Home > Νέα > Ανοίγει  η πλατφόρμα για τις αιτήσεις συμμετοχής στην κάρτα αγορών

Ανοίγει  η πλατφόρμα για τις αιτήσεις συμμετοχής στην κάρτα αγορών

Ανοίγει  η πλατφόρμα

για τις αιτήσεις συμμετοχής

στην κάρτα αγορών

«Από αύριο και την Τετάρτη ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στην κάρτα αγοράς. Δικαιούχοι είναι περίπου το 85% των ελληνικών νοικοκυριών», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και αναφέρθηκε αναλυτικά στο πώς προσδιορίζονται οι δικαιούχοι του νέου μέτρου στήριξης. «Η ενίσχυση ανέρχεται στο 10% επί του ύψους των αγορών ειδών κάθε είδους στα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων και έως συγκεκριμένα όρια τα οποία ξεκινούν από 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος, με ανώτατο όριο τα 1000 ευρώ αγορές».

Πρόσθεσε ότι από την ερχόμενη Τετάρτη το Καλάθι του Νοικοκυριού διευρύνεται κατά 9 κατηγορίες προϊόντων. Από τις 51 κατηγορίες που ισχύουν σήμερα θα πάμε στις 60 ενώ από την ίδια μέρα μπαίνει σε εφαρμογή και το Σαρακοστιανό Καλάθι».

Ακόμη εντός ενός μήνα υποχρεώνονται οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ να αλλάξουν τα ταμπελάκια τιμών ώστε να αναγράφονται με μεγάλα γράμματα η τιμή ανά μονάδα, λίτρο ή κιλό, έτσι ώστε να μην υπάρχει σύγχυση ή πολύ περισσότερο εξαπάτηση του καταναλωτή σε σχέση με τις ενδεχόμενες αλλαγές συσκευασίας.

Υπογράμμισε επίσης ότι εντείνονται οι έλεγχοι και επιβάλλονται πρόστιμα όταν εντοπίζονται παραβάσεις. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε σε μια σειρά εργαλείων που δημιουργήθηκαν όπως είπε από την κυβέρνηση για την εντατικοποίηση των ελέγχων και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους. Αναφέρθηκε στην εφαρμογή e-katanalotis, στο όριο που τέθηκε στο ποσοστό κέρδους και στην ίδρυση της ΔΥΜΕΑ της υπηρεσίας που κάνει καθημερινά ελέγχους και με ηλεκτρονικά συστήματα πλέον.

Αντέτεινε ότι στην περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχε κανένας ελεγκτικός μηχανισμός και ούτε είχε επιβληθεί κανένα πρόστιμο καθώς απουσίαζαν και τα εργαλεία αλλά και οι άνθρωποι που θα στήριζαν τις δραστηριότητες αυτές.

«Το πρόβλημα της ακρίβειας στα αγαθά είναι παγκόσμιο. Αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για να ρίξουμε λευκή πετσέτα αντίθετα είναι ένα γεγονός που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», τόνισε.

Επεσήμανε πως όπως δείχνουν τα επίσημα και αδιαμφισβήτητα στοιχεία ο πληθωρισμός στην Ελλάδα μειώνεται και είναι χαμηλότερος από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. «Αυτό δε σημαίνει ότι το πρόβλημα λύθηκε αλλά σημαίνει ότι οι πολιτικές μας έχουν αποτέλεσμα και είμαστε στο σωστό δρόμο και συνεχίζουμε την προσπάθεια».

Υπογράμμισε ακόμη: «Σε όλη τη διάρκεια της μακράς και δύσκολης περιόδου των κρίσεων είμαστε δίπλα στην κοινωνία κι έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι δεν αφήνουμε κανέναν αβοήθητο και έτσι θα συνεχίσουμε όσο οι κρίσεις επιμένουν».

Ασχολήθηκε στη συνέχεια με την επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργαζομένων στις ασφαλιστικές εταιρείες και στις εταιρείες security.

Αναφέρθηκε με αφορμή αυτή, στη μείωση της ανεργίας, τη σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού και στην προετοιμασία και μίας ακόμη που θα έρθει να προστεθεί στις δύο προηγούμενες, που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου.

«Ταυτόχρονα μια σημαντική μας προτεραιότητα ήταν η αντιμετώπιση της υποδηλωμένης ή αδήλωτης εργασίας και ο σεβασμός του ωραρίου των εργαζομένων», είπε επισημαίνοντας ότι ένα σημαντικό εργαλείο είναι στο πλαίσιο αυτό η θέσπιση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, που επίσης συμβάλλει στην αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού και διασφαλίζει τη διαφάνεια στους ελέγχους, λειτουργώντας προς όφελος των εργαζομένων αλλά και του ασφαλιστικού συστήματος.

Πρόσθεσε ότι άνοιξε ήδη από την περασμένη Πέμπτη η σχετική πλατφόρμα και οι εργαζόμενοι που τους αφορά μπορούν ψηφιακά να δηλώνουν την ώρα προσέλευσης στη δουλειά τους.

«Η μείωση της ανεργίας και η βελτίωση των αποδοχών με μια σειρά από μέτρα, φοροαπαλλαγές, λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές είναι ένας βασικός μας στόχος. Δεν είναι όμως ο μόνος», τόνισε επισημαίνοντας ότι εξίσου σημαντική πλευρά είναι οι όροι που δουλεύουν οι άνθρωποι και καθορίζουν την ποιότητα της ζωής των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Πέρασε στη συνέχεια στη ΚΥΑ για τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στους καλλιτέχνες αναφέροντας ότι η κυβέρνηση εξηγώντας με ειλικρίνεια, με σαφήνεια τι μπορεί και τι δεν μπορεί να γίνει, εντός του πλαισίου που θέτει το Σύνταγμα το Ενωσιακό Δίκαιο αλλά και το Εθνικό Πλαίσιο Διαβάθμισης Ακαδημαϊκών Προσόντων τήρησε τη δέσμευσή της, τη δέσμευση που δόθηκε στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Συνόψισε στις δεσμεύσεις της συνάντησης με τους εκπροσώπους των καλλιτεχνών και ανέλυσε πώς αυτές υλοποιούνται με βάση την ΚΥΑ.

«Επαναλαμβάνω πως η κυβέρνηση τήρησε τις δεσμεύσεις της γι αυτά που μπορούν να γίνουν. Τα υπόλοιπα που αφορούν την εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων στο δημόσιο για θέσεις που δεν έχουν σχέση με την άσκηση του καλλιτεχνικού επαγγέλματος με τη βαθμίδα ΤΕ, είναι εκτός συνταγματικής τάξης και ακαδημαϊκής διαβάθμισης προσόντων κατά τον Οργανισμό, τον ΕΟΠΕΠ και προκαλούν αρνητικές αντανακλαστικές παρενέργειες σε μια σειρά από κλάδους. Οι λύσεις πρέπει να είναι οριζόντιες και δίκαιες για όλους, όχι εμβαλωματικές και ευνοϊκές για ορισμένους μόνο κλάδους», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια μίλησε για την αναβάθμιση του «Ογκολογικού Κέντρου Μαριάννα Βαρδινογιάννη- Ελπίδα».

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ