Home > νέα > Απαντήσεις του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας σχετικά με την Ονειρούπολη

Απαντήσεις του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας σχετικά με την Ονειρούπολη

Απαντήσεις του Ιατρικού Συλλόγου

Δράμας σχετικά με την Ονειρούπολη

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΣΟΒΑΡΟ ζήτημα εξελίσσεται η υπόθεση διαμάχης μεταξύ Ιατρικού Συλλόγου Δράμας και Δήμου Δράμας, όσον αφορά τα υγειονομικά μέτρα προστασίας, αλλά και το για ποιο λόγο ο Ιατρικός Σύλλογος αρνήθηκε τελικά να συμμετάσχει με δράσεις του στην Ονειρούπολη.

Όπως είναι γνωστό, πριν ακόμα από την έναρξη της Ονειρούπολης, ο Ιατρικός Σύλλογος είχε αποφασίσει να συμμετάσχει με σπιτάκι στη χριστουγεννιάτικη γιορτή της πόλης, με δράσεις ενημέρωσης για τον εμβολιασμό και τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού.

Παρ’ όλα αυτά, η συνέχεια έμελλε να είναι διαφορετική και ο Ιατρικός Σύλλογος να αποσυρθεί. Στη συνέχεια, ακούστηκαν και δημοσιεύτηκαν διάφορα, ενώ ο Ιατρικός μέχρι χθες, δεν είχε προβεί σε κάποια σχετική ανακοίνωση για να εξηγήσει τι ακριβώς συνέβη.

Το απόγευμα της Πέμπτης 16 Δεκεμβρίου, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού έδωσε στη δημοσιότητα ένα σχετικό δελτίο Τύπου, όπου ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: [Η οργάνωση παραχώρησε οικίσκο, ώστε να λειτουργήσει ως Ιατρείο και κέντρο ενημέρωσης για τη νόσο Covid-19 και τους εμβολιασμούς. Ούτε οι γιατροί που ήταν θετικοί με αυτό, ούτε ο Ιατρικός Σύλλογος και οι λοιποί μπήκαν στον κόπο να το ανοίξουν ποτέ, διότι προφανώς αυτό προϋποθέτει, πολλές ώρες παρουσίας μέσα στο κρύο. Αντιθέτως παραιτήθηκαν πριν καν μπουν στον πόλεμο, όμως από το ζεστό γραφείο τους μας κουνάνε το δάχτυλο!]

Σ’ αυτό το σχολιασμό, ο Ιατρικός Σύλλογος απάντησε χθες 17/12 με το παρακάτω δελτίο Τύπου: [Ο  Ιατρικός Σύλλογος Δράμας, μετά από την δημοσιοποίηση του Δελτίου Τύπου από τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού, για τα μέτρα που εφαρμόζονται στην Ονειρούπολη, θεώρησε υποχρέωση και καθήκον του, με αντικειμενικό σκοπό να λάμψη η αλήθεια να δημοσιοποιήσει, όλα  τα έγγραφα, που αποδεικνύουν την πραγματική διάσταση των γεγονότων.

Ο Ιατρικός Σύλλογος ουδέποτε είχε πολιτικά κίνητρα ούτε μπήκε στην διαδικασία αντιπολιτευτικών αντιπαραθέσεων, δεν ασχολείται με μικροπολιτικά και προσωπικά συμφέροντα παρά μόνο με την διασφάλιση της δημόσιας Υγείας.

Ζητούμε  την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων και την αποκατάσταση της αλήθειας από την  πλευρά του Δημάρχου,  για όσα ακούστηκαν και γράφτηκαν για   τον Ιατρικό Σύλλογο.]

Έδωσε επίσης στη δημοσιότητα και την αλληλογραφία που προηγήθηκε μεταξύ τους, αρχής γενομένης από τις 12 Οκτωβρίου, όπου ζητάει να συστεγαστεί στον σπιτάκι του Ερυθρού Σταυρού, «ώστε με την συνδρομή του Ερυθρού Σταυρού και του Συλλόγου Καρκινοπαθών να λειτουργήσει ένα κέντρο ενημέρωσης υπέρ του εμβολιασμού, με σκοπό να ενημερωθούν οι συμπολίτες μας».

Σε επόμενη αλληλογραφία στις 11 Νοεμβρίου, ο Ιατρικός Σύλλογος «ζητά εγγράφως τη συνδρομή του Παραρτήματος του Ερυθρού Σταυρού και του Συλλόγου Καρκινοπαθών με σκοπό τη λειτουργία ενός κέντρο ενημέρωσης που θα υποδείξει ο Δήμος Δράμας στα πλαίσια της Ονειρούπολης».

Στις 16 Νοεμβρίου ο Σύλλογος Καρκινοπαθών απαντάει για τη θετική του πρόθεση να συνδράμουν στη λειτουργία του κέντρου ενημέρωσης «για την αναγκαιότητα των εμβολιασμών στο πλαίσιο της Ονειρούπολης».

Την 1η Δεκεμβρίου, με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος  και μετά από σύσκεψη των φορέων «που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του δημαρχείου  την Τρίτη 30 Νοεμβρίου και την ενημέρωση που είχαμε για τον τρόπο διεξαγωγής της Ονειρούπολης  διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας δεδομένης της επιδημιολογικής κατάστασης στην περιοχή μας

Η απόρριψη  της προτεινόμενης  περίφραξης της Ονειρούπολης  από την   διαπαραταξιακή  δεν διαφυλάττει την τήρηση των αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων   (ΦΕΚ 5401/τΒ/20-11-21) σε συνδυασμό με τις δράσεις σε κλειστούς χώρους –σπιτάκια και τον μη έλεγχο εμβόλιμου των συμμετεχόντων –εθελοντών και προσωπικού, μας υποχρεώνει να ακυρώσουμε την συμμετοχή μας ως Ιατρικός Σύλλογος σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό και τον Σύλλογο καρκινοπαθών.

Η  εθελοντική παρουσία των μελών και των τριών συμμετεχόντων στο σπιτάκι του Ερυθρού Σταυρού αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί  καθώς δεν διασφαλίζεται η τήρηση των προβλεπόμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων και αυξάνει ο κίνδυνος   διασποράς  στην κοινότητα.]

Στις 8 Δεκεμβρίου, στέλνει επιστολή προς το δήμαρχο και την Οργανωτική Επιτροπή, όπου αναφέρεται ότι «η νέα ΚΥΑ υποχρεώνει όλους τους εργαζόμενους (εθελοντές ή μικροπωλητές στα  θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα) να προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Η τήρηση των μέτρων μόνο για τους επισκέπτες δεν εξυπηρετεί τα  υγειονομικά πρωτόκολλα, εφόσον οι εθελοντές και το προσωπικό που βρίσκονται εντός του πάρκου δεν είναι ελεγμένοι. Πωλητές και μικροπωλητές εντάσσονται στην κατηγορία ατόμων εποχιακής απασχόλησης και είναι υποχρεωμένοι να προσκομίσουν στον  υπεύθυνο Covid πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόησης».

Επίσης, στις 15 Δεκεμβρίου, με νέα ανακοίνωσή του και μετά από συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου στις 14/12, αναφέρει: «Το διοικητικό συμβούλιο συζήτησε την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων από την οργανωτική επιτροπή της Ονειρούπολης, καθώς είχε λάβει γνώση για την ΚΥΑ (11/12/2022)  και την επιδημιολογική κατάσταση στην περιοχής μας και αποφασίσαμε ομόφωνα να ζητήσουμε να τεθεί ως επείγον θέμα προς συζήτηση  στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο και εγγράφως να μας απαντήσετε  στα ερωτήματα που σας παραθέτουμε:

– Ποιος έχει  οριστεί ως υπεύθυνος για την τήρηση αυτών των μέτρων;

– Ποιος είναι ο υπεύθυνος COVID στην Ονειρούπολη;

– Ποιος ελέγχει τους εθελοντές και το προσωπικό  που απασχολείται στην Ονειρούπολη, καθώς και τους μικροπωλητές που εμπλέκονται στο εμπορικό κομμάτι της εκδήλωσης;

– Ποιος είναι ο υπεύθυνος για την τήρηση των μέτρων στις ζωντανές συναυλιακές  εκδηλώσεις;

Εν αναμονή των απαντήσεών σας, σας γνωστοποιούμε   ότι θα ζητήσουμε έκτακτη σύσκεψη φορέων, με την συμμετοχή και της Διεύθυνσης Υγείας  Δράμας και του ΕΟΔΥ σχετικά με το προαναφερόμενο θέμα».

Να σημειωθεί τέλος, ότι, όλες οι επιστολές του  Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, υπογράφονται από τον πρόεδρο κ. Γεωργιάδη και την γεν. γραμματέα κα. Βασιλείο