Home > Πρώτο Θέμα > Χρηματοδοτείται η αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της Κοινότητας Κ. Νευροκοπίου► Δηλώσεις αντιπεριφερειάρχη Δράμας και δημάρχου Νευροκοπίου στον «Π.Τ.»

Χρηματοδοτείται η αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της Κοινότητας Κ. Νευροκοπίου► Δηλώσεις αντιπεριφερειάρχη Δράμας και δημάρχου Νευροκοπίου στον «Π.Τ.»

Το Δήμο Νευροκοπίου επισκέφθηκε χθες ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρ. Μέτιος

Χρηματοδοτείται η αντικατάσταση

του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης

της Κοινότητας Κ. Νευροκοπίου

► Δηλώσεις αντιπεριφερειάρχη Δράμας και δημάρχου Νευροκοπίου στον «Π.Τ.»

► Προτεραιοποίηση έργων στην οδοποιία και τα αντιπλημμυρικά ζήτησε ο περιφερειάρχης για τα επόμενα δύο χρόνια

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΔΗΜΟ Κ. Νευροκοπίου επισκέφθηκε χθες το μεσημέρι ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Μέτιος, συνοδευόμενος από τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Παπαδόπουλο, τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ κ. Παπαθεοδώρου, τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Ζιμπίδη, τον εντεταλμένο σύμβουλο Πολιτισμού κ. Παπαεμμανουήλ, και τον εντεταλμένο σύμβουλο Εφαρμογής Δράσεων Κοινωνικής Πολιτικής και Συνέργειας κ. Μωυσιάδη.

Ο κ. Μέτιος συναντήθηκε με το δήμαρχο Κ. Νευροκοπίου κ. Κυριακίδη, με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κ. Νευροκοπίου κ. Ιφόγλου, καθώς και τον αντιδήμαρχο Οικονομικών και Διοίκησης κ. Αμαραντίδη.

Το κύριο θέμα της επίσκεψης του κ. Μέτιου, ήταν η επίσημη πλέον ανακοίνωση της χρηματοδότησης του έργου αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης της Κοινότητας του Κ. Νευροκοπίου, έργο το οποίο εντάσσεται στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαδόπουλος μετά το τέλος της συνάντησης, σημείωσε ότι ο κ. Μέτιος ανακοίνωσε την χρηματοδότηση του μεγάλου έργου της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης της Κοινότητας Νευροκοπίου, προϋπολογισμού 2.200.000 ευρώ. Όπως είπε μάλιστα, «ταυτόχρονα θα γίνει ανακοίνωση και για τα Κύργια του Δήμου Δοξάτου για ένα ίδιο έργο, με προϋπολογισμό 1.500.000 ευρώ».

Αντιπλημμυρικά και οδοποιία

Για την επίσκεψη του κ. Μέτιου μίλησε στον «Πρωινό Τύπο» ο δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Κυριακίδης, ο οποίος σημείωσε ότι «αποφασίστηκε να γίνει ένα τεχνικό συμβούλιο στο μέλλον, με την Περιφέρεια, το Δήμο και τη Διαχειριστική Αρχή, ενώ ανακοινώθηκε η ένταξη του έργου της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης στην Κοινότητα Κ. Νευροκοπίου. Που είναι το μεγαλύτερο έργο αντικατάστασης του εσωτερικού δικτύου».

Ερωτώμενος αν συζητήθηκαν άλλα θέματα, ο κ. Κυριακίδης ανάφερε ότι «συζητήθηκαν τρεις άξονες. Η ύδρευση, τα αντιπλημμυρικά έργα και έργα οδοποιίας». Όπως είπε ο ίδιος, «εμείς θα βάλουμε σε προτεραιότητα τα δικά μας ζητήματα και θα γίνει ένα τεχνικό συμβούλιο στο Δήμο με την Περιφέρεια και τη Διαχειριστική Αρχή, για να δούμε τι μπορούμε να κυνηγήσουμε και να εντάξουμε τα επόμενα δύο χρόνια. Ο περιφερειάρχης ήταν πολύ θετικός, αλλά ζήτησε προτεραιοποίηση των έργων».

Παπαδόπουλος για αντιπλημμυρικά

Ερωτώμενος ο αντιπεριφερειάρχης σχετικά με το ζήτημα των αντιπλημμυρικών έργων στο λεκανοπέδιο, με αφορμή τις πρόσφατες πλημμύρες στον κάμπο του Νευροκοπίου και τη ζημιά στην παραγωγή της φετινής πατάτας, σημείωσε ότι ήδη ορισμένα έργα έχουν ξεκινήσει.

Όπως είπε, «έχουμε ήδη εργολάβο για τις 500.000 ευρώ, έργο που αφορά τον καθαρισμό ρεμάτων Λευκογείων, Χρυσοκεφάλου που συνδέονται με το ρέμα της Κοινότητας Νευροκοπίου και ήδη είμαστε στη διαδικασία για το έργο των 800.000 ευρώ που αφορά τα ρέματα Κ. Βροντούς, Δασωτού με το Βαθύτοπο που ενώνονται και καταλήγουν στη λεκάνη απορροής του κάμπου του Νευροκοπίου και οι καταβόθρες του Οχυρού».

Ερωτώμενος αν αυτά τα έργα θα βοηθήσουν στο ζήτημα των πλημμυρών στα πατατοχώραφα του Νευροκοπίου καθώς την περασμένη εβδομάδα είχαμε ζημιές στη συγκομιδή της πατάτας, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι «θα βοηθήσει στην εκτόνωση των νερών άμεσα, ενώ σημαντικό είναι το έργο καθαρισμού των καταβοθρών που κάναμε πέρυσι της τάξης των 200.000 ευρώ, όπου είχαμε καθαρίσει τα στόμια βγάζοντας δεκάδες εκατοντάδες κυβικά λάσπης, χώματος, φερτές ύλες και δέντρα. Εκεί η εκτόνωση είναι καθαρή.  Και ακόμα, υπάρχουν οι δύο εργολαβίες στον κάμπο της περιοχής, της τάξεως του 1.300.000 ευρώ, όπου καθαρίζονται τα ρέματα ώστε να οδεύουν γρήγορα τα νερά προς εκτόνωση και να μην λιμνάζουν μέσα στον κάμπο».

Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρεται και στο αντιπλημμυρικό έργο στην Κοινότητα του Βώλακα. «Εκεί ο εργολάβος έχει ήδη ξεκινήσει, με ένα έργο της τάξης των 80.000 ευρώ, όπου γίνεται μια τάφρος περιμετρικά του Βώλακα, ώστε να εκτονώνονται τα νερά από το ανάγλυφο των λατομείων της περιοχής, καθώς τα νερά έφταναν μέσα στην Κοινότητα».

Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες από το γραφείο του περιφερειάρχη κ. Μέτιου, γίνεται γνωστό ότι, για έργα ύδρευσης χρηματοδοτούνται δύο Δήμοι της Π.Ε. Δράμας (Κ. Νευροκοπίου και Δοξάτου) με συνολικό ποσό 3,7 εκατ. ευρώ.

Τη χρηματοδότηση δύο μεγάλων έργων ύδρευσης στους Δήμους Κάτω Νευροκοπίου και Δοξάτου στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας ενέκρινε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος με πόρους από το ΕΣΠΑ.

Πρόκειται για δύο έργα όπως αναφέρονται παρακάτω:

Δήμος Κάτω Νευροκοπίου

Οι πόροι που διαθέτει η Περιφέρεια στο Δήμο Κάτω Νευροκοπίου ξεπερνούν τα 2,2 εκατομμύρια ευρώ. Το έργο του Δήμου προβλέπει την αντικατάσταση του εσωτερικού, καθώς και ενός τμήματος του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης στη Δημοτική Κοινότητα Κάτω Νευροκοπίου με νέους αγωγούς σύγχρονων προδιαγραφών.

Παράλληλα, θα εγκατασταθούν ειδικοί σταθμοί για την παρακολούθηση της ποιότητας, της πίεσης και της θερμοκρασίας του νερού και τον έλεγχο των διαρροών, θα τοποθετηθούν φρεάτια εξαερισμού και πυροσβεστικοί κρουνοί ενώ εργασίες θα γίνουν και στις δύο δεξαμενές του δικτύου.

Δήμος Δοξάτου

Για το έργο του Δήμου Δοξάτου η Περιφέρεια διαθέτει περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια ευρώ. Με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας, ο Δήμος Δοξάτου θα αντικαταστήσει το παλαιό εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης των Κυργίων και των γύρω οικισμών Ευρυπέδου, Βαθυσπήλου, Βαθυχωρίου, Υψηλού, Τραχείας και Αγάπης με νέους αγωγούς των οποίων το συνολικό μήκος θα ξεπερνά τα 32 χιλιόμετρα.

Με την αφορμή της ένταξης των δύο αυτών έργων στο ΕΣΠΑ, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος μετέβη στο Δήμο Κάτω Νευροκοπίου και είχε συνάντηση με το Δήμαρχο κ. Γιάννη Κυριακίδη μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γιώργο Παπαδόπουλο, τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρήστο Παπαθεοδώρου, τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Γιώργο Ζιμπίδη και τους εντεταλμένους περιφερειακούς συμβούλους Πολιτισμού κ. Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ και εφαρμογής Δράσεων Κοινωνικής Πολιτικής και Συνέργειας κ. Αριστείδη Μωυσιάδη.

Εκεί πραγματοποίησαν σύσκεψη με τη συμμετοχή του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Θεόδωρου Ιφόγλου και του Αντιδημάρχου Οικονομικών και Διοίκησης κ. Ανδρέα Αμαραντίδη.