε ότι την ίδια χρονιά «καταργήθηκε η διοικητική έδρα του Πρωτοδικείου Καβάλας στη Δράμα. Σήμερα δεν έχουμε Διοικητικό Πρωτοδικείο και υπαγόμαστε στης Καβάλας. Μέχρι το 2014, δικαστές και γραμματείς ερχόταν 3 φορές το χρόνο στη Δράμα για να δικάσουν τις υποθέσεις των Δραμινών για να μην μετακινούνται οι διάδικοι. Αυτό κόστιζε στο ελληνικό δημόσιο 500 ευρώ το χρόνο. Κρίθηκε ασύμφορο και καταργήθηκε. Η Ξάνθη ακόμα έχει μεταβατική έδρα του Διοικητικού Πρωτοδικείου Κομοτηνής. Οι Ξανθιώτες δικαιούνται να έχουν Διοικητικό Πρωτοδικείο στην πόλη τους, οι Δραμινοί όχι».

Στη συνέχεια, επεσήμανε ότι το 2015 η Δράμα είχε τρεις θέσεις Εισαγγελέα και καταργήθηκε η μία, αν και επέκειτο να λειτουργήσουν οι Φυλακές με 500-700 κρατούμενους. «Άλλη μια υποβάθμιση στη Δράμα». Στο σημείο αυτό είπε ότι επισήμως ζητήθηκε μια θέση εισαγγελέα στη Δράμα και Άρειος Πάγος και Υπ. Δικαιοσύνης αρνούνται, όπως αρνήθηκαν ακόμα και για απόσπαση.

Τέλος, ο κ. Πούλιος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τον τρόπο συρρίκνωσης των δικαστικών σχηματισμών στη Δράμα, όπως και των 60 Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, για το προς τα πού βαδίζει το ζήτημα αυτό και είπε ότι «θεωρώ ότι τουλάχιστον θα έπρεπε να ανησυχούμε. Και αυτό αφορά όλους τους πολίτες και θεωρώ ότι θα πρέπει όλοι οι φορείς να πάρουν θέση και να μας πουν τι πρόκειται να κάνουν, σε περίπτωση που ένα τέτοιο σχέδιο πάει να υλοποιηθεί» και όπως τόνισε, «δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε καμία υποβάθμιση. Όταν το 2014 ανέλαβα για πρώτη φορά την προεδρία ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας έκλεινε τα 100 χρόνια συνεχούς λειτουργίας. Δεν θα παραδώσω παράρτημα κανενός άλλου Δικηγορικού Συλλόγου. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας έχει μια μεγάλη ιστορία 100 και πλέον ετών και δεν πρόκειται να υποτιμηθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο και δεν πρόκειται να συνεργήσουμε εμείς επ’ ουδενί στην υποβάθμιση της παροχής Δικαιοσύνης στους Δραμινούς πολίτες» και κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει τουλάχιστον παρόμοια θέση.

Όπως διευκρίνισε, ζητάει από το Δημοτικό Συμβούλιο «να εκφράσει την συμπαράστασή του στο Δικηγορικό Σύλλογο και κατά δεύτερο να διατρανώσει ότι δεν είναι δυνατόν να ανεχθεί καμιά περαιτέρω συρρίκνωση των δικαστικών σχηματισμών της Π.Ε. Δράμας και ιδίως καμία περαιτέρω συρρίκνωση στη διαδικασία απονομής της Δικαιοσύνης στον τόπο μας».

Τάσσου: Να συντονίσουμε και τα άλλα

δημοτικά συμβούλια του Νομού,

ώστε να υπάρξει ένας κοινός αγώνας

Κατά τη συζήτηση που έγινε στη συνέχεια, ο αντιδήμαρχος κ. Τάσσου (και δικηγόρος στο επάγγελμα) τόνισε χαρακτηριστικά ότι «ο αγώνας αυτό δεν αφορά συντεχνιακά τους δικηγόρους», αλλά όλους τους πολίτες. «Αυτή τη στιγμή, η πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, το κόστος της πρόσβασης στη Δικαιοσύνη, είναι ένα κοινωνικό αγαθό και είναι δείγμα δημοκρατίας μιας κοινωνίας. Και αυτό το κοινωνικό αγαθό, δεν θα πρέπει επ’ ουδενί να διακινδυνεύσει. Εκτός από το ότι θα πρέπει να διατρανώσουμε σαν Δημοτικό Συμβούλιο την άποψη μας ότι δεν νοείται Δράμα χωρίς Πρωτοδικείο –ειδικά με την επερχόμενη λειτουργία των Δικαστικών Φυλακών – θα πρέπει να είμαστε αρωγοί δίπλα σε όλα τα αιτήματα» του Δικηγορικού Συλλόγου».

Τόνισε ακόμα ότι «ως μητροπολιτικός Δήμος, θα πρέπει να παίξουμε και το ρόλο του συντονιστή ανάμεσα και στους άλλους Δήμους ώστε να συντονίσουμε και τα άλλα Δημοτικά Συμβούλια του Νομού, ώστε να υπάρξει ένας κοινός αγώνας».

Ο δήμαρχος κ. Μαμσάκος συμφώνησε με την πρόταση του κ. Τάσσου για συντονισμό και ενημέρωση των άλλων Δημοτικών Συμβουλίων και είπε ότι, τόσο ο κ. Τάσσου όσο και ο κ. Αποστολίδης (δικηγόρος επίσης της παράταξης «Project για τη Δράμα») να το αναλάβουν οι δυο τους, προσθέτοντας μάλιστα και τον κ. Ευθυμιάδη (δημοτικό σύμβουλο της παράταξης «Δράμα Πρωταγωνίστρια») που είναι δικαστικός υπάλληλος  «για να μπορέσουμε από κοινού όλα τα Δημοτικά Συμβούλια να συμπαρασταθούμε σ’ αυτό το δίκαιο αγώνα των δικηγόρων και να δηλώσουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στο αίτημά τους, που σε καμιά περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε συρρίκνωση στη Δράμα και τη Δράμα χωρίς Πρωτοδικείο».

Τόσο οι επικεφαλής όσο και δημοτικοί σύμβουλοι, αναφέρθηκαν στο θέμα, λέγοντας ότι η Δράμα τα τελευταία έχει χάσει ήδη πάρα πολλά, όπως για παράδειγμα το τρένο, ενώ χαρακτήρισαν το θέμα ως πολύ σοβαρό, λέγοντας μάλιστα ότι «θα φτάσουμε στο σημείο να καταργηθεί στο τέλος και η Περιφερειακή Ενότητα διοικητικά».

Ζήτησαν επίσης να υπάρξει ένα κίνημα τοπικό και να μην αφεθεί μόνο στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά  η Δράμα να διεκδικήσει ακόμα περισσότερα από αυτά που έχει χάσει και να δημιουργηθεί μια θεσμική επιτροπή.