Home > Πρώτο Θέμα > Αναγκαιότητα η τοποθέτηση ενός Εισαγγελέα ή Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών στη Δράμα-Επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας προς τον Άρειο Πάγο

Αναγκαιότητα η τοποθέτηση ενός Εισαγγελέα ή Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών στη Δράμα-Επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας προς τον Άρειο Πάγο

Επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας προς τον Άρειο Πάγο

Αναγκαιότητα η τοποθέτηση ενός

Εισαγγελέα ή Αντεισαγγελέα

Πρωτοδικών στη Δράμα

► Πούλιος: «Παρά το γεγονός ότι το έχουμε θέσει μετ’ επιτάσεως η Δράμα παρακάμφθηκε για μια φορά ακόμα»

► Δήλωση της βουλευτού Χαράς Κεφαλίδου: «Η πολιτεία πρέπει να εγκύψει στα σοβαρά ζητήματα των ακριτικών περιοχών της ΑΜΘ»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ μιας θέσης Εισαγγελέα ή Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών στη Δράμα, ζητάει ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας.

Το πρόβλημα της πλήρωσης της τοποθέτησης μιας θέσης ενός δικαστικού λειτουργού στη Δράμα, κρίνεται απαραίτητο από το Δικηγορικό Σύλλογο και αυτό αναδεικνύεται μέσω σχετικής επιστολής που απέστειλε τις μέρες αυτές προς τον Άρειο Πάγο.

Το ζήτημα αυτό έχει τεθεί επιτακτικά και παλαιότερα από το Δικηγορικό Σύλλογο Δράμας, ο οποίος το είχε θέσει υπόψη και του υφυπουργού Δικαιοσύνης κ. Κώτσηρα, κατά την επίσκεψή του στη Δράμα τον περασμένο Νοέμβριο.

Μιλώντας χθες στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Πούλιος, επισημαίνει ότι στάλθηκε επιστολή προς τον Άρειο Πάγο, ο οποίος συνεδρίασε χθες τονίζοντας ότι «αυτό είναι πάγιο θέμα για εμάς και βέβαια και της Εισαγγελίας Δράμας, η αύξηση τουλάχιστον κατά μίας των θέσεων των Εισαγγελέων που υπηρετούν στο Πρωτοδικείο Δράμας. Αυτή τη στιγμή, οι οργανικές θέσεις είναι δύο: ενός Αντεισαγγελέα και ενός Εισαγγελέα. Στο παρελθόν και μέχρι το 2014, υπήρχε και τρίτη θέση Αντεισαγγελέα, η οποία όμως το 2014 καταργήθηκε, παρά το γεγονός ότι επίκειτο και τότε, κάποια στιγμή η έναρξη λειτουργίας του Καταστήματος Κράτησης Νικηφόρου».

Όπως εξηγεί ο κ. Πούλιος, ένα Κατάστημα Κράτησης και μάλιστα της δυναμικότητας του Νικηφόρου σε πλήρη ανάπτυξη, προϋποθέτει την ύπαρξη Εισαγγελέα που θα ασχολείται αποκλειστικά και μόνο μ’ αυτό το θέμα. Επομένως, οι δύο Εισαγγελείς που αυτή τη στιγμή  υπηρετούν στη Δράμα, είναι προφανές ότι δεν επαρκούν, εάν κάποια στιγμή ξεκινήσει να λειτουργεί το Κατάσταση Κράτησης Νικηφόρου με τις ανάγκες που αυτό θα δημιουργήσει. Ενδεχομένως, δεν είναι μόνο  θέμα Εισαγγελέα, είναι θέμα και υπαλλήλων Εισαγγελίας δεδομένου ότι και αυτοί θα πρέπει να ενισχυθούν, δεδομένου ότι όλες οι  υποθέσεις των κρατουμένων θα περνάνε από την Εισαγγελία της Δράμας. Και θα είναι και πάρα πολλές».

Ο κ. Πούλιος, διευκρινίζει ότι «είναι ένα λογικό αίτημα. Παρά το γεγονός ότι έχει τεθεί μετ’ επιτάσεως και σε όλους τους αρμόδιους, και στον υφυπουργό όταν είχε έρθει στη Δράμα και στον ίδιο τον  υπουργό και στους παράγοντες του Υπ. Δικαιοσύνης και στον Άρειο  Πάγο, παρά ταύτα η Δράμα παρακάμφθηκε για μια φορά ακόμα».

Όπως σημειώνει ο κ. Πούλιος, εχθές επρόκειτο να συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο στον Άρειο Πάγο για να κρίνει τις αποσπάσεις και τονίζει ιδιαίτερα: «Θεωρούμε ότι εφόσον δεν δόθηκε η τρίτη θέση στη Δράμα, τουλάχιστον μία απόσπαση εξαμηνιαία κατ’ αρχάς η οποία θα ανανεώνεται, θα μπορούσε να καλύψει εν μέρει το πρόβλημα, έως ότου δημιουργηθεί η οργανική θέση που ζητάμε».

Δήλωση Χ. Κεφαλίδου

Θα πρέπει να αναφερθεί εδώ, ότι, η επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας έχει σταλεί επίσης και προς τους τρεις βουλευτές της Δράμας. Εξ αυτών, η βουλευτής Δράμας του ΚΙΝΑΛ κα. Χαρά Κεφαλίδου έδωσε στη δημοσιότητα σχετική δήλωση, στην οποία αναφέρει τα εξής: [Εκφράζω την αμέριστη συμπαράστασή μου στον Δικηγορικό Σύλλογο Δράμας, ο οποίος με την επιστολή του προς τον Άρειο Πάγο εξέφρασε την αναγκαιότητα ενίσχυσης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Δράμας με έναν, επιπλέον των ήδη υπηρετούντων, εισαγγελικό λειτουργό.

Η πολιτεία πρέπει να εγκύψει στα σοβαρά ζητήματα των ακριτικών περιοχών της ΑΜΘ και ειδικότερα της Δράμας και πρέπει να δώσει λύση σε χρονίζοντα προβλήματα, καθώς η απόδοση δικαιοσύνης είναι από τις πιο βασικές αρχές που διέπουν ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου. Στην προσπάθεια που κάνει η χώρα μας στον τομέα της ανάπτυξης και των επενδύσεων, είναι καθήκον της πολιτείας να εξασφαλίσει τις συνθήκες ασφαλούς λειτουργίας των Δικαστηρίων, προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία τους και συνεπώς η άμεση εξυπηρέτηση των αναγκών των πολιτών, χωρίς καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης.]