Home > νέα > Αναγκαιότητα πλέον η αναβάθμιση και συντήρηση των Εκπαιδευτηρίων της Δράμας Μιλάει στον «Π.Τ.» ο διευθυντής του 12ου Δημοτικού Σχ. κ. Κουτσούκης

Αναγκαιότητα πλέον η αναβάθμιση και συντήρηση των Εκπαιδευτηρίων της Δράμας Μιλάει στον «Π.Τ.» ο διευθυντής του 12ου Δημοτικού Σχ. κ. Κουτσούκης

Σημαντική η δωρεά της μελέτης για το έργο από την ΑΜΚΕ Μποδούρογλου

Αναγκαιότητα πλέον

η αναβάθμιση και συντήρηση

των Εκπαιδευτηρίων της Δράμας

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο διευθυντής του 12ου Δημοτικού Σχ. κ. Κουτσούκης

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ του 12ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας, τα γνωστά μας και ως «Εκπαιδευτήρια», ετοιμάζονται να μπουν σε μια νέα εποχή. Και αυτό οφείλεται στη μελέτη που υλοποιήθηκε από τον πολυβραβευμένο Αρχιτέκτονα κ. Κίζη, με την αμέριστη συνδρομή της «ΑΜΚΕ Μποδούρουγλου», και την ίδια την κα. Μποδούρογλου.

Όπως αναφέραμε και στη χθεσινή έκδοση του «Π.Τ.», η κα. Μποδούρογλου μέσω της ΑΜΚΕ, δώρισε ήδη τη μελέτη αυτή στο Δήμο Δράμας, ο οποίος την επόμενη εβδομάδα θα κάνει την αποδοχή από τη Δημοτική Επιτροπή και στη συνέχεια θα πρέπει να την προχωρήσει μέχρι και την ένταξή της σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο. Κυρίως μέσω του ΕΣΠΑ 2021-2027 της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης ή σε κάποιο άλλο.

Αξίζει να πούμε ότι, η μελέτη είναι ένα από τα βασικά σημεία να προχωρήσει ένα έργο, καθώς … είναι το ήμισυ του παντός! Το ζήτημα σε τέτοια ζητήματα, είναι ότι οι Δήμοι, αλλά και ο Δήμος Δράμας, δυσκολεύονται να προχωρήσουν σε τέτοιες μελέτες, καθώς δεν διαθέτουν το απαιτούμενο προσωπικό. Έτσι, οι Δήμοι πολλές φορές αναγκάζονται να τις υλοποιήσουν σε εξωτερικούς συνεργάτες και ιδιωτικά γραφεία, ενώ θα πρέπει να προηγηθεί δημοπρασία, να υπάρχουν τα αντίστοιχα χρήματα για το κόστος κτλ. Και αυτό σημαίνει ότι, η όλη διαδικασία τραβάει σε βάθος χρόνου!

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι η Δράμα στάθηκε αρκετά τυχερή σ’ αυτό το ζήτημα, καθώς τόσο οι επιχειρηματίες κ.κ. Αποστολίδης και Θεοδωρίδης, όσο και τώρα η κα. Μποδούρογλου, προχωρούν στη δωρεά τέτοιων μελετών και όχι μόνο (είναι γνωστά και όλα τα υπόλοιπα έργα των παραπάνω), και έτσι γίνονται σημαντικά βήματα για να προχωρήσουν ορισμένα έργα ορόσημα για την πόλη μας.

Η δωρεά μελέτης για τα Εκπαιδευτήρια

Στο χθεσινό μας τεύχος, δημοσιεύαμε αναλυτικά το ζήτημα με τη δωρεά της ΑΜΚΕ Μποδούρογλου, καθώς και δηλώσεις της κας. Μποδούρογλου. Στο σημερινό δημοσίευμα, για τη δωρεά αυτή αλλά και για τη σημαντικότητα της μελέτης, μιλάει στον «Π.Τ.» ο διευθυντής του 12ου Δημοτικού Σχολείου, κ. Κουτσούκης.

Ο κ. Κουτσούκης, υπήρξε μαθητής στο ίδιο σχολείο, ενώ υπηρετεί σ’ αυτό ως διευθυντής τα τελευταία επτά χρόνια, ενώ δηλώνει ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη δωρεά της μελέτης και ευελπιστεί ότι σύντομα θα βρεθεί και το αντίστοιχο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, για να γίνει πραγματικότητα η πλήρης αναβάθμιση και ανακαίνιση ενός ιστορικού κτηρίου, ενός ιστορικού σχολείου της πόλης μας. Και τελικά, ένα πραγματικό κόσμημα αρχιτεκτονικής.

Κουτσούκης: Οι άκαρπες ενέργειες

Αναλυτικότερα και μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Κουτσούκης, δηλώνει ότι αισθάνεται πολύ χαρούμενος και εξηγεί: «Είμαι διευθυντής στο σχολείο αυτό εδώ και επτά χρόνια, ενώ υπήρξα μαθητής στο Δημοτικό από το 1968».

Όπως σημείωσε ο κ. Κουτσούκης, «για όλους εμάς, το σχολείο αυτό είναι ένα κτήριο ορόσημο, ένα σημείο αναφοράς. Δεν υπάρχει ούτε ένας τουριστικός οδηγός, οτιδήποτε άλλο που να έχει αναφορά στη Δράμα και να μην το περιλαμβάνει. Πολλές φορές στο παρελθόν, σε συναντήσεις και σε επαφές μου με διάφορους φορείς και με το Δήμο, προσπάθησα και προσπαθήσαμε να δώσουμε την έκταση που αξίζει να δοθεί για το έργο αυτό. Κι αυτό γιατί, μετά τις τελευταίες εργασίες που έγιναν στο σχολείο πριν από 30 χρόνια περίπου, ουσιαστικά γίνονται μόνο παρεμβάσεις καθαρά επιφανειακές και όχι εκτεταμένης συντήρησης».

Όπως τόνισε μάλιστα, «το σχολείο χρειαζόταν και χρειάζεται μια νέα εκτεταμένη συντήρηση, αναβάθμιση και ένας εκσυγχρονισμός των δομών του σχολείου γενικότερα. Είτε πρόκειται για τα ηλεκτρολογικά, τις τουαλέτες, τα κουφώματα, την ενεργειακή του αναβάθμιση και ό,τι άλλο μπορεί να γίνει μέσα σ’ αυτό».

Η απογοήτευση και η ανακούφιση!

Αναφερόμενος στη μελέτη της ΑΜΚΕ Μποδούρογλου, επισημαίνει: «Ευτυχώς τους τελευταίες μήνες με τις επαφές που είχαμε με την κα. Μποδούρογλου, ήρθαν επανειλημμένα από την Αθήνα και από το Αρχιτεκτονικό Γραφείο του κ. Κίζη  που ανέλαβε τη μελέτη, είδαν το κτήριο, το μελέτησαν και πραγματικά και ειλικρινά έγιναν πράγματα τα οποία πίστευα ότι δεν θα τα έβλεπα ποτέ να συμβαίνουν».

Τονίζει μάλιστα ότι είχε απογοητευτεί όλο αυτό το διάστημα, «καθώς οι προσπάθειές μου όλα αυτά τα χρόνια δεν έδιναν αποτέλεσμα».

«Ήξερα ότι πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο και δύσκολο έργο, ότι χρειάζεται μια σοβαρή μελέτη και μεγάλη χρηματοδότηση. Το ξεκίνημα, η χρηματοδότηση της μελέτης αλλά και της επίβλεψης σε πρώτη φάση από την κα. Μποδούρογλου, είναι εξαιρετικά σημαντική. Σύμφωνα με τα σχέδια που είδα, θα γίνουν καινούριες τουαλέτες, τουαλέτες για ΑμεΑ, εσωτερικό ασανσέρ, θα αλλάξει η διαρρύθμιση των κλιμακοστασίων, θα γίνουν αλλαγές κουφωμάτων και πολλά ακόμα που ήδη προβλέπονται».

Από εκεί και πέρα εξηγεί ο κ. Κουτσούκης, «απομένει το στάδιο της χρηματοδότησης.  Μέχρι στιγμής νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Ελπίζω ότι σύντομα θα ενταχθεί σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης, ενώ υπάρχει περίπτωση να υπάρξει και μια ιδιωτική χρηματοδότηση όσον αφορά το κομμάτι της προσβασιμότητας. Πιστεύω ότι το έργο θα προχωρήσει, ώστε τα επόμενα χρόνια να έχουμε ένα πραγματικό κόσμημα στην πόλη μας. Το οποίο  κόσμημα ναι μεν έχουμε, αλλά όχι στην κατάσταση που πρέπει να είναι. Γιατί τα Εκπαιδευτήρια, το 12ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας, είναι ίσως ένα από τα ωραιότερα κτήρια που υπάρχουν στη Δράμα και στη Βόρεια Ελλάδα. Κτίστηκε το 1909, από την Ορθόδοξη Κοινότητα Δράμας με πρωτοβουλία το Χρυσοστόμου Μητροπολίτη Δράμας και αργότερα Σμύρνης, με το Ίδρυμα Παύλου Μελά τότε να συνεισφέρει και έγιναν με σχέδια του Αρχιτέκτονα Χατζημιχαήλ, ενώ συνεισέφερε και όλη η Ελληνορθόδοξη Κοινότητας της Δράμας τότε».