Home > νέα > Ανάγκη προστασίας του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου από έντονα καιρικά φαινόμενα-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Νευροκοπίου κ. Ταμπουρίδης

Ανάγκη προστασίας του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου από έντονα καιρικά φαινόμενα-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Νευροκοπίου κ. Ταμπουρίδης

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Νευροκοπίου κ. Ταμπουρίδης

Ανάγκη προστασίας

του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου

από έντονα καιρικά φαινόμενα

Συνάντηση με τον υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Κικίλια

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ στην Αθήνα πραγματοποιεί τις ημέρες αυτές ο δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Ταμπουρίδης. Οι συναντήσεις του αυτές έχουν να κάνουν με υπουργούς, υπηρεσιακούς  παράγοντες υπουργείων και άλλους φορείς,  προκειμένου να μπορέσει να επιτύχει ορισμένα πράγματα για το Δήμο Κ. Νευροκοπίου.

Ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου, είναι μια περιοχή, η οποία συχνά έχει να αντιμετωπίσει διάφορες έντονες καιρικές καταστάσεις. Κατά κύριο λόγο είναι ο χειμώνας όπου συνήθως έχουμε έντονες χιονοπτώσεις, ενώ σε άλλες περιπτώσεις έχουμε και έντονα πλημμυρικά φαινόμενα. Αρκετές φορές στο παρελθόν η περιοχή έχει αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν καλλιέργειες και να προκληθούν αρκετές ζημιές.

Από αρ.: ο κ. Ταμπουρίδης, ο κ. Κικίλιας και ο κ. Κυριαζίδης.

Και ακόμα, η περιοχή είναι γενικά ορεινή και έχει μεγάλες εκτάσεις από δάση. Μόλις για πρώτη φορά, ο δήμαρχος κ. Ταμπουρίδης, όρισε και αντιδήμαρχο Πολιτικής  Προστασίας, πράγμα που σημαίνει ότι δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα αυτό για το παρόν και το μέλλον.

Μεταξύ άλλων, συναντήθηκε ήδη με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Κικίλια, ενώ συνοδευόταν και από το βουλευτή Δράμας κ. Κυριαζίδη, ο οποίος προώθησε και τις θέσεις του Δήμου.

Η συνάντηση με τον κ. Κικίλια ήταν αρκετά εποικοδομητική, καθώς όπως είπε μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Ταμπουρίδης, «με τον κ. Κικίλια μας συνδέει μια φιλική σχέση από την εποχή του κορωνοϊού».

Όπως επισημαίνει μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Ταμπουρίδης, «θέσαμε στον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας τον προβληματισμό μας, εξηγήσαμε ότι είμαστε ένας ορεινός και μειονεκτικός Δήμος, με μεγάλη δασώδη περιοχή και με έντονα καιρικά φαινόμενα κατά τους χειμερινούς μήνες».

Όπως διευκρινίζει μιλώντας στον «Π.Τ.» ο ίδιος, «εμείς ζητήσαμε να ενταχθεί ο Δήμος στα προγράμματα Πολιτικής Προστασίας του Ταμείου Ανάκαμψης που θα ανοίξουν σε λίγο διάστημα και ζητήσαμε να μας διαθέσουν μέσα κινήσεων και ειδικά οχήματα για δυσπρόσιτες περιοχές».

Ένα ακόμα θέμα το οποίο συζητήθηκε στη συνάντηση αυτή, είναι ότι ο δήμαρχος Νευροκοπίου ζήτησε να γίνουν και ορισμένες «εγκαταστάσεις σταθμών και επικοινωνιών έκτακτης ανάγκης, με στόχο την έγκαιρη προειδοποίηση όταν έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα. Αυτό θα το συνδυάσουμε με την υποβολή ανάλογου έργου που θα κάνουμε στο INTERREG και που θα ανοίξει τους επόμενους μήνες και αφορά στο Περιβάλλον».

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι, στο πλαίσιο του διασυνοριακού Προγράμματος Ελλάδα – Βουλγαρία 2021 -2027 (INTERREG 2021 – 2027), o Δήμος σχεδιάζει μια σειρά από έργα για την αντιμετώπιση των κινδύνων από δασικές πυρκαγιές, πλημμυρικά φαινόμενα, χιονοπτώσεις, κ.λπ. Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζονται συναντήσεις με άλλους Δήμους και φορείς της περιοχής, όπως επίσης και με την Βουλγάρικη πλευρά.

Αξίζει τέλος να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες μας, ότι παλαιότερα το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Δράμας του ΔΙΠΑΕ και η ομάδα του Εργαστηρίου GERi Lab με επιστημονικό υπεύθυνο τον αναπλ. καθηγητή κ. Ζαΐμη και με την προηγούμενη δημοτική αρχή του κ. Κυριακίδη, είχαν προχωρήσει σε υδρολογική έρευνα για τη διαχείριση υδάτινων πρόσω στην υδρολογική λεκάνη Οχυρού Δήμου Κ. Νευροκοπίου. Παράλληλα, είχε εγκατασταθεί και ένα σύστημα ενημέρωσης, για το πότε κινδυνεύει να γεμίσει ο χείμαρρος Νευροκοπίου με κίνδυνο να πλημμυρίσει.

Πλέον και εφόσον όλα τα παραπάνω προχωρήσουν, ο Δήμος Νευροκοπίου θα μπορέσει να οχυρώσει αρκετά καλά την περιοχή του στο μέλλον, χωρίς να περιμένει καιρικές εκπλήξεις σε κάθε περίπτωση.