Home > νέα > Marble Peak – Το 1ο Διεθνές Συμπόσιο Μαρμάρου στο Κάτω Νευροκόπι-Από 3 έως 29 Οκτωβρίου 2021

Marble Peak – Το 1ο Διεθνές Συμπόσιο Μαρμάρου στο Κάτω Νευροκόπι-Από 3 έως 29 Οκτωβρίου 2021

Από 3 έως 29 Οκτωβρίου 2021

Marble Peak – Το 1ο Διεθνές Συμπόσιο

Μαρμάρου στο Κάτω Νευροκόπι

► Από το Δ. Νευροκοπίου σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ Emphasis, τον Σύνδεσμο Εταιρειών Μαρμάρου Μακεδονίας-Θράκης και την Ένωση Ξενοδόχων Δράμας

► Έξι γλύπτες από τα Βαλκάνια μεταξύ των οποίων ο Δραμινός Οδυσσέας Τοσουνίδης

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ του πρώτου Marble Peak παρουσίασε χθες σε μια συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Κυριακίδης. Μαζί του στο πάνελ της συνέντευξης, ο κ. Αλμπανόπουλος ως εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εταιρειών Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης και ο κ. Καλλίας, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Δράμας. Το πάνελ συμπλήρωνε η κα. Κωνσταντινίδου ιστορικός τέχνης, την οποία ο δήμαρχος χαρακτήρισε ως «ψυχή της διοργάνωσης», καθώς «έχει αναλάβει σχεδόν τα πάντα», όπως είπε.

Τι είναι το Marble Peak;

Το Marble Peak, είναι η πρώτη δράση στο Νευροκόπι, η οποία φιλοδοξεί να αναδείξει τη σύνδεση του μαρμάρου με την περιοχή, αλλά και το Νομό Δράμας γενικότερα, καθώς και με την οικονομική ανάπτυξη του τόπου μέσω του μαρμάρου, αλλά και με τον πολιτισμό και την ιστορία μας.

Το Marble Peak θα διεξαχθεί στην περιοχή του Νευροκοπίου, από 3 έως και 29 Οκτωβρίου, και αποτελεί μια προσπάθεια ανάδειξης και προβολής, τόσο της ελληνικής όσο και της διεθνούς μαρμαρογλυπτικής δημιουργίας, στην καρδιά του ελληνικού μαρμάρου στο Νευροκόπι Δράμας.

Έξι γλύπτες από τα Βαλκάνια

Κατά την παρουσίαση του Marble Peak, έγινε γνωστό ότι κατά τις ημέρες εκείνες, θα βρίσκονται στη Δράμα, στα σύνορα Ελλάδας και Βουλγαρία, έξι Έλληνες και διεθνείς γλύπτες μαρμάρου, υπό τη μορφή καλλιτεχνικής φιλοξενίας (residency), με σκοπό να φιλοτεχνήσουν στο διάστημα ενός μήνα τα έργα τους.

Οι φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες θα καταφθάσουν από τις διάφορες χώρες ως εκπρόσωποι τους. Συγκεκριμένα θα συμμετέχουν: ο Giorgie Cpajak από τη Σερβία, ο Viktar Kopach από τη Λευκορωσία, η Nilhan Sesalan από την Τουρκία, ο Ciprian Hopirtean από τη Ρουμανία, ο Kamen Tanev από τη Βουλγαρία, ενώ την Ελληνική συμμετοχή εκπροσωπεί ο Οδυσσέας Τοσουνίδης.

Όπως είπε ο κ. Κυριακίδης, τα έργα αυτά θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία του Δήμου Νευροκοπίου για να τα απολαμβάνει όλος ο κόσμος.

marmara

Η γέννηση της ιδέας

Αναφορικά με το πώς γεννήθηκε η ιδέα αυτή, ο δήμαρχος Νευροκοπίου σημείωσε ότι, «η ιδέα αυτή γεννήθηκε μέσα και από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Μαρμάρου και από την Ένωση Ξενοδόχων Δράμας με την επίσκεψη στο Δήμο του κ. Νικολαΐδη και του κ. Καλλία αντίστοιχα».

Όπως είπε μάλιστα, «οι άνθρωποι αυτοί, θέλοντας να κάνουν κάτι σχετικά με το μάρμαρο και γνωρίζοντας τη δική μας εξωστρέφεια, ήρθαν με μια πρόταση. Αυτή συζητήθηκε, υιοθετήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο και φτάσαμε σήμερα στην ευχάριστη θέση, να διοργανώσουμε μια εκδήλωση με θέμα το μάρμαρο. Ούτως ώστε το μάρμαρο να μπει στη ζωή μας, όχι απλά ως μια κερδοσκοπική δραστηριότητα των επιχειρήσεων, αλλά ως κάτι που είναι στην πραγματικότητα: ο πολιτισμός μας εδώ και χιλιάδες χρόνια».

Όπως είπε ο κ. Κυριακίδης, «ο σκοπός είναι διπλός. Δεν είναι μόνο η τουριστική προβολή του Δήμου, δεν είναι μόνο το ότι θα προσκαλέσουμε κόσμο να έρθει να δει το μάρμαρο, να δει τον πολιτισμό που πηγάζει μέσα από το μάρμαρο, αλλά είναι και ότι για πρώτη φορά, ερχόμαστε σε ευθεία γραμμή με την σύγχρονη επιχειρηματική λογική, την κοινωνική εταιρική ευθύνη. Οι επιχειρήσεις έρχονται και λένε ότι, δεν είμαστε μόνο επιχειρήσεις, αλλά είμαστε κομμάτι του κοινωνικού συνόλου και πάμε να φτιάξουμε τουρισμό και πολιτισμό».

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κυριακίδης, «το μάρμαρο είναι κομμάτι του Δήμου, αλλά και κομμάτι όλης της Δράμας και αυτό είναι πρωτοπόρο για ένα μικρό ορεινό Δήμο όπως το Νευροκόπι».

Ο δήμαρχος σημείωσε ότι το Marble Peak θα πραγματοποιηθεί σε ανοιχτό χώρο στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας, στον προαύλιο χώρο του πρώην Επαρχείου, με ελεύθερη είσοδο προς όλους. Κατά τη διάρκειά του θα πραγματοποιείται εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα σχολεία της ευρύτερης περιοχής, με σκοπό την επαφή των μαθητών με την τέχνη, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές εκδρομές ανωτάτων ιδρυμάτων, τόσο στο συμπόσιο του Marble Peak, όσο και στις εγκαταστάσεις εταιρειών μαρμάρου του νομού.

Στο πλαίσιο του Marble Peak θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές ομιλίες από αξιόλογους καλεσμένους με στόχο τη βελτιστοποίηση των μοντέλων συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων κλάδων στο χώρο του μάρμαρου. Συγκεκριμένα, θα συμμετέχουν με άκρως ενδιαφέρουσες ομιλίες στη διοργάνωση: η κα Γκαδόλου Αναστασία, Προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ, ο κ Λασκαρίδης Κωνσταντίνος, διευθυντής ΔΟΠΜΕ του Ε.Α.Γ.Μ.Ε και η κα Πουλιούδη Βασιλική, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας.

Σύνδεσμος Μαρμάρων και Ένωση Ξενοδόχων

Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Μαρμάρων Μακεδονίας – Θράκης κ. Αλμπανόπουλος, χαιρέτησε την πρωτοβουλία του Δήμου Νευροκοπίου, λέγοντας ότι οι επιχειρήσεις του συνδέσμου στηρίζουν κάθε χρόνο παρόμοιες εκδηλώσεις και είναι χορηγοί, όσον αφορά τα υλικά που καλλιτεχνούνται.

Όπως είπε, «φέτος είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που μια τέτοια εκδήλωση έρχεται πάλι στην περιοχή μας γιατί θα μας δώσει την ευκαιρία να παρουσιάσουμε αφενός μεν τους τόπους παραγωγής με το υλικό και τις χρήσεις του και τις δυνατότητες που έχει», ενώ σημείωσε ότι «η θεματική ενότητα φέτος είναι τα μάρμαρα του Βώλακα, τα οποία έχουν κατακτήσει τις αγορές και μ’ αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να το προβάλουμε».

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Δράμας κ. Καλλίας, σημείωσε ότι «η εκδήλωση αυτή δηλώνει την εξωστρέφεια την οποία οφείλουμε να έχουμε, όλοι όσοι κατοικούμε σ’ αυτόν τον τόπο για να μπορέσουμε να αναδείξουμε τον τόπο μας μέσα από συνέργειες και συνεργασίες οι οποίες πραγματικά θα μας πάνε στην επόμενη μέρα».

Όπως συμπλήρωσε, «εμείς ως κλάδος του τουρισμού, ως κλάδος εξωστρέφειας, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε και να χαιρετήσουμε τη συνεργασία που έχουμε τόσο με τον Σύνδεσμο Μαρμάρου, όσο και με τη Βίκυ Κωνσταντινίδου αλλά και τον δήμαρχο, ο οποίος αγκάλιασε την πρόταση που του εισηγηθήκαμε για τον καλλιτεχνικό μήνα».

Η δράση Marble Peak πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ Emphasis, τον Σύνδεσμο Εταιρειών Μαρμάρου Μακεδονίας-Θράκης και την Ένωση Ξενοδόχων Δράμας. Με την οικονομική υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου  Πολιτισμού και Αθλητισμού.