Home > Νέα > Ανοιχτή συζήτηση στη Δράμα Μετάβαση από το παλαιό στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Ανοιχτή συζήτηση στη Δράμα Μετάβαση από το παλαιό στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Ανοιχτή συζήτηση στη Δράμα

Μετάβαση από το παλαιό

στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Άμεσα προβλήματα η στελέχωση, το brain drain, και η χρηματοδότηση

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Ανοιχτή συζήτηση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής 30 Μαρτίου στο Δημαρχείο Δράμας. Στην εκδήλωση, έγινε ανάλυση των σημαντικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών που παρουσιάζονται στη μεταβατική περίοδο από το παλαιό στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Στη συνάντηση, παραβρέθηκαν φορείς και πολίτες της Δράμας, ενώ από την 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας – Θράκης, ο Υποδιοικητής, κ. Ηλίας Θεοδωρίδης.

Ο Υποδιοικητής της 4ης ΥΠΕ, κ. Θεοδωρίδης, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας, υποστήριξε ότι ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη εκδηλώσεις ενημέρωσης και θα πραγματοποιηθούν μία σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα.

«Θέλουμε να δείξουμε στοιχεία του καινούργιου μοντέλου πρωτοβάθμιας περίθαλψης, όπως το οραματιζόμαστε και όπως το βάζουμε σε λειτουργία σήμερα. Με πολλές ελλείψεις και προβλήματα, είναι γνωστά αυτά, προσπαθούμε να διορθώσουμε αυτή τη λεγόμενη καθημερινότητα, αλλά με ένα νέο ορίζοντα και μια νέα στρατηγική για την πρωτοβάθμια υγεία».

Όπως επεσήμανε ο κ. Θεοδωρίδης, η πρωτοβάθμια υγεία ήταν παραμελημένη στη χώρα μας, καθώς δεν υπήρχε σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας, ενώ χαρακτηριστικά δήλωσε ότι: «Ήταν ο φτωχός συγγενής της νοσοκομειακής υγείας. Και είδαμε που φτάσαμε με αυτό το μοντέλο υγείας». Δεν μπορούμε να έχουμε υγιείς κοινωνίες, αν δεν έχουμε ολοκληρωμένα συστήματα πρωτοβάθμιας υγείας. Γιατί πρωτοβάθμια υγεία, όπως σημείωσε ο Υποδιοικητής, σημαίνει πρόληψη. Όλες οι πολιτισμένες κοινωνίες, όπως θέλουμε και εμείς να είμαστε κομμάτι των ευρωπαϊκών κοινωνιών, έχουν αναπτυγμένα συστήματα πρωτοβάθμιας υγείας και έχουν ποιότητα ζωής. Παράλληλα, έχουν πρώιμη διάγνωση των παθολογιών και των ασθενειών, ενώ εντοπίζουν τις ομάδες υψηλού κινδύνου κι έτσι βελτιώνουν την ποιότητα υγείας του πληθυσμού και το προσδόκιμο επιβίωσης, αποκλείοντας έτσι τους αιφνίδιους θανάτους, όσο αυτό είναι δυνατό.

Μέχρι σήμερα το σύστημα υγείας είχε μια μεγάλη τομή, η οποία παρουσιάστηκε στο σύστημα το 1983 με τη δημιουργία του ΕΣΥ, εξήγησε ο Υποδιοικητής της 4ης ΥΠΕ. Ήταν μια επαναστατική κίνηση, αλλά δεν συμπεριέλαβε στο σχέδιο εκείνο την πρωτοβάθμια υγεία. Τα Κέντρα Υγείας που δημιουργήθηκαν, αποτελούσαν δορυφόρους του νοσοκομειακού συστήματος υγείας, που είναι κυρίαρχο στη χώρα μας. «Όμως, αν και έχουμε 125 Νοσοκομεία, 300 Κέντρα Υγείας, εκατοντάδες ιδιωτικές κλινικές, το πρόβλημα της υγείας στη χώρα δεν λύθηκε. Οι δαπάνες αυξήθηκαν σκανδαλωδώς. Και παρόλα αυτά τα προβλήματα υγείας και περίθαλψης του πληθυσμού δεν λύθηκαν. Το κόστος αυξήθηκε, και το αντίστοιχο αποτέλεσμα στην κοινωνία είναι δυσανάλογα χαμηλό με τα χρήματα που δόθηκαν. Το 2009 το σύστημα υγείας στην Ελλάδα απορροφούσε το 10% του ΑΕΠ της χώρας, το οποίο ισοδυναμεί με 25 δις ευρώ. Τότε συνδικάτα, παράγοντες και κόμματα έλεγαν «λεφτά για την υγεία». Εντελώς παράλογος στόχος. Γιατί στην Ελλάδα ποτέ δεν είδαμε τα χρήματα που δίνει ο ελληνικός λαός πού πηγαίνουν, αν πιάνουν τόπο; Και δεν έπιαναν τόπο. Είδαμε τα σκάνδαλα το ένα μετά το άλλο στον χώρο της υγείας. Το 1/3 του δημόσιου χρέους της χώρας οφείλεται στο σύστημα υγείας της Ελλάδας. Και στη ρεμούλα και στην κατασπατάληση και στη διαφθορά που παρήχθη μέσα σε αυτό το Σύστημα Υγείας. Χωρίς κανέναν έλεγχο από το κράτος, τα Υπουργεία, και τις Κυβερνήσεις μέχρι σήμερα. Αυτό το πράγμα προσπαθούμε να αλλάξουμε».

ika

Από αριστερά, οι κ.κ. Κ. Λεμπιδάκης, Η. Θεοδωρίδης, και Ν. Λιάτσης.

Προγράμματα πρόληψης της 4ης ΥΠΕ

Η πρωτοβάθμια υγεία μειώνει το κόστος και βελτιώνει την υγεία των πολιτών, και μπορεί να συμβεί αυτό αν εισαγάγουμε σε αυτήν προγράμματα πρόληψης, όπως πρωτοπόρα κάνει η 4η Υ.ΠΕ., όπως σημείωσε ο κ. Θεοδωρίδης.

29942797_1625477494204924_995745076_o

Ο Υποδιοικητής της 4ης ΥΠΕ, κ. Ηλίας Θεοδωρίδης.

Η 4η ΥΠΕ, διαθέτει τρία προγράμματα πρόληψης. Το οδοντιατρικό, όπου 80.000 παιδάκια του Δημοτικού εξετάζονται από οδοντιάτρους, και κάθε χρόνο αυξάνεται η συμμετοχή των παιδιών. Το δεύτερο είναι η διακοπή του καπνίσματος, με 46 ιατρεία διακοπής καπνίσματος. Τέλος, το τρίτο είναι το μεταβολικό σύνδρομο. «Για να μην είναι συνταγογράφοι οι γιατροί μας. Να ασχολούνται με πραγματικά προβλήματα υγείας, και να βλέπουν πως πηγαίνει η υγεία των πολιτών στο χρόνο. Δηλαδή, συνέχεια στην παρακολούθηση, όχι αποσπασματική παρακολούθηση. Αν επιτυγχάνονται οι θεραπευτικοί στόχοι. Δίνουμε φάρμακα σε έναν ζαχαροδιαβητικό, έχουμε το αποτέλεσμα που περιμένουμε ή ο άνθρωπος έχει ζάχαρο και συνεχίζει να έχει ζάχαρο; Θεραπεύουμε έναν υπερτασικό, έχουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα; Έχει γίνει νορμοτασικός; Έχει πιάσει τόπο η θεραπεία μας; Να το βλέπουμε στο χρόνο. Να έχει ένα σημείο αναφοράς ο πολίτης, έναν γιατρό. Οι ΤΟΜΥ αυτόν τον σκοπό εξυπηρετούν. Πέρα του ότι εισαγάγουν τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας των πολιτών, το οποίο θα εξελιχθεί σε μια κάρτα υγείας και όπου κι αν βρεθεί ο ασθενής αμέσως ο γιατρός μπορεί να έχει πλήρη εικόνα ποιος είναι ο άνθρωπος απέναντί του. Θα είναι η ταυτότητα υγείας των πολιτών».

 

Τα βασικά προβλήματα

Όπως εξήγησε ο κ. Θεοδωρίδης, υπάρχουν δυο σημαντικά προβλήματα που εντοπίζονται. «Πρώτον, στη στελέχωση. Γίνεται προσπάθεια ένταξης στο Σύστημα Υγείας γιατρών, κι ενώ υπάρχει μεγάλη ζήτηση, δεν υπάρχει αντίστοιχη προσφορά. Για πρώτη φορά στη χώρα. Κι αυτό ξέρετε πού οφείλεται; Έχουν δημιουργηθεί συντεχνίες οι οποίες αντιδρούν σε αυτό το μοντέλο υγείας. Ιατρικές συντεχνίες και στην πόλη σας νομίζω τις γνωρίζετε. Υπάρχει μια άρνηση να ενταχθούν. Το δεύτερο είναι ότι πολύ μεγάλος αριθμός έτοιμων γιατρών φεύγουν στο εξωτερικό. Αυτοί είναι οι δύο λόγοι. Σιγά σιγά όμως, το σύστημα αυτό κερδίζει έδαφος και θα φτάσουμε σε μια κατάσταση όπου το σύστημα αυτό θα είναι ελκτικό και τότε αυτό το σύστημα θα διαλέγει. Θα βγει από τη σημερινή κατάσταση αδιεξόδου.

Παράλληλα, αντιμετωπίζουμε προβλήματα στη διαχείριση και κυρίως στον τομέα της παραλαβής του υλικού, των διαγωνισμών κλπ. Βελτιώνεται η κατάσταση εκεί, μειώνονται οι χρόνοι αναμονής και μπαίνουμε σε μια κανονικότητα. Αλλά το πρόβλημα αυτό, των προμηθειών δηλαδή σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό παραμένει. Είναι μια δυσλειτουργία που κοιτάζουμε σιγά σιγά να εξαλειφθεί».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του ΠΕΔΥ, κ. Κώστας Λεμπιδάκης, υποστήριξε ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, είναι ένα σύστημα το οποίο σε πλήρη ανάπτυξη, θα λύσει στο μέγιστο τα πρωτοβάθμια θέματα υγείας που αντιμετωπίζει ο πολίτης.

«Ανέξοδα για τον πολίτη με την καλύτερη ποιότητα εξυπηρέτησής του. Ώσπου να φτάσουμε βέβαια σε αυτό το σημείο, έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμα. Το κυριότερο πρόβλημα καθυστέρησης ανάπτυξης του συστήματος  είναι η χρηματοδότησή του. Εξαιρετικά δύσκολη στην συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, με την οικονομική κρίση, η οποία δημιουργεί τρομερή έλλειψη πόρων που θα διατεθούν γι’ αυτό. Όμως γίνονται γενναία βήματα, και ο αγώνας που γίνεται από τους ήδη υπηρετούντες είναι μεγάλος».

Κι όμως, όλοι οι υπηρετούντες στον χώρο της Υγείας αξίζουν ένα μεγάλο μπράβο, γι’ αυτό που προσφέρουν αυτή τη στιγμή. Ελπίζουμε στην ευόδωση των ελπίδων που έχουμε για την γρήγορη ανάπτυξη του συστήματος αυτού και προτεραιότητα στην πρόσληψη προσωπικού και κυρίως γιατρών. Γιατρών που θα εξυπηρετούν το σύστημα σε μόνιμη βάση, απερίσκεπτα και θα δώσουν το μέγιστο των δυνάμεων τους όπως συμβαίνει στην πλειοψηφία των ήδη υπηρετούντων για την εξυπηρέτηση και του τελευταίου πολίτη».

Για να συμβούν όμως όλα τα παραπάνω, όπως ανέφερε ο κ. Λεμπιδάκης, θα πρέπει να λυθούν προβλήματα τα οποία έχουν σχέση με θέματα προμηθειών σε υλικά καθώς και διαφόρων επισκευών που χρειάζονται στα διάφορα Κέντρα Υγείας, και μελλοντικά στα ΤΟΜΥ. Όλα αυτά, θα επιταχύνουν τις λειτουργίες της καθημερινής λειτουργίας κάθε μονάδας παροχής υπηρεσίας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγεία