Home > Εκδηλώσεις > Εντυπωσιάζουν οι αγιογραφίες των νεομαρτύρων κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας-Τα εγκαίνια της έκθεσης αγιογραφίας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας

Εντυπωσιάζουν οι αγιογραφίες των νεομαρτύρων κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας-Τα εγκαίνια της έκθεσης αγιογραφίας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας

Τα εγκαίνια της έκθεσης αγιογραφίας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας

Εντυπωσιάζουν οι αγιογραφίες

των νεομαρτύρων κατά

την περίοδο της Τουρκοκρατίας

«Νεομάρτυρες – Πορεία προς την Ελευθερία» – Μια έκθεση αγιογραφίας από την Αγιορειτική Εστία στη Δράμα

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση αγιογραφίας εγκαινιάστηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου 17 Οκτωβρίου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας. Όπως ήδη έχει δημοσιεύσει ο «Πρωινός Τύπος», πρόκειται για την έκθεση της Αγιορειτικής Εστίας Θεσσαλονίκης με τίτλο: «Νεομάρτυρες – Πορεία προς την Ελευθερία».

Η έκθεση άνοιξε τις πύλες της στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου και θα λειτουργεί καθημερινά μέχρι και 21 Νοεμβρίου τις ώρες: 08.00 – 20.00 καθημερινά, ενώ τις Τρίτες από 12.00 – 20.00. Η έκθεση βρίσκεται στη Δράμα, μετά από πρωτοβουλία του εφημέριου π. Δημήτριου Αχθοφορίδη του Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων Δράμας.

Η έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε στους εκθεσιακούς χώρους της Αγιορειτικής Εστίας από τις 22 Ιουνίου έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2021 και είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων του φορέα για το επετειακό έτος 2021 και τη συμπλήρωση των 200  χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, χαιρετισμό απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας, κ. Παύλος, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, κα. Βασιλική Πουλιούδη, ο Διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας, κ. Αναστάσιος Ντούρος, ενώ ακολούθησαν ομιλίες από τον κ. Συμεών Πασχαλίδη (Δραμινής καταγωγής από την πλευρά της μητέρας του), Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ και Διευθυντή του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών με θέμα: «Νεομάρτυρες: προάγγελοι της Ελευθερίας, ομολογητές της Πίστης» και από τον Γέροντα Νικόδημο Αγιοπαυλίτη (με καταγωγή από τη Νικήσιανη Καβάλας), με θέμα: «Οι νεομάρτυρες της Ιεράς Μονής Εικοσιφοινίσσης».

Στην έκθεση συμμετέχουν οι εικαστικοί:  Ιερομόναχος Αναστάσιος Διονυσίου εκ Φουρνά / Μοναχός Λουκάς Ξενοφωντινός / Μοναχός Πατάπιος Καυσοκαλυβίτης

Δημήτρης Άγιος / Σοφία Αμπερίδου / Φώτης Βάρθης / Χρήστος Γουσίδης / Μάρκος Καμπάνης / Γιώργος Κόρδης / Κωνσταντίνος Κουγιουμτζής / Κώστας Λάβδας / Γιαννούλης Λυμπερόπουλος / Νεκτάριος Μαμάης / Κωνσταντίνος Μάντζαρης / Γιάννης Μαστερόπουλος / Γεώργιος Μίχος / Χρήστος Μπακόλας / Κωνσταντίνος Παντελάκης / Παναγιώτης Παπαδόπουλος / Χριστίνα Παπαθέου – Δουληγέρη / Μπάμπης Πυλαρινός / Ανέστης Τενίδης / Μαρία Χατζοπούλου / Δήμητρα Ψυχογιού.

Μητροπολίτης κ. Παύλος: Θα ωφεληθούν όσοι επισκεφτούν την έκθεση

Μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, τόνισε ότι «συμμετέχοντας η Ιερά Μητρόπολις στον εορτασμό των 200 ετών από την επέτειο της εθνικής μας παλιγγενεσίας, διοργάνωσε μαζί με την Αγιορειτική Εστία και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Δράμας την έκθεση αυτή όπου φιλοξενούνται για ένα μήνα στην πόλη μας, έργα γνωστών αγιογράφων ανά το πανελλήνιο, με θεματολογία τους νεομάρτυρες. Δηλαδή, αυτούς οι οποίοι μαρτύρησαν την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας μας, της χριστιανικής και της εθνικής. Χαιρόμαστε που γίνεται αυτή η έκθεση στην πόλη μας και νομίζουμε ότι θα ωφεληθούν όσοι την επισκεφτούν».

Τόσο στις δηλώσεις της όσο και στο χαιρετισμό της, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, ευχαρίστησε όλους όσους εργάστηκαν για την έκθεση αυτή, όσο και τους παρευρισκόμενους επισκέπτες και ομιλητές, τον κ. Συμεωνίδη και τον Γέροντα Νικόδημο Αγιοπαυλίτη.

Μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ κ. Παπαθεοδώρου, σημείωσε ότι «η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και θεωρώ πως έρχεται να συμβάλει στον αριθμό των διοργανώσεων που έχουν γίνει σε επίπεδο χώρας, ώστε να αναδειχθεί με τον προσήκοντα τρόπο μεταξύ άλλων η προσφορά της Εκκλησίας στην εθνική παλιγγενεσία, μια προσφορά η οποία είναι αδιαμφισβήτητη».

Η έκθεση

Στην έκθεση παρουσιάζονται σύγχρονα έργα με νεομάρτυρες, τα οποία δημιούργησαν 24 εικαστικοί για την συγκεκριμένη έκθεση και μέσα από αυτήν επιδιώκεται να παρουσιαστούν στο ευρύ κοινό άγιοι που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστοί, άγιοι που μαρτύρησαν στην διάρκεια της Τουρκοκρατίας.

Άνδρες, γυναίκες και παιδιά, απλοί και καθημερινοί άνθρωποι που βεβαιωμένα  θυσίασαν τη ζωή τους για την χριστιανική πίστη τους και διατράνωσαν με τη στάση τους την αλήθεια, πως το σκοτάδι του μίσους και της βίας δεν μπορεί να νικήσει το φως και την αγάπη. Στην διάρκεια της Τουρκοκρατίας, κατά την οποία η αλλαγή θρησκείας σήμαινε σχεδόν πάντα και αλλαγή της εθνικότητας, το μαρτύριο αυτών των ανθρώπων  λειτούργησε εμμέσως και ως αντίσταση στον εκτουρκισμό των Ελλήνων και στον αφανισμό τους από την ιστορία.

Την επιμέλεια της έκθεσης, που βασίζεται σε μια ιδέα του εικαστικού Γεωργίου Κόρδη, υπογραφεί ο Αναστάσιος Ντούρος, Διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας.  Τα έργα της έκθεσης είναι διαφόρων τεχνοτροπιών, όπως ακουαρέλες, αυγοτέμπερες, χαρακτικά, ψηφιακή ζωγραφική κ.α.