Home > νέα > Συνολικά 3.500 ώρες ρεπό έχουν να λαμβάνουν οι υπάλληλοι Καθαριότητας του Δήμου Δράμας ► Δώδεκα άτομα για δύο μήνες θα προσλάβει ο Δήμος Δράμας

Συνολικά 3.500 ώρες ρεπό έχουν να λαμβάνουν οι υπάλληλοι Καθαριότητας του Δήμου Δράμας ► Δώδεκα άτομα για δύο μήνες θα προσλάβει ο Δήμος Δράμας

Συνολικά 3.500 ώρες ρεπό

έχουν να λαμβάνουν οι υπάλληλοι

Καθαριότητας του Δήμου Δράμας

► Δώδεκα άτομα για δύο μήνες θα προσλάβει ο Δήμος Δράμας

► Μεγάλο το πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού στη Διεύθυνση Καθαριότητας

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΟΒΑΡΑ προβλήματα στο ζήτημα του προσωπικού στη Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, ανέδειξε σχετική συζήτηση το απόγευμα της Τετάρτης 5 Ιουλίου στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας.

Το θέμα που είχε τεθεί εκτάκτως, ήταν αυτό της αναγκαιότητας πρόσληψης 12 ατόμων στον τομέα της Καθαριότητα για δύο μήνες.

Το θέμα που αρχικά εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Χαραλαμπίδης, αφορά στην πρόσληψη για δύο μήνες 10 ατόμων ΥΕ Εργατών Καθαριότητας και 2 ατόμων ΔΕ Οδηγών Αυτοκινήτων και όπως τόνισε, «λόγω των αναγκών που έχουν προκύψει».

Θα πρέπει να πούμε ότι, το πρόβλημα με την ύπαρξη προσωπικού στη συγκεκριμένη υπηρεσία, είναι ιδιαίτερα μεγάλο και αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι δεν γίνονται μόνιμες προσλήψεις, παρά μόνο αντιμετωπίζεται με δίμηνα και οκτάμηνα.

Αρχικά να πούμε ότι όλες οι παρατάξεις συμφώνησαν ομόφωνα να περάσει το  θέμα, παρ’ όλα αυτά η συζήτηση ανέδειξε το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού και το επίσης πολύ σοβαρό θέμα, ότι στους εργαζόμενους της Υπηρεσίας Καθαριότητας, οφείλονται 3.500 ώρες ρεπό!

Το ζήτημα αυτό ανέδειξε ο επικεφαλής της παράταξης «πόλη+ζωή» κ. Χαρακίδης, σημειώνοντας ότι «το νούμερο αυτό είναι πολύ μεγάλο και δεν καλύπτεται με τίποτα. Αυτό δεν μπορεί να καλυφθεί ούτε από την επόμενη δημοτική αρχή και δεν ξέρω αν δημιουργεί πρόβλημα εργασιακών σχέσεων. Διογκώθηκε πάρα πολύ. Οι 3.500 ώρες ρεπό δεν μαζεύονται έτσι εύκολα. Αυτό είναι πρόβλημα σοβαρότατο και όχι καυτή πατάτα».

Με τη σειρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Ηλιόπουλος, είπε ότι «τα ρεπό είναι πολλά και όταν ένας εργαζόμενος δεν παίρνει τα ρεπό του, τότε υπάρχει κίνδυνος ατυχημάτων. Και έχουμε πολλά ατυχήματα, τα οποία γίνονται από εργαζόμενους που δεν είναι μόνιμο προσωπικό και είναι αυτοί που μπαίνουν για 2-3 μήνες γιατί δεν έχουν την απόλυτη εμπειρία το πώς θα εργαστούν».

Σημείωσε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι, «με τη διαδικασία αυτή, ότι το επόμενο θέμα που θα φέρει αυτή η δημοτική αρχή ίσως και η επόμενη, να σηκώσουν τα χέρια και να πουν ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι και να δοθεί μέρος της αποκομιδής σε ιδιώτη. Χωρίς μόνιμες προσλήψεις δεν μπορεί να γίνει τίποτα».

Τέλος, ο κ. Καλαϊδόπουλος της παράταξης «Προοπτική για τη Δράμα» σημείωσε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία μονίμων υπαλλήλων και ο Δήμος να πάρει τα άτομα αυτά.

Καλλινικίδης: Να δοθούν σε χρήμα

Απαντώντας ο νέος δήμαρχος Καθαριότητας κ. Καλλινικίδης είπε ότι «η λύση για τα ρεπό είναι μία: πρέπει να πάρουμε μια γενναία απόφαση να τους τα δώσουμε σε χρήμα. Δεν υπάρχει περίπτωση να καλυφθούν διαφορετικά. Δεν γίνεται να δοθούν όλα αυτά τα ρεπό. Είναι ένα θέμα που πρέπει να το λύσουμε όλοι μαζί και όλοι γνωρίζουμε ότι ζητήματα καθημερινότητας δεν έχουν χρώματα και παρατάξεις».

 

Εφραιμίδης: Αρνούνταν ανταποδοτικές προσλήψεις

Στο θέμα αναφέρθηκε επίσης και ο πρώην αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Εφραιμίδης ο οποίος μίλησε για τις προσπάθειες που έκανε καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του. Όπως είπε, «όταν ανέλαβε τα ρεπό ήταν στις 4.000 ώρες και με έναν απλό παραλληλισμό ήταν σαν να χρειαζόμαστε 12 ανθρώπους να δουλεύουν για ένα χρόνο, ή ένας εργαζόμενος να μην δουλεύει για ένα χρόνο. Τα ρεπό αυτά είναι συσσωρευμένα από παλαιότερες χρήσεις και καταφέραμε λίγο να τα ρίξουμε και βοήθησαν πολύ τα οκτάμηνα».

Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι από τον Ιανουαρίο του 2022 ζητούσε επανειλημμένα προσλήψεις ανταποδοτικού χαρακτήρα, παρ’ όλα αυτά η Υπηρεσία τις αρνούνταν.

Έκανε μια εκτενή αναφορά για το θέμα των προσλήψεων που ζητούσε και τελικά του τις είχαν αρνηθεί, λέγοντας ότι «όλα αυτά είναι χάπι και δεν λύνεται το πρόβλημα». Τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι, «είτε η διοίκηση δεν καταλάβαινε τι της έλεγα όλο αυτό το διάστημα και προσπαθούσε να φέρει την Υπηρεσία σε τεχνητή ασφυξία, είτε υπήρχε αυτή η τεχνητή ασφυξία για να εξυπηρετήσει και αξιοποιήσει κάποιους άλλους σκοπούς».

Δήμαρχος: Ανταποδοτικά σημαίνει αύξηση τελών

Απαντώντας αργότερα ο δήμαρχος Δράμας  κ. Μαμσάκος είπε ότι είχε δώσει συγκεκριμένη εντολή: «Όποια απόσπαση ερχόταν από άλλο Δήμο στην Καθαριότητα, χωρίς δεύτερη κουβέντα την παίρναμε. Όσοι είχαν έρθει από οποιοδήποτε άλλο Δήμο στο Δήμο Δράμας, τους είχαμε πάρει όλους».

Σημείωσε ότι ήδη «τρέχει» διαγωνισμός με διαδικασία ΑΣΕΠ για 8 μήνες στην Καθαριότητα 6 υπαλλήλους Καθαριότητας και 3 οδηγούς.

«Η μόνη διαδικασία που δεν είχε τρέξει ήταν το θέμα των διμήνων, που μέσα από την ανταποδοτικότητα οι προσλήψεις ανταποδοτικού χαρακτήρα απαιτούν αυξήσεις τελών και δικαιωμάτων» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε «μόλις οποιαδήποτε δημοτική αρχή πάει να κάνει κάποια αύξηση σε τέλη και δικαιώματα ούτε ψηφίζεται από κανέναν ούτε τίθεται θέμα. Όταν μιλάμε για αύξηση ανταποδοτικών τελών, εννοούμε προσλήψεις προσωπικού. Εκεί όλοι θέλουν δια μαγείας τις προσλήψεις χωρίς όμως να ακουμπήσουμε το  θέμα των αυξήσεων των ανταποδοτικών τελών» κατέληξε.