Home > Πρώτο Θέμα > Αναθερμαίνεται η αγορά της Δράμας αλλά δεν αρκεί για τις ζημιές που έχει υποστεί-Δηλώσεις του πρόεδρου του Εμπορικού Συλλόγου στον «Π.Τ.»

Αναθερμαίνεται η αγορά της Δράμας αλλά δεν αρκεί για τις ζημιές που έχει υποστεί-Δηλώσεις του πρόεδρου του Εμπορικού Συλλόγου στον «Π.Τ.»

Δηλώσεις του πρόεδρου του Εμπορικού Συλλόγου στον «Π.Τ.»

Αναθερμαίνεται η αγορά

της Δράμας αλλά δεν αρκεί

για τις ζημιές που έχει υποστεί

Ευκαιρία για αγορές με υγειονομικά μέτρα η περίοδος των εκπτώσεων

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΝΟΙΞΕ ήδη και η αγορά της Δράμας από την περασμένη Δευτέρα 18 τρέχοντος και οι πρώτες μέρες δείχνουν ότι υπάρχει μια σχετικά καλή καταναλωτική κίνηση. Σ’ αυτό βοηθάει ότι ο κόσμος ήταν κλεισμένος λόγω καραντίνας από τις 7 Νοεμβρίου και επί της ουσίας κάνει αγορές που δεν έκανε στην περίοδο των εορτών, κυρίως σε είδη ένδυσης και υπόδησης.

Σημαντικό είναι επίσης ότι τα καταστήματα άνοιξαν και στην περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων, και οι τιμές είναι αρκετά χαμηλές. Όπως τονίζουν στον «Πρωινό Τύπο» στελέχη του Εμπορικού Συλλόγου της Δράμας, γίνεται μια προσπάθεια αναθέρμανσης της αγοράς, αλλά και μια προσπάθεια να «φύγει» το εμπόρευμα που είχαν προμηθευτεί για την περίοδο των εορτών σε όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές.

Γενικά πάντως, οι καταστηματάρχες της Δράμας δηλώνουν ικανοποιημένοι για την επαναλειτουργία της αγοράς και μέρους του λιανεμπορίου, ενώ σύμφωνα με όσα πλέον έχουν γίνει γνωστά, οι εκπτώσεις που γίνονται είναι αρκετά υψηλές.

Όπως τόνισε μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας κ. Σκουλίδης «η κίνηση είναι αρκετά ικανοποιητική.  Ιδίως η πρώτη μέρα, τη Δευτέρα, ήταν αρκετά καλή. Από εδώ και πέρα περιμένουμε κατά πόσο αυτό θα συνεχιστεί».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο κόσμος γενικά τηρεί τα μέτρα στα καταστήματα. Θέλω  όμως ιδιαίτερα να θίξω το γεγονός ότι, έντονος συνωστισμός παρατηρείται κυρίως στα καταστήματα πανελλαδικών αλυσίδων στην πόλη μας. Πολύ φοβάμαι ότι εξαιτίας αυτής της κατάστασης, θα την πληρώσει πάλι το σύνολο του εμπορικού κόσμου της πόλης μας, που τηρεί απόλυτα τα μέτρα».

Σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα, «θα πρέπει να βρίσκεται ένας πελάτης ανά 25 τετραγωνικά μέτρα» λέει ο ίδιος και διευκρινίζει:  «Έχουμε επίσης χαρτί σε εμφανές μέρος, όπου υποχρεωτικά αναγράφεται το πόσα άτομα θα πρέπει να είναι μέσα στο κατάστημα και υποχρεωτικά να φοράνε όλοι μάσκα και οι καταναλωτές και οι πωλητές. Ευελπιστούμε να συνεχιστεί η κινητικότητα στην αγορά, να βελτιωθεί ώστε να  μπορέσουμε να αναπνεύσουμε και να μην κλείσουμε ξανά».

SKOYLIDHS ANTONHS

Επιστρεπτέα προκαταβολή 5

Όσον αφορά τα μέτρα στήριξης, ο κ. Σκουλίδης τονίζει «αυτή την περίοδο τρέχει η επιστρεπτέα προκαταβολή 5, ενώ περιμένουμε ακόμα από την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας Θράκης να ξεκινήσει η χρηματοδότηση από τη μη επιστρεπτέα προκαταβολή, η οποία όμως αργεί αρκετά μέχρι σήμερα».

Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ, ότι, το συνολικό ποσό που θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων της επιστρεπτέας προκαταβολής 5, υπολογίζεται σε 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ πάνω από 370.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Ο συγκεκριμένος αριθμός πλησιάζει το μέγεθος των δυνητικών δικαιούχων που έχει εκτιμήσει το υπουργείο Οικονομικών που ανέρχεται στις 400.000. Η εκταμίευση της οικονομικής ενίσχυσης στους δικαιούχους αναμένεται να ξεκινήσει γύρω στις 20 Ιανουαρίου.  Θα έχει προηγηθεί η υπουργική απόφαση με τον αλγόριθμο βάσει του οποίου θα καθοριστεί  το τελικό ποσό που θα λάβει ο κάθε δικαιούχος.

Το ελάχιστο ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται στα 1.000 ευρώ. Δεδομένου ότι υπήρχε πιθανότητα ορισμένοι δικαιούχοι που είχαν λάβει ενίσχυση μέσω του 4ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής να εισπράξουν ένα πολύ μικρό ποσό ή ακόμα και μηδενικό, το υπουργείο Οικονομικών έχει διευκρινίσει ότι το ποσό αυτό δεν αλλάζει και δεν υπάρχει συμψηφισμός με την ενίσχυση που ενδεχομένως έχει ληφθεί από τον προηγούμενο κύκλο.  Όσοι όμως έχουν λάβει μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση από τον προηγούμενο κύκλο, αυτή θα ενσωματωθεί στον αλγόριθμο με βάση τον οποίο θα υπολογιστεί και το τελικό ύψος της ενίσχυσης που θα λάβουν μέσω του 5ου κύκλου.

 Tsakmakis 01

Τσακμάκης: Πολύ χαμηλές τιμές

Στον «Πρωινό Τύπο» μίλησε επίσης και το μέλος του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας, ο κ. Αχιλλέας Τσακμάκης, ο οποίος τόνισε ιδιαίτερα την τήρηση των μέτρων υγειονομικής προστασίας, τόσο από τους συναδέλφους του καταστηματάρχες, όσο και από τους καταναλωτές.

Όπως είπε συγκεκριμένα, «μετά από μια μεγάλη περίοδο καραντίνας, ανοίξαμε τα καταστήματα όλοι και τηρούμε με ευλάβεια τα μέτρα. Όλοι οι συνάδελφοι, ο εμπορικός κόσμος της πόλης μας, είναι ευαισθητοποιημένοι και φροντίζουν να τηρούν το υγειονομικό πρωτόκολλο ασφάλειας».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο γεγονός ο κ. Τσακμάκης, ότι «υπάρχει ένας μεγάλος όγκος εμπορευμάτων αδιάθετος, που δυστυχώς θα διατεθεί στην περίοδο των εκπτώσεων σε πολύ χαμηλές τιμές. Οι προσφορές οι οποίες γίνονται από τα καταστήματα είναι πάρα πολύ χαμηλές, μιας και υπάρχει αδιάθετο εμπόρευμα που έφτασε στην περίοδο των εορτών. Παρ’ όλα αυτά, βοηθάει εν μέρει να σωθεί η παρτίδα αυτή».

Όπως μας λέει, «η διάθεση του κόσμου για κατανάλωση είναι καλή. Υπάρχει μια γενικά καλή αποδοχή στα καταστήματα, αν και όχι με το ρυθμό που θα περιμέναμε. Ελπίζουμε σ’ αυτό και με την καλυτέρευση των καιρικών συνθηκών, ότι θα πάμε καλύτερα. Ελπίζουμε ότι μ’ αυτή την περίοδο, να μπορέσουμε να διορθώσουμε τις ζημιές που έχουμε υποστεί, έστω και σε ένα ποσοστό».

Κλείνοντας, ζητάει ιδιαίτερα από όλους, «να τηρούνται τα υγειονομικά μέτρα απαρέγκλιτα, ώστε να αρχίσουν να ανοίγουν και άλλοι κλάδοι σταδιακά για να προστεθούν κρίκοι στην αλυσίδα της κατανάλωσης, όπως  η εστίαση, οι καφετέριες, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια».