Home > Πρώτο Θέμα > Απαραίτητη η δημιουργία Ογκολογικής Μονάδας στη Δράμα λόγω πλήθους καρκινοπαθών Μιλάει στον «Π.Τ.» η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καρκινοπαθών Ελλάδος κα. Σαραφίδου

Απαραίτητη η δημιουργία Ογκολογικής Μονάδας στη Δράμα λόγω πλήθους καρκινοπαθών Μιλάει στον «Π.Τ.» η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καρκινοπαθών Ελλάδος κα. Σαραφίδου

«Όλα μπορούν να γίνουν, αρκεί να το θέλουμε»

Απαραίτητη η δημιουργία

Ογκολογικής Μονάδας στη Δράμα

λόγω πλήθους καρκινοπαθών

Μιλάει στον «Π.Τ.» η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καρκινοπαθών Ελλάδος κα. Σαραφίδου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΓΕΝΙΚΟ επίπεδο τα στοιχεία για τον καρκίνο και τους καρκινοπαθείς στην Ελλάδα, είναι απογοητευτικά. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει δώσει ο ΟΟΣΑ για την Ελλάδα, έχει αυξηθεί η θνησιμότητα κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, αλλά και στη συνέχεια την εποχή της πανδημίας Covid-19.

Το 2019 για παράδειγμα, ο καρκίνος ευθυνόταν για έναν στους τέσσερις θανάτους, με τον καρκίνο του πνεύμονα να αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από οποιονδήποτε τύπο καρκίνου.

Η κατάσταση στα ελληνικά Νοσοκομεία, επίσης, δεν είναι καθόλου καλή. Στο σύνολο της χώρας, είναι πολύ λίγα εκείνα – μόνο 17 – τα οποία μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες προς τους καρκινοπαθείς και πολλά από αυτά βρίσκονται μόνο σε μεγάλα αστικά κέντρα και όχι περιφερειακά, ενώ οι ανάγκες των  καρκινοπαθών ολοένα και αυξάνονται.

Στο μεταξύ, οι Σύλλογοι Καρκινοπαθών κάνουν ιδιαίτερες προσπάθειες – πέρα από την βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν στα μέλη τους, είναι επιφορτισμένοι να ενημερώνουν αλλά και να πιέζουν την πολιτεία, ώστε να υπάρχει σχετική βελτίωση προς αυτή την κατάσταση.

Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει η Ομοσπονδία Καρκινοπαθών Ελλάδος (ΟΚΕ), η οποία εργάζεται για τη συνένωση και οργάνωση όλων των Συλλόγων Καρκινοπαθών σε ένα ενιαίο νομικό πρόσωπο και εκφραστή της συλλογικής τους βούλησης, ως δευτεροβάθμιο όργανο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην ΟΚΕ συμμετέχουν συνολικά 10 Σύλλογοι Καρκινοπαθών απ’ όλη την Ελλάδα, όπως και ο αντίστοιχος Σύλλογος Δράμας. Πρόκειται για Συλλόγους, τα μέλη των οποίων είναι αποκλειστικά καρκινοπαθείς, ενώ υπάρχουν και σύλλογοι όπου μετέχουν καρκινοπαθείς μαζί με άλλες ασθένειες αλλά και μη καρκινοπαθείς.

Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καρκινοπαθών Ελλάδος έχει εκλεγεί από το 2023, η Δραμινή κα. Ευγενία Σαραφίδου, η οποία υπήρξε για αρκετά χρόνια και πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ν. Δράμας.

Η ίδια δέχθηκε να μιλήσει στον «Π.Τ.», προκειμένου να φανεί το έργο της ΟΚΕ, αλλά και μέσα από αυτό, να αναδεχθούν τα προβλήματα που απασχολούν κυρίως τους καρκινοπαθείς, αλλά και γενικότερα να διαφανούν οι ελλείψεις των Νοσοκομείων, αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Αυτό που επισημαίνει κυρίως η κα. Σαραφίδου, είναι ότι τα προβλήματα είναι πολλά, δεν είναι όμως άλυτα. Όπως λέει μάλιστα, «όλα μπορούν να γίνουν, αρκεί να το θέλουμε».

Αναφερόμενη στο Νοσοκομείο της Δράμας, τονίζει ιδιαίτερα την αναγκαιότητα της δημιουργίας Ογκολογικής μονάδας, γιατί ο αριθμός των ασθενών είναι ιδιαίτερα αυξημένος και έτσι η πολιτεία θα μπορεί να μειώσει τα μεγάλη κόστη που έχει μόνο από τις μετακινήσεις των ασθενών σε άλλα Νοσοκομεία.

  • Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΚΕ.

Η επανασύσταση

Αυτό που αρχικά σημειώνει η κα. Σαραφίδου μιλώντας στον «Π.Τ.», είναι η ανασύσταση της Ομοσπονδίας Καρκινοπαθών Ελλάδας (ΟΚΕ). «Θα πρέπει αρχικά να πω ότι καταφέραμε και ουσιαστικά επανασυστήσαμε την Ομοσπονδία η οποία είχε περάσει από κάποιες διακυμάνσεις και είχε ατονήσει. Σήμερα στην ΟΚΕ συμμετέχουν 10 ενεργοί Σύλλογοι και όλοι μαζί διεκδικούμε το καλύτερο για τα ογκολογικά θέματα» σημειώνει και συνεχίζει: «Όλοι μαζί, με μια φωνή, διεκδικούμε καλύτερη νοσοκομειακή περίθαλψη, καλύτερες παροχές στα φάρμακα, να κοιτάξουμε τα επιδόματα, να βάλουμε τον καρκίνο σε πρώτο πλάνο σε όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά forum που έχουν φωνή και να αποκτήσουμε μεγαλύτερη δυναμική».

Στην ερώτηση γιατί είναι μόνο δέκα Σύλλογοι μόνο απ’ όλη την Ελλάδα, η κα. Σαραφίδου διευκρινίζει ότι, «η  ΟΚΕ απαρτίζεται από  συλλόγους των οποίων τα μέλη τους είναι μόνο καρκινοπαθείς. Υπάρχουν και άλλοι σύλλογοι, οι οποίοι στα διοικητικά τους συμβούλια έχουν άτομα που δεν είναι καρκινοπαθείς».

Όπως εξηγεί μάλιστα, «η φωνή μας ακούγεται στην κυβέρνηση. Πρόσφατα είχαμε βρεθεί στην Ένωση Ασθενών, όπου καταθέσαμε τις προτάσεις μας. Θα πρέπει να πω μάλιστα, ότι, από εμάς τους ασθενείς μαθαίνουν τα βασικά προβλήματα και τα επεξεργάζονται στο Υπουργείο. Στην Ένωση Ασθενών μάλιστα, ήταν το όλο το κυβερνητικό τιμ και κατατέθηκαν απόψεις για πολλά ζητήματα που αφορούν τους καρκινοπαθείς και τους Συλλόγους τους».

 

Οι στόχοι για το 2024

Ερωτώμενη σχετικά με τους στόχους της ΟΚΕ για τη νέα χρόνια, η κα. Σαραφίδου σημειώνει: «Ετοιμάζουμε τις νέες δράσεις μας, με πρώτη την γενική συνέλευση. Αρχικά θα γίνει μια ενημέρωση σχετικά με τα ψυχολογικά ζητήματα, ενώ κατά δεύτερον θα υπάρχει ενημέρωση από ειδικό οικονομολόγο, για το πώς μπορούμε να διεκδικήσουμε κονδύλια ως Σύλλογοι.  Θα γίνει επίσης και ενημέρωση σχετικά με την άριστη συνεργασία που έχουμε με την ΕΣΑΜΕΑ και την σημαντική βοήθεια που μας προσφέρει σε όλους τους τομείς».

Οι Σύλλογοι Καρκινοπαθών σήμερα

Ρωτάμε την κα. Σαραφίδου, ποια είναι η γενικότερη κατάσταση των Συλλόγων Καρκινοπαθών σήμερα και μας απαντάει ότι, «όσο περνούν τα χρόνια, οι Σύλλογοι Καρκινοπαθών ενημερώνονται καλύτερα και παράγουν σημαντικό έργο, ενώ βοηθούν σε μεγάλο βαθμό και τα μέλη τους. Και αυτός είναι άλλωστε ο στόχος τους. Από τον πιο μικρό ως τον πιο μεγάλο σύλλογο, όλοι είναι γενικά σε μια καλή κατάσταση και το βασικότερο είναι ότι προσφέρουν σημαντική βοήθεια στα μέλη τους, είτε όσον αφορά στο ψυχολογικό κομμάτι, τα χαρτιά τους και τις μετακινήσεις τους και σε άλλα».

Η κατάσταση στα Νοσοκομεία

Ερωτώμενη για το ποια είναι η κατάσταση που  επικρατεί σήμερα στα Νοσοκομεία της χώρας αναφορικά με τους καρκινοπαθείς πάντα, μας λέει: «Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα Νοσοκομεία της χώρας, δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ιδιαίτερα καλή. Για παράδειγμα, το Θεαγένειο Θεσσαλονίκης, είναι ένα γερασμένο Νοσοκομείο και είναι υπερκορεσμένο. Πρέπει να βρεθούν τρόποι, ώστε να δημιουργηθούν και άλλες μονάδες που να βοηθούν τους ογκολογικούς ασθενείς. Όπως για παράδειγμα η μονάδα του Νίκου Κούρκουλου που έχει διευκολύνει αφάνταστα το Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά μάλιστα η ίδια, «από τα 174 Νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, τα 17 μόνο παρέχουν ογκολογικές υπηρεσίες. Από εδώ και μόνο μπορούμε να βγάλουμε το συμπέρασμα: Όταν σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν μόνο 17 Νοσοκομεία που παρέχουν ογκολογικές υπηρεσίες, μπορούμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει».

Ογκολογική Μονάδα στη Δράμα

Όπως είναι γνωστό, εδώ και αρκετά χρόνια, η Δράμα διεκδικεί την ίδρυση μιας Ογκολογικής μονάδας ή ενός Τμήματος Χημειοθεραπείας τουλάχιστον στο Νοσοκομείο της  πόλης. Και ο λόγος φυσικά είναι προφανής, ώστε να διευκολύνονται οι καρκινοπαθείς της περιοχής να μην ταξιδεύουν συνέχεια σε άλλα Νοσοκομεία όπως Καβάλα, Αλεξανδρούπολη ή Θεσσαλονίκη.

Αν και έχουν γίνει προσπάθειες στο παρελθόν από πλευράς πολιτείας για την πρόσληψη Ογκολόγων, παρ’ όλα αυτά δεν ευδοκίμησαν και βγήκαν άγονες.

Όπως εξηγεί ερωτώμενη σχετικά η κα. Σαραφίδου, «οι προσπάθειες συνεχίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον από μέρους μας, ώστε να καταστεί δυνατή η δημιουργία μιας τέτοιας μονάδας στη Δράμα».

Επισημαίνει μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «εμείς εδώ στη Δράμα, φωνάζουμε και διεκδικούμε να γίνει μια ογκολογική μονάδα στο Νοσοκομείο της Δράμας. Και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Διεκδικούμε μονάδα στη Δράμα, γιατί έχουμε μεγάλο αριθμό ογκολογικών ασθενών. Και αυτό θα είναι μια μεγάλη διευκόλυνση για τον καρκινοπαθή να βρίσκει υπηρεσίες και φροντίδα στον τόπο του και να μην πρέπει να μετακινείται συνέχεια. Αυτό θα πρέπει να κοιτάξει ο οποιοσδήποτε υπουργός Υγείας».

Χαρακτηριστικά σημειώνει μάλιστα, ότι «θα πρέπει σε όλα τα τοπικά και επαρχιακά Νοσοκομεία, να υπάρχει μια Ογκολογική μονάδα. Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φανταζόμαστε. Γιατί θα πρέπει να ταλαιπωρείται ένας ασθενής, από τη Δράμα, ή από το Παρανέστι ή από το Νευροκόπι να πηγαίνει στα Θεσσαλονίκη; Και το κράτος γλυτώνει έξοδα μεταφοράς και η ψυχολογική κούραση του ίδιου και της οικογένειάς του μειώνεται σημαντικά και το κράτος γλυτώνει έξοδα. Γι’ αυτό και η ΟΚΕ προσπαθεί για όλα αυτά, συλλογικά να διεκδικήσει το καλύτερο. Νομίζω ότι υπάρχει φως στο τούνελ. Θα πρέπει να ενώσουμε όλοι μαζί τις φωνές μας για την Ογκολογική μονάδα στη Δράμα. Όλα μπορούν να γίνουν, αρκεί να το θέλουμε».