Home > Πρώτο Θέμα > «Απαραίτητη η δημιουργία Μονάδας Χημειοθεραπείας για να έρθει Ογκολόγος στη Δράμα»-► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο Παθολόγος – Ογκολόγος κ. Δημήτρης Κασαράκης

«Απαραίτητη η δημιουργία Μονάδας Χημειοθεραπείας για να έρθει Ογκολόγος στη Δράμα»-► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο Παθολόγος – Ογκολόγος κ. Δημήτρης Κασαράκης

Στις 21 και 22 Απριλίου το συνέδριο για τον ογκολογικό ασθενή

«Απαραίτητη η δημιουργία

Μονάδας Χημειοθεραπείας

για να έρθει Ογκολόγος στη Δράμα»

► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο Παθολόγος – Ογκολόγος κ. Δημήτρης Κασαράκης – «Στους 963 οι φάκελοι ασθενών στο Ογκολογικό Ιατρείο του Νοσοκομείου Δράμας»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΓΙΑ ΕΒΔΟΜΗ χρονιά διοργανώνεται στη Δράμα, στις 21 και 22 Απριλίου, το επιστημονικό συνέδριο με τίτλο: «Σύγχρονοι θεραπευτικοί χειρισμοί για τον ογκολογικό ασθενή. – Από την έγκαιρη διάγνωση στην αποτελεσματική θεραπεία».

Το συνέδριο, διοργανώνεται από την Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Δράμας, την Θωρακοχειρουργική Κλινική του «Θεαγένειου» Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, όπως και τη Β΄ Χημειοθεραπευτική Κλινική του ίδιου Νοσοκομείου. Στη συνδιοργάνωση συμμετέχει επίσης και ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμα.

Πρόεδροι του συνεδρίου είναι οι κ.κ. Δημήτριος Κασαράκης Παθολόγος – Ογκολόγος, Διευθυντής, Β’ Ογκολογικής Κλινικής, Α.Ν.Θ. «Θεαγένειο», Νικόλαος Μπαρμπετάκης MD, PhD, Post-DocDipl., Χειρουργός Θώρακος, Δ/ντής Θωρακοχειρουργικής – Ογκολογικής Κλινικής, Α.Ν.Θ. «Θεαγένειο» και Χατζηγεωργιάδης Ανέστης Δ/ντής, Χειρουργικής Κλινικής Γ.Ν. Δράμας.

Στην σχετική ανακοίνωση που έχει εκδοθεί για τη διεξαγωγή του συνεδρίου, οι παραπάνω επισημαίνουν ότι το συνέδριο αυτό που διεξάγεται κάθε χρόνο, όχι μόνο άντεξε στο χρόνο, αλλά αποτέλεσε και ένα επιστημονικό εργαλείο.

Όπως αναφέρεται μάλιστα, «τα τελευταία χρόνια είχαμε σημαντικές εξελίξεις στην τεχνολογία και στην ογκολογία όπως καινοτόμες διαδικασίες, νέα φάρμακα και στοχευμένες θεραπείες. Η τεχνολογία αποτελεί ελπίδα της επιστημονικής κοινότητας για την αντιμετώπιση του καρκίνου και σε συνδυασμό με την τεχνητή νοημοσύνη και την ανοσοθεραπεία είναι τα σύγχρονα όπλα μας στην πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου. Με στόχο πάντα την μετεξέλιξη του επιστημονικού συνεδρίου και την συνεχή ανάπτυξη μιας συνολικής ογκολογικής κουλτούρας όλων των εμπλεκομένων ειδικοτήτων, προσκαλούμε καταξιωμένους αλλά και νέους συναδέλφους για να παρουσιάσουμε, να αναπτύξουμε και να συζητήσουμε τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα».

Δ. Κασσαράκης: Στους 963 οι φάκελοι ασθενών στο Ιατρείο της Δράμας

Για το συνέδριο μίλησε στον «Π.Τ.» ο Παθολόγος – Ογκολόγος κ. Δημήτρης Κασαράκης, ο οποίος αναφέρθηκε και στη λειτουργία του Ογκολογικού Ιατρείου στο Νοσοκομείο Δράμας, στο οποίο είναι υπεύθυνος ο ίδιος, επισημαίνοντας  παράλληλα την άμεση ανάγκη ίδρυσης του Χημειοθερατευτικού Τμήματος, ώστε να μπορέσει και να στελεχωθεί.

Ερωτώμενος σχετικά με το Ογκολογικό Ιατρείο, ο κ. Κασαράκης σημειώνει ότι «έχει πλέον πολύ κόσμο, πολλούς ασθενείς. Την περασμένη Παρασκευή είχαμε ήδη 963 φακέλους ασθενών και δυστυχώς έρχονται συνέχεια νέοι ασθενείς».

Αναφορικά με την κατηγορία των καρκίνων, ο κ. Κασαράκης επισημαίνει ότι  «υπάρχουν απ’ όλες τις κατηγορίες δυστυχώς. Είναι κάποιοι σπάνιοι όγκοι, υπάρχουν καρκίνοι από το παχύ έντερο, το στομάχι, το πάγκρεας, τον πνεύμονα, ουροποιητικού και άλλοι».

Ερωτώμενος για το ποιες είναι οι ηλικίες που παρακολουθούνται στη Δράμα, ο ίδιος τονίζει ότι «είναι κυρίως πάνω από τα 60 χρόνια, ενώ υπάρχουν και ασθενείς που είναι κάτω από 60 λιγότεροι όμως. Ενώ έχουμε επίσης σπάνιες περιπτώσεις κάτω από τα 40 χρόνια. Εκεί έχουμε μια πολύ μικρή ομάδα στα 40 – 50 χρόνια, λίγο περισσότεροι 50 – 60 και περισσότεροι άνω των 60 χρόνων».

Απαραίτητη η Μονάδα Χημειοθεραπείας

Ερωτώμενος σχετικά με το ζήτημα της δημιουργίας του Ογκολογικού Τμήματος και την στελέχωσή του, ο κ. Κασαράκης σημειώνει ότι «το πρώτο βήμα έχει γίνει βέβαια, με το να περάσει στο Οργανόγραμμα του Νοσοκομείου. Και αυτό νομίζω ότι είναι ένα πολύ θετικό βήμα».

Σημειώνει όμως ως απαραίτητο επόμενο βήμα, «την εγκατάσταση Μονάδας Χημειοθεραπείας» και τονίζει: «Έχει ήδη προκηρυχθεί μια θέση Ογκολόγου για τη Δράμα, αλλά μέχρι σήμερα κανένας δεν έχει καταθέσει τα χαρτιά του για να έρθει στη Δράμα. Αυτό που λένε, είναι ότι δεν έρχονται επειδή δεν υπάρχει Μονάδα Χημειοθεραπείας στη Δράμα. Αυτό νομίζω ότι πρέπει να είναι το επόμενο βήμα. Μάλιστα, στο συνέδριο, θα κάνω έναν απολογισμό – με προεδρεύοντα τον κ. Μπλούχο – και θα δούμε τι θα μας πει για το τι σκέφτεται να κάνει από εδώ και πέρα».

Στην ερώτηση αν θεωρεί πρώτα την εγκατάσταση της Μονάδας Χημειοθεραπείας ως απαραίτητη για να έρθει Ογκολόγος στη Δράμα, ο κ. Κασαράκης διευκρινίζει: «Ναι, είναι απαραίτητο. Και νομίζω ότι είναι εύκολο να γίνει. Απλώς είναι θέμα θέλησης και πιστεύω ότι ο χώρος θα βρεθεί».

Στην ερώτηση για το τι κίνητρα θα μπορούσαν να δοθούν για να έρθει στη Δράμα Ογκολόγος γιατρός, επιμένει ότι «η Μονάδα Χημειοθεραπείας είναι το μόνο απαραίτητο βήμα. Ξέρω γιατρούς συναδέλφους, που μου έχουν πει ότι αν υπήρχε η Μονάδα Χημειοθεραπείας θα ερχόντουσαν άμεσα και με τις οικογένειές τους στη Δράμα και μόνιμα».

Το  πρόγραμμα του συνεδρίου

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Hydrama Grand Hotel της Δράμας στις 21 και 22 Απριλίου. Η έναρξη θα γίνει το απόγευμα της Παρασκευής και ώρα 16.00 με χαιρετισμούς των προέδρων και θα ακολουθήσει στρογγυλό τραπέζι.

Η τελετή έναρξης θα γίνει στις 19.50 της ίδιας ημέρας με χαιρετισμούς, ενώ στη 20.00 θα ακολουθήσει διάλεξη με κεντρικό θέμα: «Η πόλη της Δράμας: Κοινωνία, Πολεοδομία, Αρχιτεκτονική», από την κα. Τρακοσοπούλου – Τζήμου.

Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα των διαλέξεων και των στρογγυλών τραπεζιών, περιλαμβάνει καθαρά ιατρικά και επιστημονικά θέματα.

Το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου

Το πλήρες  πρόγραμμα του συνεδρίου για την Παρασκευή 21 Απριλίου περιλαμβάνει:

15:00 – 15:50 Εγγραφές.

15:50 – 16:00 Χαιρετισμός Προέδρων.

16:00 – 17:20 ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ: Γυναικολογικός – ουρολογικός καρκίνος Προεδρείο: Δ. Κασαράκης, Γρ. Ράλλης Σταδιοποίηση του καρκίνου τραχήλου μήτρας Εισηγητής: Φ. Κυριακίδης Θεραπευτική αντιμετώπιση του πρώιμου καρκίνου του τραχήλου της μήτρας Εισηγητής: Σ. Ελεμές Εξελίξεις στη θεραπεία του προχωρημένου καρκίνου του τραχήλου της μήτρας Εισηγητής: Σ. Γογολόπουλος Συνδυασμός olaparib και abiraterone στον ορμονοανθεκτικό καρκίνο του προστάτη Εισηγητής: Ε.Ρ. Λαουτίδης.

17:20 – 17:50 ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ: Το ταξίδι των ασθενών με ουροθηλιακό καρκίνο – Έμφαση στην ανάγκη για θεραπεία. Προεδρείο: Α. Βαγιωνάς, Π. Δημόπουλος Εισηγητής: Ζ. Ζαφειρίου.

17:50 – 18:10 ΔΙΑΛΕΞΗ: Ενδοκρινολογικές επιπλοκές της ανοσοθεραπείας Προεδρείο: Α. Χρυσουλίδου Εισηγήτρια: Μ. Μπουντίνα.

18:10 – 18:40 ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ: Η συμβολή και αξία της ανοσοθεραπείας στην 1η γραμμή διαχείρισης του her2 – μεταστατικού καρκίνου στομάχου, οισοφάγου, γαστροοισοφαγικής συμβολής Προεδρείο: Α. Καντζιούρα, Γρ. Ράλλης Εισηγητής: Γ. Ζαρκαβέλης.

18:40 – 19:10 ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ: Νέοι θεραπευτικοί ορίζοντες μέσω του διπλού ανοσοαποκλεισμού στην 1η γραμμή του μεταστατικού ΜΜΚΠ Προεδρείο: Κ. Αρβανίτη Εισηγητής: Γ. Κεσίσης.

19:10 – 19:30 ΔΙΑΛΕΞΗ: Ο ρόλος του επεμβατικού ακτινολόγου στον ογκολογικό ασθενή Προεδρείο: Α. Χατζηδάκης, Φ. Παυλίδου Εισηγητής: Λ. Κούγιας.

19:30 – 19:50 ΔΙΑΛΕΞΗ: Απολογισμός ογκολογικού Ιατρείου Δράμας, συζήτηση για τη δημιουργία μονάδας χημειοθεραπείας Προεδρείο: Α. Χατζηγεωργιάδης, Κ. Μπλούχος Εισηγητής: Δ. Κασαράκης.

19:50 – 20:10 Εναρκτήρια τελετή Χαιρετισμοί.

20:10 – 20:30 ΔΙΑΛΕΞΗ: Η πόλη της Δράμας: Κοινωνία, Πολεοδομία, Αρχιτεκτονική Προεδρείο: Α. Παναγιωτίδης, Χ. Πετρίδης, Φ. Τερζίδου Εισηγήτρια: Κ. Τρακοσοπούλου – Τζήμου.

To Σάββατο 22 Απριλίου:

09:00 – 10:30 ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ: Νοσηλευτικό τραπέζι Προεδρείο: Ε. Αθανασιάδου, A. Κωνσταντούλα, Μ. Παπαδοπούλου Ψηφιακός φάκελος ασθενούς σε κλινικό τμήμα. Τελικά δυσκολεύει ή διευκολύνει; Εισηγήτρια: Μ. Χώχου Ανάπαυση και ύπνος ασθενούς. Μια σημαντική νοσηλευτική παράμετρος Εισηγήτρια: Α. Βαΐτση Λάθη στη χορήγηση φαρμάκων. Μπορούν να εκμηδενιστούν και πώς; Εισηγητής: Π. Χαριτόπουλος Ανακουφιστική φροντίδα στους ογκολογικούς ασθενείς Εισηγήτρια: Μ. Σ. Τοπαλίδου Ca όρχεος: Νοσηλευτικές παρεμβάσεις Εισηγήτρια: Σ. Ντουρούμογλου Σχολιασμός: Ι. Καβούνη, Ε. Γιλτίδου.

10:30 – 11:10 ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ: Καρκίνος μαστού Προεδρείο: Ρ. Ιωσηφίδου, Α. Αδαμίδης Λεμφαδενικός καθαρισμός ή όχι σε θετικό φρουρό λεμφαδένα Εισηγητής: Ν. Σαλβερίδης Trastuzumabderuxtecan έναντι trastuzumabemtansine σε Her2 θετικό μεταστατικό καρκίνο του μαστού Εισηγήτρια: Μ. Τζήμου.

11:10 – 12:10 ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ: Καρκίνος παχέος εντέρου και ορθού Προεδρείο: Α. Χατζηγεωργιάδης, Κ. Μπλούχος Ενδοσκοπική προσέγγιση Εισηγητής: Κ. Πάσχος Ολική εκτομή μεσοκόλου Εισηγητής: Κ. Μπουλάς Ολική εκτομή μεσοορθού Εισηγητής: Γ. Σούρτσε.

12:10 – 13:10 ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ: Σχεδιασμός ακτινοθεραπείας στον καρκίνο του προστάτη Προεδρείο: Μ. Χαραλαμπίδου, Κ. Μπόνιου Ριζική ακτινοθεραπεία Εισηγήτρια: Ε. Ξηροπούλου Μετεγχειρητική ακτινοθεραπεία Εισηγήτρια: Α. Γκανταΐφη Ακτινοθεραπεία στην ολιγομεταστική νόσο του καρκίνου του προστάτη Εισηγήτρια: Π. Μέμτσα.

13:10 – 13:30 ΔΙΑΛΕΞΗ: Θρόμβωση και καρκίνος Προεδρείο: Χ. Χατζηελευθερίου, Ν. Βερνάρδος Εισηγήτρια: Α. Βιλδιρίδη.

13:30 – 14:30 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ.

14:30 – 14:50 ΔΙΑΛΕΞΗ: Η ποιότητα στην άσκηση της νοσηλευτικής είναι δίπολο. Υπάρχει ή δεν υπάρχει! Προεδρείο: Ν. Μπαρμπετάκης, Κ. Ανδρονίκου Εισηγήτρια: Μ. Μικροπούλου.

14:50 – 15:30 ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ: Θωρακοχειρουργική – Θωρακοαναισθησιολογία Προεδρείο: Δ. Παλιούρας, Ε. Μαυρουδή Ρομποτικά υποβοηθούμενη θωρακοχειρουργική και ηλεκτρομαγνητική βρογχοσκοπική πλοήγηση. Η εμπειρία της Θωρακοχειρουργικής του Θεαγενείου Α.Ν.Θ. Εισηγητής: Α. Γωγάκος Καινοτόμες τεχνικές στη Θωρακοαναισθησιολογία Εισηγήτριες: Ε. Γρουσουζάκου, Β. Χατζηκαμάρη.

15:30 – 16:40 ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ: Ιατρική τεχνολογία και νομικές προεκτάσεις Προεδρείο: Ν. Μπαρμπετάκης, Φ. Χατζηνικολάου Ιατρικά αναλώσιμα και νομική ευθύνη Εισηγητής: Θ. Καντερές Σύγχρονες τεχνολογίες στο χειρουργείο – Νομικές ιδιαιτερότητες Εισηγητής: Α. Λαζόπουλος Φαρμακευτική αγωγή και νομικές προεκτάσεις Εισηγητής: Θ. Ράλλης. Συζήτηση.

16:40 – 17:20 ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ: Νοσηλευτική επιστήμη Προεδρείο: Μ. Λογοθέτη, Μ. Μικροπούλου Συγγραφή επιστημονικής εργασίας Εισηγήτρια: Δ. Γκόρτσου Μηχανική του σώματος και τεχνικές μετακίνησης ασθενών Εισηγήτρια: Κ. Αντωνιάν.

17:20 – 17:30 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ.

17:30 – 17:50 ΔΙΑΛΕΞΗ: Ο ρόλος των βιοομοειδών φαρμάκων στη διαχείριση της ουδετεροπενίας Προεδρείο: Θ. Τσιούδα Εισηγητής: Β. Μπίκος.

17:50 – 18:10 ΔΙΑΛΕΞΗ: Ο ρόλος του παθολογοανατόμου στην εποχή της εξατομικευμένης θεραπείας στο μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα Προεδρείο: Β. Χριστοφορίδου, Σ. Μπαρμπάνης Εισηγήτρια: Π. Ξηρού.

18:10– 18:30 ΔΙΑΛΕΞΗ: Ο ρόλος του βελονισμού στον ογκολογικό ασθενή Προεδρείο: Π. Μακραντωνάκης Εισηγητής: Α. Μακραντωνάκης.

18:30 – 18:50 ΔΙΑΛΕΞΗ: HPV, μια δραματική αλλαγή στο profile των ασθενών με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου Προεδρείο: Δ. Κασαράκης, Π. Δημόπουλος Εισηγητής: Κ. Μαντσόπουλος.

18:50 – 19:10 ΔΙΑΛΕΞΗ: Νεότερες εξελίξεις στη θεραπεία ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα και μετάλλαξη KRAS G212C Προεδρείο: Π. Δημόπουλος, Β. Μπίκος, Α. Καντζιούρα Εισηγητής: Ι. Ντιούδης.

19:10 – 20:20 ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ: Το βήμα των ειδικευόμενων ιατρών. Παρουσίαση περιστατικών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον Προεδρείο: Α. Νικολαΐδου, Ν. Μαλλιαρού.

20:20 Λήξη – Συμπεράσματα.