Home > Πρώτο Θέμα > Ανοίγει το Νοέμβριο το 3ο Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον-Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι κ.κ. Παυλίδης και Παράσχου από το ΤΕΕ Α.Μ.

Ανοίγει το Νοέμβριο το 3ο Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον-Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι κ.κ. Παυλίδης και Παράσχου από το ΤΕΕ Α.Μ.

Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι κ.κ. Παυλίδης και Παράσχου από το ΤΕΕ Α.Μ.

Ανοίγει το Νοέμβριο

το 3ο Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον

Με 15 εκατ. ευρώ θα συμβάλλει η Περιφέρεια ΑΜΘ συν 5 εκατ. εάν χρειαστεί

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟΝ ΕΡΧOMENO Νοέμβριο αναμένεται να ανοίξει το 3ο στη σειρά πρόγραμμα του Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον, όπου αναμένεται να ενταχθούν αρχικά όσες αιτήσεις δεν είχαν προλάβει το πρόγραμμα του 2019, αλλά και όσοι θα υποβάλλουν φέτος τις αιτήσεις τους.

Το θετικό με το 3ο πρόγραμμα, είναι ότι αυτό θα παραμείνει ανοικτό προκειμένου να υποβληθούν αιτήσεις και δεν θα κλείσει μέσα σε λίγες ώρες, όπως είχε γίνει με το 2ο πρόγραμμα.

Επίσης για πρώτη φορά φέτος, σημαντική οικονομική ενίσχυση στο πρόγραμμα θα προσφέρει και η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, με 15 εκατομμύρια ευρώ αρχικά και αν χρειαστεί στη συνέχεια, θα ενισχύσει με άλλα 5 εκ. ευρώ, συνολικά 20 εκ. ευρώ, προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι πολίτες.

Για το 3ο πρόγραμμα του Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον, μίλησε στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Παυλίδης, ο οποίος σημειώνει αρχικά ότι, «ο προγραμματισμός είναι για το Νοέμβριο» και τονίζει: «Έχουμε κάνει μια συζήτηση με την Περιφέρεια ΑΜΘ για να ενταχθούν όλες οι αιτήσεις που είχαν μείνει εκτός στην προηγούμενη φάση, έχει μεταφερθεί το σχετικό κονδύλι από την Περιφέρεια που σημαίνει ότι έχει εξασφαλιστεί – 15 εκ. ευρώ με προϋπόθεση να ανέλθει στα 20 εκ. ευρώ».

Ο κ. Παυλίδης διευκρινίζει ότι για φέτος η διαφορά, είναι ότι το πρόγραμμα θα παραμείνει ανοικτό, «δεν θα κλείσει κι όποιος προλάβει και άρα δεν θα έχουμε θέμα με εντάξεις. Θα είναι ανοικτό μέχρι ο καθένας να μπορέσει να υποβάλει την αίτησή του».

«Εκτός από τις συνήθεις ενεργειακές αναβαθμίσεις, αυτή τη φορά εντάσσονται και άλλες ενέργειες, όπως έξυπνο σπίτι και πιο εκσυγχρονισμένες διαδικασίες», τονίζει ο ίδιος και συμπληρώνει ότι μέσα στον Οκτώβριο το ΤΕΕ θα εκδώσει κάποιες σχετικές οδηγίες.

Το πρόγραμμα θα τρέξει κανονικά από το Υπουργείο, και τα χρήματα της Περιφέρειας ΑΜΘ θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για κατοίκους της επικράτειάς της.

Paylidis Apostolos1

Στην ερώτηση αν υπάρχουν κάποια στοιχεία για το πόσες αιτήσεις είναι σε εκκρεμότητα, ο κ. Παυλίδης εξηγεί ότι, «από τον προηγούμενο κύκλο ήταν περίπου 800 αιτήσεις που είχαν μείνει απ’ έξω στην περιοχή και ο προϋπολογισμός του διαθέτει η Περιφέρεια ΑΜΘ υπερκαλύπτει τις αιτήσεις αυτές. Δεν νομίζω ότι θα έχουμε κάποιο θέμα. Βέβαια, είναι σε εκκρεμότητα και στο επόμενο διάστημα θα έχουν ξεκαθαρίσει όλα».

Ερωτώμενος για το πώς κινήθηκε το 2ο πρόγραμμα που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, ο κ. Παυλίδης λέει ότι «είναι ένα πρόγραμμα που δίνει ανάσα και σε μηχανικούς και σε επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σ’ αυτό τον κύκλο δραστηριοτήτων και σίγουρα είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο εκτός από το ότι βοηθάει σημαντικά στην παραγωγή κύκλου εργασιών, αναβαθμίζει και ενεργειακά την περιοχή. Και επειδή έχουμε και βαρύ χειμώνα, βλέπουμε ότι έχουν αναβαθμιστεί ουσιαστικά πολλές οικίες και πιστεύω ότι θα εξασφαλίσουν σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας στη συνέχεια».

Ο ίδιος διευκρινίζει ότι η πλειοψηφία των αιτήσεων στο 2ο πρόγραμμα εξελίχθηκε αρκετά καλά και «γενικά είναι ένα πρόγραμμα το οποίο η αγορά το ζητάει. Βοηθήθηκαν επίσης πολλοί συμπολίτες μας, οι οποίοι διαφορετικά δεν θα αποφάσιζαν την αναβάθμιση των οικιών τους και με το πρόγραμμα μπήκαν στη διαδικασία αυτή».

Parasxoy Kostas01

Παράσχου: Πολύ θετικό το πρόγραμμα

Στον «Πρωινό Τύπο», μίλησε επίσης και ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Δράμας του ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας κ. Κώστας Παράσχου, ο οποίος διευκρινίζει ότι «ακόμα δεν έχει κυκλοφορήσει ο σχετικός οδηγός. Προς το παρόν βλέπουμε ότι αρχικά το πρόγραμμα κινείται θετικά και ως προς τα ποσά που θα βάλει το κράτος, που φέτος θα είναι πολύ περισσότερα από πέρυσι και οι επιδοτήσεις θα είναι μεγαλύτερες, ενώ αλλάζουν ακόμα και τα εισοδηματικά κριτήρια».

Ο κ. Παράσχου, επισημαίνει ότι αλλάζει η φιλοσοφία του προγράμματος, «ανεβαίνουν τα εισοδηματικά κριτήρια για να ενταχθούν περισσότεροι. Για παράδειγμα, στο προηγούμενο είχαμε εισόδημα έως 20.000 έως 25.000 ευρώ, ενώ φέτος γίνεται από 20.000 έως 30.000 ευρώ και μετά πηγαίνει από 30.000 έως 40.000 ευρώ, ενώ το προηγούμενο ήταν ανά 5.000 ευρώ και έτσι ανεβαίνουν και τα ποσοστά επιχορήγησης αρκετά. Επίσης δίνουν και ένα πρόσθετο ποσό 10% για τον Covid-19, το οποίο δεν ξέρουμε ακόμα πώς θα δοθεί, αν θα είναι για όλους ή για ορισμένες κατηγορίες».

Ο ίδιος τονίζει επίσης ότι, η επιχορήγηση δεν θα είναι μάξιμουμ 25.000 ευρώ όπως ήταν, αλλά θα ανεβαίνει ανάλογα με το ποσοστό της αναβάθμισης που θα κάνει κάποιος στο σπίτι του. Και επίσης, αλλάξει η κατηγορία κτιρίων από Δ που ήταν κατεβαίνει στη Γ κατηγορία, που σημαίνει ότι έτσι εντάσσονται ακόμα περισσότερα κτίρια και νεότερων κατασκευών.

Τέλος, σημειώνει ότι το επίσης θετικό είναι ότι το πρόγραμμα θα παραμείνει ανοικτό για να μπορέσουν να ενταχθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι και στο επόμενο τρίμηνο μέσα στο 2021 θα εγκρίνουν νέες αποφάσεις, «και αυτό θα τονώσει σημαντικά την αγορά»