Home > νέα > Άνοιξε και επίσημα τις πύλες του το Μουσείο Πάρκο Οχυρού Λίσσε – Δηλώσεις αιρετών πολιτικών παραγόντων για τα εγκαίνια του Μουσείου

Άνοιξε και επίσημα τις πύλες του το Μουσείο Πάρκο Οχυρού Λίσσε – Δηλώσεις αιρετών πολιτικών παραγόντων για τα εγκαίνια του Μουσείου

Άνοιξε και επίσημα

τις πύλες του το Μουσείο

Πάρκο Οχυρού Λίσσε

 Δηλώσεις αιρετών πολιτικών παραγόντων για τα εγκαίνια του Μουσείου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη 

Με την παρουσία επισήμων προσκεκλημένων και πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 2 Απριλίου 2023 οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης της 82ης  Επετείου της Μάχης των Οχυρών, καθώς επίσης και τα Εγκαίνια Μουσείου – Πάρκου Λίσσε και Θεματικού Χώρου Εικονικής Πραγματικότητας (VR Room). Την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας  κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς.

Το πρωί της Κυριακής ο Υφυπουργός συνοδευόμενος από το Δήμαρχο Κάτω Νευροκοπίου και τους λοιπούς επισήμους προσκεκλημένους παρακολούθησε την  Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος κοινότητας Οχυρού χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ζιχνών-Νευροκοπίου κ.κ. Ιεροθέου με την παρουσία πλήθους πιστών . Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης της 82ης  Επετείου της Μάχης των Οχυρών.

Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ζιχνών -Νευροκοπίου κ.κ. Ιεροθέου τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση.  Ακολούθησαν: Προσκλητήριο νεκρών,  Κατάθεση στεφάνων, Σιγή ενός λεπτού και Εθνικός Ύμνος.

Στο ιστορικό της ημέρας και τα γεγονότα αναφέρθηκε με ομιλία της η κα. Πατρωνίδου Δήμητρα, Δρ. Ιστορίας, η οποία τόνισε μεταξύ άλλων: «Το οχυρό Λίσσε χαρακτηρίστηκε ως η «ναυαρχίδα» της Γραμμής Μεταξά. Ο Ελληνικός Στρατός πολέμησε εναντίον των Γερμανικών και Βουλγαρικών μεραρχιών στις 6 και 7 Απριλίου 1941 και παρά τις σφοδρές επιθέσεις των εισβολέων, τα οχυρά δεν καταλήφθηκαν αλλά παραδόθηκαν μετά την συνθηκολόγηση της Ελλάδος».

Δηλώσεις αιρετών

Δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης έκαναν οι βουλευτές του Νομού Δράμας καθώς και άλλοι πολιτικοί παράγοντες, αμέσως μετά την τελετή των εγκαινίων.

Στις δηλώσεις του ο βουλευτής Δράμας κ. Μπλούχος, σημείωσε: «Αυτοί οι άνθρωποι που πάλεψαν και θυσιάστηκαν, από την σύγχρονη πλέον Ελλάδα, με παλικαριά, με γενναιότητα, με αυτοθυσία για τα ιδανικά της πατρίδος, για αξίες και ιδεώδη τα οποία δεν πρέπει ποτέ να χάσουμε και να ξεχάσουμε, κι ας είναι οι θυσίες αυτών των ανθρώπων και η  γενναιότητά τους και η αυταπάρνησή τους και ο πατριωτισμός τους, οδοδείκτης για εμάς τους σύγχρονους και νεότερους. Γιατί η σύγχρονη εποχή με τις τόσες προκλήσεις που έχει, απαιτεί ένα νέο πατριωτισμό. Ας ακολουθήσουμε τα βήματά τους».

Ο βουλευτής Δράμας κ. Ξανθόπουλος, αναφέρθηκε στη «μεγαλειώδη εθνική αντίσταση που ακολούθησε κατά το διάστημα της Κατοχής» και τόνισε: «Ξέρουμε να υπερασπιζόμαστε τη χώρα, θέλουμε και υπερασπιζόμαστε τη χώρα και σ’ αυτές τις στιγμές, με τις ιδιαίτερες γεωπολιτικές συνθήκες, η Μάχη των Οχυρών αναδεικνύεται για ακόμα μια φορά, σηματωρός της προσπάθειας που πρέπει να κάνουμε όλοι οι Έλληνες, για να αποκρούσουμε τις οποιεσδήποτε επιβουλές απέναντι στην πατρίδα. Αθάνατοι και η θυσία τους μας εμπνέει».

Η βουλευτής Δράμας κα. Κεφαλίδου σημείωσε ότι «το Οχυρό, είναι ένας ιστορικός και πανέμορφος τόπος, όπου έχει γραφτεί άλλη μια αξέχαστη σελίδα ηρωικής ιστορίας. Άνθρωποι με ψυχή, με όραμα, με πίστη στα ιδανικά, έδωσαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν. Ακολούθησαν πιστά αυτό που τους έλεγε η ψυχή τους και αποχωρώντας από το Οχυρό, κέρδισαν τον θαυμασμό της Γερμανίας. Υπάρχουν ιστορικά καταγεγραμμένα λόγια, που δείχνουν ότι αυτό που έγινε εδώ στα Οχυρά, ξεφεύγει από το ανθρώπινο και φυσικά αυτή τη μέρα είμαστε όλοι εδώ, για να αποτίσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής, σε Έλληνες πατριώτες ήρωες. Άλλη μια μεγάλη ελληνική παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές».

Με τη σειρά του ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ κ. Παπαθεοδώρου, σημείωσε ότι «η Μάχη των Οχυρών είναι μια κορυφαία στιγμή στην Ιστορία του Έθνους και της περιοχής μας ειδικότερα , αφού  όλη τη Αν. Μακεδονία και Θράκη, διέπεται από τα Οχυρά της Γραμμής Μεταξά, τα οποία έπαιξαν το δικό του καθοριστικό ρόλο κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, σ’ εκείνο το στάδιο που μαχόμαστε να αποκρούσουμε την ιταλική και γερμανική απειλή και αργότερα».

Ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, σημείωσε ότι «είναι μια ξεχωριστή μέρα για το λεκανοπέδιο του Νευροκοπίου γενικότερα, αλλά και για μένα προσωπικά. Στη Μάχη των Οχυρών του Λίσσε, τον Απρίλιο του 1941, πολέμησε ο παππούς μου Πέτρος Μαρκόπουλος, ο καπετάν Πέτρος όπως τον λέγαμε στο Βώλακα και έχω μνήμες από μικρό παιδί, που μου έδειχνε στην παλάμη του τη σφαίρα που δέχτηκε και την ιστορία, για το πώς ο διοικητής τους έδινε οδηγίες για το πώς να αντιμετωπίσουν τον εχθρό. Η τιμή των ιστορικών σελίδων του γένους μας, είναι ο σπόρος που ρίχνουμε για τη νεολαία μας. Υπάρχει πολύς νέος κόσμος και αυτό είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα, ότι ενθυμούμενοι την ιστορία μας, δεν θα ξεχάσουμε αυτούς τους ανθρώπους που είναι ο λόγος που σήμερα εμείς ζούμε ελεύθεροι».

Ο δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Κυριακίδης τόνισε ότι «η συμμετοχή του κόσμου είναι πολύ μεγάλη, το εθνικό φρόνημα στην περιοχή μας είναι πολύ μεγάλο, είμαστε πολύ περήφανοι και αυτή τη φορά δύο φορές, διότι πλέον ο εορτασμός γίνεται υπό την αιγίδα του Δήμου. Είναι το πρώτο Οχυρό σε όλη την Ελλάδα που έχει παραδοθεί σε Δήμο από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας με την υπογραφή του υπουργού και του υφυπουργού και από εδώ και πέρα ο Δήμος θα τιμά αυτή την ημέρα».

Ο κ. Κυριακίδης αναφέρθηκε επίσης και στα εγκαίνια της αίθουσας επαυξημένης πραγματικότητας στην Κοινότητα Οχυρού λέγοντας: «Το VR ROOM, κόστισε περίπου 200.000 ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα ‘’Αντ. Τρίτη’’. Πρόκειται για 15 υπερσύγχρονες καρέκλες εικονικής πραγματικότητας, όπου ο επισκέπτης του Λίσσε θα μπορεί να βιώνει και από τις δύο πλευρές την Μάχη που έγινε εκείνη την περίοδο».

Ο αντιδήμαρχος Δράμας κ. Τάσσου, σημείωσε ότι «η Μάχη των Οχυρών του Λίσσε, έρχεται να υπενθυμίσει σε όλους εμάς, στις νεότερες γενιές, πως την ελευθερία την έχουμε κατακτήσει με αίμα και αγώνες  και θυσίες και επίσης έρχεται να μας βάλει στο νου, πως αυτή η πατρίδα και σύνορα έχει και πρέπει να τα διαφυλάττουμε και να τα υπερασπιζόμαστε με κάθε κόστος και με κάθε τρόπο».