Home > νέα > Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ν. Δράμας στον “Π.Τ.” «Θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα προστασίας για τους κτηνοτρόφους και την αγορά γάλακτος»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ν. Δράμας στον “Π.Τ.” «Θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα προστασίας για τους κτηνοτρόφους και την αγορά γάλακτος»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ν. Δράμας στον “Π.Τ.”

«Αυτές τις μέρες κανονικά θα ανέβαιναν

οι έμποροι για αμνοερίφια, αλλά πλέον

δεν έρχεται σχεδόν κανένας!»

► Θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα προστασίας για τους κτηνοτρόφους και την αγορά γάλακτος

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΙΝΑΙ αλήθεια ότι, η κατάσταση με την πανδημία σε γενικότερο επίπεδο, έχει ήδη δυσκολέψει πάρα πολύ. Και γενικότερα, προς το παρόν δεν διαφαίνεται φως στο βάθος του τούνελ, τουλάχιστον για το πόσο θα μπορούσε να κρατήσει αυτή η ιδιόμορφη μορφή της καραντίνας.

Γεγονός είναι ότι, τα μέτρα στήριξης που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, αναφέρονται μόνο προς τις επιχειρήσεις εκείνες που έχουν ήδη κλείσει, ενώ δεν υπάρχει κανένα απολύτως μέτρο στήριξης, για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν κλείσει ή δεν μπορούν να κλείσουν, ή τουλάχιστον δεν έχουν διαταχθεί να κλείσουν.

Τέτοιες επιχειρήσεις είναι και οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι καθημερινά θα πρέπει να βρίσκονται δίπλα στα ζώα τους, τα οποία είναι φυσικά παραγωγικά. Στο πλαίσιο αυτό δεν υπάρχει κανένα μέτρο στήριξης μέχρι στιγμής, για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην αγορά.

«Τα πράγματα δυσκολεύουν κάθε μέρα και περισσότερο και θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο», δηλώνει στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ν. Δράμας κ. Γιάννης Κιτσουκάκης.

Όπως τονίζει επίσης, «αυτή τη στιγμή είμαστε εν αναμονή του Πάσχα και ενώ η περιοχή μας έχει μια αρκετά μεγάλη παραγωγή από αμνοερίφια, δεν ξέρουμε πλέον πως θα εξελιχθεί η αγορά. Τέτοια εποχή, άλλες χρονιές, ανέβαιναν οι έμποροι στη Δράμα, φόρτωναν αρνιά και κατσίκια. Και τώρα πλέον δεν ανεβαίνει σχεδόν κανένας. Ακόμα και ένας αν βρεθεί στη Δράμα, έρχεται πλέον διστακτικά και δεν υπάρχει φως από πουθενά. Η αγορά είναι μουδιασμένη και κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί».

Ερωτώμενος για το πώς εξελίσσεται η αγορά του γάλακτος, μας λέει ότι «αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάποιο σοβαρό ζήτημα. Παρ’ όλα αυτά, δεν ξέρουμε πώς ακριβώς θα αντιδράσει η ευρωπαϊκή αγορά, γιατί και από εκεί εξαρτόμαστε, γιατί τα προϊόντα μας όπως η φέτα για παράδειγμα, είναι εξαγόμενο προϊόν».

Ο κ. Κιτσουκάκης μιλάει επίσης για την κατάσταση που ήδη επικρατεί, τόσο γύρω από την αγορά του γάλακτος και του κρέατος αλλά και από παρεμφερείς επιχειρήσεις: «Οι θέσεις εργασίας μειώνονται, ο κόσμος βγαίνει στην ανεργία και όλο αυτό οδηγεί σε μια ύφεση, σε περικοπή του οικογενειακού προϋπολογισμού και έτσι πέφτει η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών».

 

Επιστολή στο ΥΠΑΑΤ

Ο κ. Κιτσουκάκης επισημαίνει ακόμα ότι, αυτές τις ημέρες θα αποστείλουν μια επιστολή προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου μεταξύ άλλων θα γίνεται αναφορά στο σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει με τα εποχιακά, όπως αρνιά και κατσίκια που αυτή τη στιγμή είναι το Α και το Ω για τους κτηνοτρόφους.

«Σε δεύτερη φάση έχουμε να κάνουμε με κάποια προβλήματα που αφορούν το γάλα και γενικότερα όλο τον κύκλο του γάλακτος. Η δουλειά μας είναι κυρίως εποχιακή. Αυτή τη στιγμή θα πρέπει υπάρξουν κάποια μέτρα προστασίας, δεν ξέρω κατά πόσο θα μεριμνήσει το υπουργείο γι’ αυτό το θέμα, για την καλύτερη λειτουργία της αγοράς γι’ αυτά τα θέματα.

Από εκεί και πέρα, πάμε στο δια ταύτα, όπου και εμείς θα θέλαμε να μας δοθεί για παράδειγμα η συνδεδεμένη γάλακτος σ’ αυτές τις περιόδους που είναι πιο δύσκολα. Κάποιες παροχές που έχουμε να λαμβάνουμε, να μας τις δώσουν μέσα σ’ αυτή την κρίση, ώστε να έχουμε ρευστότητα για να κάνουμε κάποια πράγματα».