Home > νέα > Δόθηκαν σε λειτουργία οι 3 Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για ΑμεΑ στη Δράμα – Στη δομή του Θεραπευτηρίου Χρ. Παθήσεων Δράμας στον «Άγιο Σάββα»

Δόθηκαν σε λειτουργία οι 3 Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για ΑμεΑ στη Δράμα – Στη δομή του Θεραπευτηρίου Χρ. Παθήσεων Δράμας στον «Άγιο Σάββα»

Μέσω του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων Δράμας

Δόθηκαν σε λειτουργία

οι 3 Στέγες Υποστηριζόμενης

Διαβίωσης για ΑμεΑ στη Δράμα

Στη δομή του Θεραπευτηρίου Χρ. Παθήσεων Δράμας στον «Άγιο Σάββα»

 

ΑΠΟ ΤΑ μέσα του περασμένου μήνα και συγκεκριμένα στις 16 Μαρτίου 2021, ξεκίνησε πλέον η λειτουργία των τριών Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ), για Άτομα με Αναπηρίες από 18 ετών και άνω.

Η ΣΥΔ, ανήκουν στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Δράμας, ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι αξιολογήσεις των ωφελούμενων από την Αρμόδια Διεπιστημονική Ομάδα του Παραρτήματος Θ.Χ.Π. Δράμας.

Το έργο εντάσσεται στο Παράρτημα του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης «Χρονίων Παθήσεων Δράμας» στο πλαίσιο του Ε.Π. [«Ανατολική Μακεδονία Θράκη», Άξονας Προτεραιότητας: 4 «Ανθρώπινοι Πόροι και Κοινωνική Συνοχή – ΕΚΤ»].

Επίσης, έχουν ολοκληρωθεί οι προσλήψεις και έχουν ήδη αναλάβει καθήκοντα, δεκαοκτώ (18) άτομα διαφόρων ειδικοτήτων, με σχέση εργασίας Ι.Δ.Ο.Χ ύστερα από  την  αριθ. ΣΟΧ 01/2020 και με αριθ. πρωτ: 4373/05-06-2020, που θα στελεχώσουν τις τρεις (3) Σ.Υ.Δ. για χρονικό διάστημα τριάντα έξι (36) μηνών.

Με το θέμα είχε ασχοληθεί στις αρχές Μαρτίου ο «Πρωινός Τύπος».  Πρόκειται για τις 3 αυτόνομες κατοικίες της δομής του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Δράμας, που βρίσκονται την περιοχή των εργατικών κατοικιών Αγίου Σάββα. Το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, στον άξονα Προτεραιότητας 4 «Ανθρώπινοι Πόροι και Κοινωνική Συνοχή – ΕΚΤ».

Σε δηλώσεις της στον «Πρωινό Τύπο», η υπεύθυνη του παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων Δράμας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ κα. Κατερίνα Χατζηδημητρίου, εξήγησε ότι σε κάθε Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.), θα κατοικούν έξι άτομα με νοητική υστέρηση, αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση, κινητικές ή πολλαπλές αναπηρίες που δεν παρουσιάζουν ενεργά ψυχιατρικά προβλήματα ή επιληπτικές κρίσεις και δεν υποστηρίζονται με φαρμακευτική αγωγή.

Όπως τονίζει η κα. Χατζηδημητρίου, τα ενδιαφερόμενα άτομα θα ενταχθούν στις ΣΥΔ αφού προηγουμένως αξιολογηθούν από την αρμόδια Διεπιστημονική Ομάδα του Παραρτήματος, ενώ ως βασικά κριτήρια αξιολόγησης θεωρούνται:

  • Η προσωπικότητα του ενδιαφερόμενου ατόμου,
  • Οι δυνατότητες συμμετοχής του σε δραστηριότητες της κατοικίας και της Κοινότητας,
  • Η δυνατότητα προσαρμογής του στις νέες συνθήκες διαβίωσης και συνύπαρξης με τους άλλους ενοίκους,
  • Η κατ’ αρχήν αποδοχή του νέου περιβάλλοντος διαβίωσης από το ίδιο το άτομο ή/και την οικογένειά του.