Home > νέα > «Άνοιξε» ο δρόμος για την αξιοποίηση και ανάπτυξη των Λουτρών Ελευθερών- Μια πρόταση ανάπτυξης από την οικογένεια Χαρακίδη

«Άνοιξε» ο δρόμος για την αξιοποίηση και ανάπτυξη των Λουτρών Ελευθερών- Μια πρόταση ανάπτυξης από την οικογένεια Χαρακίδη

 «Άνοιξε» ο δρόμος για την αξιοποίηση

και ανάπτυξη των Λουτρών Ελευθερών

Μια πρόταση ανάπτυξης από την οικογένεια Χαρακίδη

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΚΑΛΟ δρόμο μετά από μια σημαντική καθυστέρηση, μπαίνει πλέον το project για την ανάπτυξη των Λουτρών των Ελευθερών. Πρόκειται για ένα project, το οποίο είχε παρουσιάσει τον Μάιο του 2019 ο κ. Νίκος Χαρακίδης, διευθύνων σύμβουλος της δραμινής εταιρείας KNC ΑΕ.

Μέσα από το εν λόγω project, πρόκειται να αξιοποιηθούν οι ιαματικές πηγές της περιοχής στο μοναδικής ομορφιάς φυσικό περιβάλλον, ενώ προβλέπεται και η δημιουργία ενός ξεχωριστού 5άστερου τουριστικού καταλύματος.

Πρόκειται για μια μοναδική επένδυση στο είδος της, η οποία τοποθετεί στον χάρτη του τουρισμού, τόσο την Καβάλα, όσο και την Δράμα. Αποσκοπεί κυρίως στην εκμετάλλευση των ιαματικών πηγών Ελευθερών, καθώς επίσης και στα μοναδικά φυσικά χαρακτηριστικά του χώρου, όπως το θαλάσσιο μέτωπο, το οποίο βρίσκεται μόλις 800 μ. από τις εγκαταστάσεις, αλλά ταυτόχρονα και τα χαρακτηριστικά των ιαματικών πηγών Ελευθερών, του βουνού και του ποταμού, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στην συνολική έκταση των 785 στρεμμάτων.

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση

Η εταιρεία του κ. Χαρακίδη, είχε ήδη ολοκληρώσει τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων  και κάποιες άλλες που αφορούσαν την αρχιτεκτονική προμελέτη, ενώ είχε ήδη καταθέσει τους σχετικούς φακέλους στα αρμόδια Υπουργεία και τους φορείς. Παρ’  όλα αυτά, για διάφορους λόγους όλα πήγαν αρκετά πίσω.

Το ευχάριστο νέο για να προχωρήσει το έργο, έρχεται πλέον με την χρηματοδότηση του έργου μέσω Αναπτυξιακού νόμου, που αγγίζει τα 5,1 εκατ. ευρώ. Και όπως επισημαίνει μιλώντας στον «Π.Τ.» η κα. Κυριακή Χαρακίδου, «αν και περιμέναμε την έγκριση τον περασμένο Οκτώβριο του 2020, παρ’ όλα αυτά, πρόκειται για ένα σημαντικό έργο».

Όπως σημειώνει η ίδια, «το βασικό σήμερα για εμάς, είναι να εκδοθούν οι απαραίτητες άδειες από εδώ και πέρα και η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνει πάλι από την αρχή. Πρώτο μέλημα η άδεια Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, καθώς υπήρξε ένα ζήτημα σχετικά με τους νέους δασικούς χάρτες το οποίο έχει λυθεί».

Συμπληρώνοντας πάντως και θέτοντας ένα πρόχειρο χρονοδιάγραμμα, εξηγεί ότι μέχρι τέλος του έτους ή και αρχή του 2022, αυτό θα έχει ολοκληρωθεί.

DJI_0085-Pano

Τουρισμός ευεξίας

Μιλώντας για το project που ετοιμάζει η εταιρεία, η κα. Χαρακίδου επισημαίνει ότι «πρόκειται για ένα έργο, μέσω του οποίου θα δημιουργηθεί ένα resort το οποίο θα έχει να κάνει με τον τουρισμό ευεξίας. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα σημαντικό και δυνατό brand name στον τομέα τουρισμού και στην περιοχή, γι’ αυτό μας ενδιαφέρει να εξερευνήσουμε ότι έχει η Ελλάδα να προσφέρει στον τομέα του τουρισμού ευεξίας».

Η κα. Χαρακίδου, σημειώνει ότι «στόχος μας είναι να υμνήσουμε την ελληνική αυθεντική φιλοξενία, σε ένα περιβάλλον στο οποίο θα νιώθεις όπως στο σπίτι σου. Όλα αυτά βέβαια θα έρθουν πολύ αργότερα, ενώ αρχικά στόχος είναι οι αδειοδοτήσεις, η σωστή ολοκλήρωση του επενδυτικού σχήματος και τότε θα μπορέσουμε να κάνουμε μια πλήρη παρουσίαση όλου του έργου αναλυτικά».

 

Ιστορικότητα του χώρου και αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος

Σε παλαιότερες δηλώσεις του για την παρουσίαση του έργου, ο κ. Νίκος Χαρακίδης είχε μιλήσει για τις ιαματικές πηγές Ελευθερών, οι οποίες είναι ίσως από τις παλαιότερες ιαματικές πηγές, τις οποίες εκμεταλλεύτηκε αρχικά το δημόσιο.

Σε κάθε περίπτωση η εταιρεία και σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς έχει επιλέξει τον απόλυτο σεβασμό της ιστορίας των ιαματικών πηγών, ενώ παράλληλα επιθυμία της είναι να αξιοποιηθούν τα σημαντικότερα κτίσματα. «Επειδή ο χώρος είναι 785 στρέμματα και το μεγαλύτερο κομμάτι του αποτελεί δασική έκταση, έχουμε αποφασίσει ότι με απόλυτο σεβασμό στη φύση και την ιστορία του χώρου θα καταβληθεί η μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια ώστε να αναδειχθεί ο φυσικός χώρος και όχι με παρεμβάσεις οι οποίες θα επηρεάσουν τη φύση».

Τα ιαματικά και θεραπευτικά νερά των Ελευθερών

Η εταιρεία KNC Α.Ε., από τη στιγμή που ανέλαβε τον χώρο έχει προχωρήσει σε μελέτες σχετικά με τα ιαματικά νερά των πηγών των Ελευθερών. Ουσιαστικά, όπως επεσήμανε το 2019 ο κ. Χαρακίδης, ο υδροφόρος ορίζοντας προστατεύεται από μόνος του με φυσικό τρόπο και ταυτόχρονα προσφέρει στον χώρο σταθερή ποσότητα ιαματικών νερών.

Παράλληλα, είναι συγκεκριμένες οι θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών πηγών Ελευθερών, όπως είναι οι νευρολογικές παθήσεις, αλλά και οι δερματικές, οι οποίες μπορούν να θεραπευτούν σε ένα βαθμό με τακτικές επισκέψεις.