Home > νέα >  «Η λύρα και ο νταχαρές, χορό εστήσανε εχθές» Η νέα μουσική δουλειά του Δραμινού Γιώργου Μαυριδη παρουσιάζεται στο Διοικητήριο Δράμας

 «Η λύρα και ο νταχαρές, χορό εστήσανε εχθές» Η νέα μουσική δουλειά του Δραμινού Γιώργου Μαυριδη παρουσιάζεται στο Διοικητήριο Δράμας

 «Η λύρα και ο νταχαρές, χορό εστήσανε εχθές»

Η νέα μουσική δουλειά του Δραμινού

Γιώργου Μαυριδη παρουσιάζεται

την Κυριακή στο Διοικητήριο Δράμας

► Το νέο CD του Γ. Μαυρίδη κυκλοφόρησε με χρηματοδότηση της ΠΑΜΘ και της Π.Ε. Δράμας

► Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο Γιώργος Μαυρίδης και ο Γιάννης Παπουτσής

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΗ ΝΕΑ μουσική του δουλειά με μουσικές και τραγούδια από τη Δράμα, θα παρουσιάσει την ερχόμενη Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, ο Δραμινός μουσικός Γιώργος Μαυρίδης.

Πρόκειται για ένα νέο μουσικό διπλό δίσκο (CD), που περιέχει παραδοσιακά τραγούδια και μουσική από την περιοχή της Δράμας, και η παρουσίαση θα γίνει στις 19.00 το βράδυ στην αίθουσα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» (Διοικητήριο).

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι ο νέος διπλός δίσκος του κ. Γιώργου Μαυρίδη, κυκλοφόρησε με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης και της Π.Ε. Δράμας, και η παρουσίαση θα γίνει από τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ, ενώ ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο κ. Γιάννης Παπουτσής πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Ανατολικής Μακεδονίας, ο ίδιος τον καλλιτέχνη κ. Γιώργο Μαυρίδη, μουσικό και υπεύθυνος καλλιτεχνικής επιμέλειας του έργου.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης θα ακουστούν επίσης ζωντανά μερικά από τα τραγούδια του δίσκου από τον ίδιο, αλλά και από τον κ. Βασίλη Κόκλα.

Το έργο αποτελεί σύμπραξη της  Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του Κέντρου Έρευνας και  Προβολής της Ελληνικής Μουσικής, Ωδείο «Σίμων Καράς».

Μαυρίδης: Θέλουμε να μεταφέρουμε τον ακροατή στην περιοχή της Δράμας

Για το έργο του μίλησε στον «Π.Τ.» ο Δραμινός μουσικός Γιώργος Μαυρίδης, σημειώνοντας αρχικά ότι πρόκειται για μια καινούρια δουλειά και συνεχίζει: «Είναι ένα διπλό CD, το οποίο περιέχει τραγούδια και σκοπούς από τα ντόπια χωριά της Δράμας: Πύργοι, Πετρούσα, Ξηροπόταμος, Μοναστηράκι,  Βώλακας, Καλή Βρύση, Μικρόπολη και Παγονέρι. Είναι τα χωριά στα οποία έχουμε την λεγόμενη λύρα Μακεδονίας, τον νταχαρέ και την γκάιντα και είναι μουσικές που παίζω εδώ και χρόνια. Είναι μια δουλειά που ήθελα να κάνω, με κάποια τραγούδια και να συνοδεύεται από ένα βιβλίο με πληροφορίες. Το CD περιέχει ένα ένθετο βιβλιαράκι 60 σελίδων, με τους στίχους των τραγουδιών, ενώ περιέχει κείμενα δικά μου όσον αφορά τα μουσικά κομμάτια και ορισμένα στοιχεία σχετικά με τα τοπικά όργανα τη λίρα, την γκάιντα και τον ντάχαρε. Επίσης, υπάρχουν κείμενα από την Κατερίνα Αστερίου-Καβάζη για τα δρώμενα και τους χορούς στην περιοχή και ακόμα αρκετές φωτογραφίες του Γιώργου Καβάζη από τα δρώμενα».

Όπως εξηγεί ο κ. Μαυρίδης, είναι μια προσπάθεια να μεταφέρουμε τον ακροατή και αυτόν που θα διαβάσει το βιβλιαράκι, στην περιοχή της Δράμας και στην εποχή του Δωδεκαημέρου που γίνονται τα δρώμενα».

Ο πλούτος της Δράμας

Ιδιαίτερα τονίζει ο κ. Μαυρίδης, ότι «η Δράμα έχει αρκετό πλούτο απ’ αυτή την άποψη και ενδεχομένως να τον προσεγγίσει, ώστε να κάνει ένα ταξίδι να έρθει να παρακολουθήσει τα δρώμενα αυτά. Είναι μια πρώτη γνωριμία. Το θετικό είναι ότι, για πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο από έναν Οργανισμό εκτός Δράμας όπως το Ωδείο του Σίμωνα Καρά, με πανελλαδική εμβέλεια, που σημαίνει ότι το παρακολουθεί κόσμος απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό και είναι σημαντικό ότι γίνεται με τη δική του σφραγίδα. Για μένα προσωπικά αποτελεί μια πράξη εξωστρέφειας, να βγάζει δηλαδή τη μουσική της Δράμας έξω από το Νομό και να γίνεται γνωστή».

Σημασία έχει να διαδοθεί η μακεδονική και η θρακική λύρα, ενώ μπορώ να πω ότι είναι παρήγορο ότι ασχολούνται αρκετοί άνθρωποι. Δεν είμαστε βέβαια στο σημείο που βρίσκονται η ποντιακή και η κρητική λύρα, ίσως είναι πιο δύσκολο το άκουσμα, πιο άγνωστο, ενώ πιστεύω ότι μ’ αυτή τη δουλειά θα εμπλουτιστεί και με επόμενες ανάλογες, θα γίνει πιο ελκυστικό, θα φωτιστεί λίγο η περιοχή μας και τα δρώμενα και από εκεί και πέρα είναι θέμα επιλογών και γούστου του κόσμου.

Πρώτον, να ανέβει στη Δράμα και να βιώσει τα δρώμενα αυτά στον τόπο τους και δεύτερον να καταπιαστεί με τα τραγούδια, με τα όργανα, ακόμα και με τις φορεσιές»

Παπουτσής: Ένας ταλαντούχος μουσικός

Για τη νέα δουλειά του Γιώργου Μαυρίδη, μίλησε στον «Π.Τ.» και ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Ανατολικής Μακεδονίας κ. Παπουτσής, ο οποίος θα έχει και ομιλία κατά την παρουσίαση του CD, τονίζοντας ότι «ο Γιώργος Μαυρίδης είναι ένας μουσικός, έχει σπουδάσει μουσική τεχνολογία και ασχολήθηκε εδώ και δέκα χρόνια με την μακεδονική και τη θρακιώτικη λύρα. Είναι ένας ταλαντούχος μουσικός από τη Δράμα, που ασχολήθηκε με την ντόπια λύρα και εδώ και δέκα χρόνια περίπου, είναι ο βασικός λυράρης των Αναστεναρίων. Το CD αυτό περιέχει ντόπια τραγούδια και είναι σίγουρα μια σημαντική δουλειά για την περιοχή μας».