Home > νέα > Ανάγκη να οριστεί γονιδιακά η αυτόχθονη βραχυκερατική φυλή βοοειδών

Ανάγκη να οριστεί γονιδιακά η αυτόχθονη βραχυκερατική φυλή βοοειδών

Ενημέρωση στη Δράμα την ερχόμενη Κυριακή

Ανάγκη να οριστεί γονιδιακά

η αυτόχθονη βραχυκερατική

φυλή βοοειδών

Πρόεδρος Ένωσης, Τσαπραΐλης: Στόχος η πιστοποίηση προϊόντων της βραχυκερατικής φυλής

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

Axilleas TsaprailisΣΤΗ ΔΡΑΜΑ θα βρίσκονται την ερχόμενη Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, μέλη της Ένωσης Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών, προκειμένου να ενημερώσουν τους κτηνοτρόφους.

Η Ένωση Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών, έχει οργανώσει μια ημερίδα, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και  θα μιλήσουν σ’ αυτήν έγκριτοι καθηγητές καθώς και μέλη της Ένωσης.

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στις 10.00 το πρωί της Κυριακής 29 τρέχοντος, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Δράμας.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωσήφ Μπιζέλης, ο οποίος θα παρουσιάσει την πορεία της δράσης γενετικής ταυτοποίησης της Βραχυκερατικής Φυλής, που υλοποιεί η Ένωση σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της ενημερωτικής ημερίδας, αναμένεται χαιρετισμός του δημάρχου Δράμας ή εκπροσώπου του, ενώ την εισαγωγική ομιλία θα κάνει ο κ. Ποιμενίδης Γεώργιος, Διευθυντής του Κέντρου Ζωικών Γενετικών Πόρων Δράμας: Εισαγωγική ομιλία.

Την μέχρι σήμερα πορεία της Ένωσης θα παρουσιάσει ο γεν. γραμματέας της κ. Κάζογλου Γιάννης, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Τσαπραΐλης Αχιλλέας, θα μιλήσει για τις προοπτικές της εκτροφής της Ελληνικής Βραχυτερατικής Φυλής.

Η Ζωοτέχνης κα. Ευδοκία Κρυσταλλίδου από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή θα μιλήσει με θέμα τις Δράσεις της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής για τη Βραχυκερατική Φυλή, ενώ τέλος ο κ. Ιωσήφ Μπιζέλης, Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών θα παρουσιάσει τη δράση για την γενετική ταυτοποίηση της Βραχυκερατκής Φυλής που υλοποιεί η Ένωση σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 

Αχ. Τσαπραΐλης: Ανάγκη γενετικής ταυτοποίησης της φυλής

Τόσο για την ενημερωτική ημερίδα αλλά κυρίως για το ποια είναι η λεγόμενη βραχυκερατική φυλή, μίλησε στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος της Ένωσης Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών κ. Αχιλλέας Τσαπραΐλης, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι είναι σημαντικό να καθοριστεί ο γονιδιακός έλεγχος και πιστοποίηση της φυλής.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Τσαπραΐλης, εξήγησε ότι πρόκειται για μια «αυτόχθονη ελληνική φυλή που διασώζεται και είναι η πολυπληθέστερη από τις τρεις που διασώζονται.  Πρόκειται για ζώα που είναι προσαρμοσμένα στον ελληνικό χώρο, είναι ανθεκτικά και λιτοδίαιτα, ειδικά για τη δύσκολη ελληνική ορεινή χώρα».

Όπως τονίζει ιδιαίτερα ο κ. Τσαπραΐλης, «ουσιαστικά οι ντόπιες φυλές έχουν εξαφανιστεί και ο στόχος μας είναι να τις αξιοποιήσουμε. Στόχος μας είναι να βγουν προϊόντα πιστοποιημένα, με ταυτότητα στην αγορά από ελληνική βραχυκερατική φυλή, που θα είναι υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας και θα μπορέσει μ’ αυτόν τον τρόπο, ο παραγωγός, να έχει ένα αξιοπρεπές εισόδημα. Προϊόν το οποίο πρέπει να αναδειχθεί».

 

8.000 άτομα στην Ελλάδα

Ερωτώμενος για τον πληθυσμό της βραχυκερατικής φυλής στην Ελλάδα, ο κ. Τσαπραΐλης, σημειώνει ότι, «τόσο η βραχυκερατική φυλή όπως και κάποιες άλλες φυλές βοοειδών, κάποια γίδια και κάποια πρόβατα, τα τελευταία χρόνια ήταν σε ένα πρόγραμμα για τη διατήρηση αυτόχθονων φυλών παραγωγικών ζώων. Υπήρχε μια επιδότηση για τη διατήρηση αυτών των ζώων, κι αυτό έκανε πολλούς να ψάχνουν για βραχυκερατικά ή να βαφτίζουν άλλα ζώα».

Επισημαίνει ο ίδιος ότι, «έχουμε ζητήσει και εμείς τον ακριβή αριθμό, επειδή είχε βγει μια πρόσκληση το 2018 και μια συμπληρωματική το 2019. Με βάσει την πρώτη πρόσκληση και τις αιτήσεις που έγιναν στη δεύτερη, υπολογίζουμε ότι εμφανίζονται περί τα 8.000 ζώα σε  όλη τη χώρα. Εκτός από την Πελοπόννησο όπου έχουμε μόνο μία εκτροφή καταγεγραμμένη, και στα νησιά δεν υπάρχει τίποτα, στην υπόλοιπη Ελλάδα έχουμε: Στερεά, Θεσσαλία, Ήπειρο, στην Κεφαλονιά έχουμε πολλές εκτροφές, σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη».

 

Γονιδιακός έλεγχος

Αναφερόμενος στο βάφτισμα άλλων ζώων ως βραχυκερατικής φυλής, «εμείς προσπαθούμε, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, να συλλέξουμε δείγματα και πλέον να περάσουμε σε μια γονιαδική ταυτοποίηση των ζώων. Να μην το κοιτάμε και να λέμε ποιο είναι και ποιο όχι. Να φύγουμε από τον φαινότυπο και να πάμε στο γονιδίωμα όπου εκεί δεν επιδέχονται και αμφισβητήσεις. Εμείς έχουμε κάνει ήδη μια καλή δουλειά, συμμετέχουμε στο πρόγραμμα γενετικών πόρων όπου όμως δεν υπάρχει η συγκεκριμένη δράση. Αυτή τη δράση την χρηματοδοτούμε μόνοι μας, με τα δικά μας δείγματα, να αναλύσουμε το DNA και να φτάσουμε στο σημείο να αναγνωριστεί γονιδιακά η βραχυκερατική φυλή».

Όπως ιδιαίτερα τονίζει ο κ. Τσαπραΐλης, «αυτό που σήμερα γίνεται είναι αστείο. Τα Κέντρα Γενετικής Βελτίωσης βλέπουν τα ζώα και τα χαρακτηρίζουν σε μια φυλή. Αυτό εναπόκειται στην υποκειμενικότητα και τις γνώσεις ενός υπαλλήλου. Ένας έμπειρος που έχει δει πολλά κοπάδια, μπορεί να σου πει με ασφάλεια. Ένας νέος υπάλληλος όμως, που βλέπει το δεύτερο κοπάδι, δεν έχει μέτρο σύγκρισης. Πέρα από τον όποιο δόλο μπορεί να υπάρχει, τα Κέντρα δεν έχουν κάνει ούτε ένα τσεκ λιστ, για να δουν τι κοιτάνε. Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά, αλλά επισήμως, ένας υπάλληλος που πηγαίνει να χαρακτηρίσει μια φυλή, δεν έχει ένα συγκεκριμένο εργαλείο στα χέρια του. Και ενώ σε όλη την Ευρώπη η φυλή προστατεύεται από τα γενεαλογικά βιβλία από τους ίδιους τους παραγωγούς, εμείς στην Ελλάδα δεν το έχουμε αυτό. Υπάρχουν 3 φορείς όλοι κι όλοι που εμπλέκονται σ’ αυτή τη διαδικασία και έτερον ουδέν».