Home > Πρώτο Θέμα > Απαράδεκτη και απερίγραπτη η εικόνα της Αγίας Βαρβάρας με τα σκουπίδια-Γεμίζει σκουπίδια το καλύτερο πάρκο της Ευρώπης…

Απαράδεκτη και απερίγραπτη η εικόνα της Αγίας Βαρβάρας με τα σκουπίδια-Γεμίζει σκουπίδια το καλύτερο πάρκο της Ευρώπης…

Γεμίζει σκουπίδια το καλύτερο πάρκο της Ευρώπης…

Απαράδεκτη και απερίγραπτη η εικόνα

της Αγίας Βαρβάρας με τα σκουπίδια

Πολιτισμός είναι ο τρόπος που φερόμαστε στο περιβάλλον που μας φιλοξενεί

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΠΡΟΦΑΝΩΣ, όλο αυτό που συμβαίνει καθημερινά στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, ξεπερνάει κάθε όριο φαντασίας. Με το που άνοιξε ο καιρός, ο κόσμος έχει αρχίσει και μαζεύεται στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, για να απολαύσει την ομορφιά της φύσης, το γρασίδι, τις πηγές.

Το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, το 2018, είχε παρουσιαστεί στην έκθεση «Πλατείες της Ευρώπης» στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια έκθεση στην οποία παρουσιάστηκαν 60 επιλεγμένες πλατείες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας της Δράμας. Η έκθεση είχε οργανωθεί από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το πανεπιστήμιο της Βενετίας, το πολυτεχνείο της Καταλονίας, το Πανεπιστημιακό Ευρωπαϊκό Κέντρο Μελετών και άλλους φορείς.
Η διαμόρφωση του χώρου βασίστηκε σε μελέτη του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης η οποία πήρε το πρώτο βραβείο στο Αμβούργο ως καλύτερη μελέτη – αξιοποίηση τουριστικού χώρου. Η Δράμα είναι μια πόλη που χτίστηκε πάνω σε νερά. Οι κεντρικές πηγές των νερών αυτών βρίσκονται στον Κήπο και στην Αγία Βαρβάρα.

skoypidia

Πέρα από το ζήτημα της πανδημίας και τις υποτιθέμενες απαγορεύσεις, υπάρχει ένα άλλο, επίσης σοβαρό ζήτημα: ότι εμείς οι σημερινοί Δραμινοί και νεοέλληνες, δεν σεβόμαστε τίποτα. Προσπαθούμε να καταλάβουμε τι ακριβώς είναι αυτό, που κάνει εμάς τους «σύγχρονους» ανθρώπους, να γεμίζουμε τον τόπο με σκουπίδια, χωρίς να υπολογίζουμε ότι στο ίδιο σημείο καθόμασταν χθες και θα καθίσουμε και αύριο. Χωρίς να υπολογίζουμε ότι στο ίδιο σημείο παίζουν τα παιδιά μας, τα ανίψια μας, τα εγγόνια μας. Χωρίς να υπολογίζουμε, ότι, βρωμίζοντας τον τόπο με τα σκουπίδια μας, παύουμε να είμαστε πολιτισμένοι.

Πολιτισμός δεν είναι μόνο το τραγούδι, η λογοτεχνία και οι περισπούδαστες ομιλίες χωρίς νόημα και χωρίς πράξεις. Πολιτισμός είναι ο τρόπος που φερόμαστε στους γύρω μας, στη φύση, στο περιβάλλον μας, σ’ αυτόν τον τόπο που μας φιλοξενεί. Πολιτισμός είναι ο τρόπος που φερόμαστε στο σπίτι που ανήκουμε – τη φύση και το περιβάλλον – και δεν μας ανήκει για να κάνουμε ό,τι θέλουμε!

agia_barbara

Ορισμένοι Δραμινοί απέδειξαν – δυστυχώς – ότι δεν σέβονται τίποτα. Και δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι πρόκειται – ίσως – για πέντε ή δέκα απολίτιστα άτομα. Πρόκειται για ομάδες πολλών ατόμων. Καθημερινά πλέον και ιδίως το Σαββατοκύριακο, μαζεύονται εκεί πάνω από 500 άτομα σε μια διάρκεια λίγων ωρών. Παραγγέλνουν φαγητά τα οποία δεν τρώνε και στη συνέχεια τα παρατάνε πάνω στα παγκάκια, πάνω στα γρασίδια, όπου βρούνε, χωρίς ούτε καν να φιλοτιμηθούν να τα πετάξουν στα σκουπίδια, ή να τα πάρουν στο σπίτι τους, ή να τα πετάξουν σε έναν άλλο κάδο λίγα μέτρα παραπέρα.

Πέρα από τα σκουπίδια, αποδεικνύουν και τα πεταμένα χρήματα που δίνουν, αποδεικνύουν την αδιαφορία τους για μια κοινωνία που πραγματικά βογκάει. Ποιοι είναι όλοι αυτοί που μπορούν να παραγγέλνουν φαγητά, τρώνε μια μπουκιά και τα παρατάνε για να τα μαζέψουν την επόμενη μέρα οι υπάλληλοι του Δήμου Δράμας; Κι ας έχουμε στην πόλη τα συσσίτια του Δήμου, τα συσσίτια του ΤΕΒΑ και άλλων φιλανθρωπικών συλλόγων. Χωρίς να ερυθριούμε, πετάμε φαγητό μέσα στα πάρκα…

Πεταμένα μπουκάλια, κουτάκια αναψυκτικού και μπύρας, σακούλες και χάρτινες συσκευασίες γεμάτες φαγητά, ακόμα και πιατάκια από γενέθλια που προφανώς κάποιοι τα γιόρτασαν και θεώρησαν καλό ότι έπρεπε να τα παρατήσουν εκεί ακριβώς που έτρωγαν και διασκέδαζαν. Και αν μπορούσαν θα είχαν αφήσει ακόμα και τις εντερικές τους εκκρίσεις! Σε τέτοιο σημείο φτάνει η βρωμιά, που είναι αδύνατον να την περιγράψει κανείς!

moyrvetidis

Μουρβετίδης: «Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο…»

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας κ. Μιχάλης Μουρβετίδης, σημειώνει ότι «η κατάσταση αυτή έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο. Όποτε έχει καλό καιρό και ειδικά το βράδυ της Παρασκευής και το Σαββατοκύριακο, έχουμε αυτή την άσχημη κατάσταση».

Όπως τονίζει ο ίδιος, «ο δημοτικός κήπος και το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, ανήκουν στη δική μας διεύθυνση και προσπαθούμε να κάνουμε όσο το δυνατόν καλύτερη δουλειά. Αυτή την ώρα σε καθημερινή βάση απασχολούμε στο δημοτικό πάρκο και στην Αγία Βαρβάρα, επτά άτομα, εκ των οποίων οι δύο είναι μόνιμοι και οι υπόλοιποι με 8μηνες συμβάσεις. Το Σαββατοκύριακο απασχολείται ένα άτομο με ένα βοηθό».

Αλλά, τελικά, απ’ ό,τι φαίνεται, όσα άτομα κι αν απασχολήσει ο Δήμος στο ζήτημα της καθαριότητας, ποτέ δεν θα είναι αρκετά, γιατί οι απερίσκεπτοι συμπολίτες μας, θα συνεχίσουν να πετάνε ολοένα και περισσότερα σκουπίδια όπου βρουν. Μια απαράδεκτη κατάσταση, η οποία θα πρέπει να κοπεί μαχαίρι με κάποιον τρόπο. Και ο Δήμος και η πολιτεία οφείλουν να βρουν τους τρόπους αυτούς.