Home > νέα > Αντιπεριφερειάρχης Δράμας στον «Π.Τ.» : Οι εμβολιασμοί πρέπει να γίνουν σε εξωτερικούς χώρους-Πρόβλημα με τη δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων στη Δράμα

Αντιπεριφερειάρχης Δράμας στον «Π.Τ.» : Οι εμβολιασμοί πρέπει να γίνουν σε εξωτερικούς χώρους-Πρόβλημα με τη δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων στη Δράμα

Πρόβλημα με τη δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων στη Δράμα

Αντιπεριφερειάρχης Δράμας: Οι εμβολιασμοί

πρέπει να γίνουν σε εξωτερικούς χώρους

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ για δυνατούς λύτες φαίνεται πως εξελίσσεται το ζήτημα της δημιουργίας εμβολιαστικών κέντρων στη χώρα. Αν και η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι έχει ήδη έτοιμα 1038 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα, παρ’ όλα αυτά δεν έχουν ανακοινωθεί

ακόμα ποια θα είναι αυτά.

Στους πρώτους στους οποίους έχει απευθυνθεί πάντως η κυβέρνηση, είναι οι ιδιώτες γιατροί και τα ιδιωτικά μικροβιολογικά και εξεταστικά κέντρα. Παρ’ όλα αυτά όμως, οι ιδιώτες της υγείας αρνούνται να εμπλακούν σε μια τέτοια υπόθεση, καθώς όχι μόνο δεν έχουν τους απαραίτητους χώρους, αλλά δεν διαθέτουν ούτε το απαραίτητο προσωπικό για να το προχωρήσουν στον μαζικό εμβολιασμό, ούτε μπορούν να αντιδράσουν άμεσα σε περίπτωση που υπάρχουν αλλεργικά σοκ σε εμβολιασμένους πολίτες, αλλά πάνω απ’ όλα, δεν διαθέτουν και τα κατάλληλα ψυγεία για φύλαξη των εμβολίων σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Το εμβόλιο πρέπει να φυλάσσεται στους -70 βαθμούς Κελσίου.

Όπως ήδη δηλώνει στον «Πρωινό Τύπο» και η γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κα. Βασιλείου, (βλέπε δίπλα σχετική συνέντευξη) οι ιδιώτες γιατροί και τα ιδιωτικά εξεταστικά κέντρα αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη για κάτι τέτοιο.

PAPADOPOULOS SYSKEPSH

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η Αντιπεριφέρεια Δράμας, όπου ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γ. Παπαδόπουλος εκφράζει επίσης τις αμφιβολίες του.

Όπως τονίζει μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Παπαδόπουλος, «αν και υπάρχει από παλαιότερα ένας σχεδιασμός για μαζικούς εμβολιασμούς στον πληθυσμό, αυτήν την στιγμή η πρόταση του Υπουργείου είναι να χρησιμοποιηθούν τα ιδιωτικά ιατρεία και τα εξεταστικά κέντρα».

Ο κ. Παπαδόπουλος διαφωνεί μ’ αυτή την πρακτική και σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας, ετοιμάζουν επιστολή διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση, καταθέτοντας επίσης τις δικές τους προτάσεις.

«Αυτό είναι κάτι αποτρεπτικό», τονίζει ο ίδιος και συνεχίζει: «Οι ίδιοι οι γιατροί είναι αντίθετοι, τα ιατρεία είναι όλα μικρά και μέσα σε πολυκατοικίες που βρίσκονται, ακόμα και με ραντεβού, υπάρχει φόβος ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα στους διαδρόμους».

Όπως λέει, «στην από κοινού επιστολή που ετοιμάζουμε, θα τονίζουμε ότι επ’ ουδενί θα πρέπει να συμβεί αυτό με τα ιδιωτικά ιατρεία. Ο μαζικός εμβολιασμός θα πρέπει να γίνει σε ανοικτούς χώρους ή σε μεγάλους κλειστούς χώρους, όπως για παράδειγμα το «Κραχτίδη» ή στο ΔΗΓΑ (στο κλειστό Γυμναστήριο) και αν ο καιρός είναι βελτιωμένος, μπορεί να γίνει και σε γήπεδα. Θα πρέπει να υπάρχει μια σειρά ιατρών με παραβάν, να κάνει τον εμβολιασμό και να φεύγεις. Θα πρέπει να υπάρχει απόλυτα ανοικτός χώρος και όχι κλειστός».

Ο κ. Παπαδόπουλος τονίζει ιδιαίτερα ότι «θα πρέπει να ενδυναμώσουμε τη φωνή μας και να αποτρέψουμε μια τέτοια κατάσταση να πάμε σε κλειστούς χώρους».

Προδιαγραφές για εμβολιασμούς

Χαρακτηριστικά είναι πάντως όσα αναφέρει το έγγραφο του υφυπουργού Υγείας κ. Κοντοζαμάνη, προς τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας, για τις προδιαγραφές που χρειάζονται προκειμένου να λειτουργήσουν ιδιωτικά ιατρεία ως εμβολιαστικά κέντρα.

Όπως έγινε γνωστό, τα ιδιωτικά ιατρεία που θα θελήσουν να συμμετάσχουν στους εμβολιασμούς και εκδηλώσουν ενδιαφέρον, θα πρέπει να είναι στελεχωμένα από έναν γιατρό, που θα είναι και ο υπεύθυνος λειτουργίας, έναν επισκέπτη υγείας ή νοσηλευτή και έναν διοικητικό υπάλληλο. Σε ό,τι αφορά τις υποδομές, κάθε ιδιωτικό εμβολιαστικό κέντρο θα πρέπει να διαθέτει χώρο αναμονής, διακριτούς εμβολιαστικούς χώρους για την προστασία του εμβολιαζόμενου, ειδικό εξεταστικό κρεβάτι, τροχήλατο φοριαμό, ειδικό σύστημα απόρριψης απορριμμάτων και -το κυριότερο- ψυγείο με ψηφιακό σύστημα καταγραφής της θερμοκρασίας και σύστημα καταγραφής δύο φορές την ημέρα.

Όπως αναφέρεται μάλιστα, αυτή την ώρα υπάρχει  μεγάλο ενδιαφέρον κυρίως από διαγνωστικά κέντρα και λιγότερο από γιατρούς στην Αττική, με τους ιδιώτες της Περιφέρειας να έχουν χαμηλά αντανακλαστικά ακόμη.