Home > νέα > Απαραίτητος ο έλεγχος των δηλώσεων Κτηματολογίου από τους πολίτες για να προστατεύουν την περιουσία τους

Απαραίτητος ο έλεγχος των δηλώσεων Κτηματολογίου από τους πολίτες για να προστατεύουν την περιουσία τους

Ενημερωτική εκδήλωση για το Κτηματολόγιο από το Δικηγορικό Σύλλογο Δράμας

Απαραίτητος ο έλεγχος των δηλώσεων

Κτηματολογίου από τους πολίτες για

να προστατεύουν την περιουσία τους

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο ειδικός επί του Κτηματολογίου κ. Κ. Πλιάτσικας

Σοβαρό ενδεχόμενο για όσους δεν ασχοληθούν να χάσουν ακόμα και την ακίνητη περιουσία τους

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΜΙΑ ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση, ξεκίνησε το νέο δικαστικό έτος για το Δικηγορικό Σύλλογο Δράμας.

Καλεσμένος της πρώτης εκδήλωσης που έγινε με θέμα τις διορθώσεις κτηματολογικών εγγραφών, την κτηματογράφηση και το Εθνικό Κτηματολόγιο το βράδυ της Τετάρτης 14 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου Δράμας, ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Πλιάτσικας, Δρ. Νομικής και επισκέπτης Λέκτορας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ειδικός πάνω σε θέματα Κτηματολογίου και όχι μόνο, μιας και ο ίδιος είναι ένας από τους ανθρώπους που έχουν καθορίσει την πορεία του Κτηματολογίου.

Ο κ. Πλιάτσικας είναι Δικηγόρος Θεσσαλονίκης, Διδάκτορας Αστικού Δικαίου και ιδίως Κτηματολογικού και επισκέπτης λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Πλιάτσικας αναφέρθηκε στο τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες προκειμένου να προστρέξουν να διορθώσουν τυχόν προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στις δηλώσεις του Κτηματολογίου για την ακίνητη περιουσία τους, ενώ ταυτόχρονα ενημέρωσε και τους δικηγόρους της πόλης μας, για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν οι ίδιοι να βοηθήσουν τους πολίτες στις υποθέσεις.

Πλιάτσικας: Αναγκαίες οι διορθώσεις

Δηλώσεις στον «Πρωινό Τύπο», έκανε ο κ. Πλιάτσικας, επισημαίνοντας ότι, στόχος της εκδήλωσης είναι «να ενημερώσουμε τόσο τους συναδέλφους, όσο και πολίτες, να προστατεύσουν την περιουσία τους αλλά και να ενεργήσουν έγκαιρα για όλα όσα είναι απαραίτητα να κάνουν για να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους και  να κατοχυρώσουν την περιουσία τους».

Ερωτώμενος για το ποια είναι τα συνήθη προβλήματα που προκύπτουν από την όλη διαδικασία, ο κ. Πλιάτσικας τονίζει: «Δύο είναι τα βασικά προβλήματα. Το πρώτο είναι η εσφαλμένη καταγραφή των ακινήτων κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης είτε κατά τη θέση, τα όρια και το εμβαδόν των ακινήτων και το δεύτερο φυσικά έχει να κάνει με τον προσδιορισμό του ιδιοκτήτη του κάθε ακινήτου.

Σ’ αυτή τη δεύτερη περίπτωση σφαλμάτων, εντοπίζουμε είτε την περίπτωση να εμφανίζεται κάποιος τρίτος ως κύριος του δικού μας ακινήτου, είτε την περιβόητη ένδειξη άγνωστου ιδιοκτήτη, τα οποία ακίνητα μετά από την πάροδο ορισμένων χρόνων και μετά από μια βάσανο στην οποία περνούν οι κτηματολογικές εγγραφές, θα καταλήξουν στο ελληνικό δημόσιο. Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα που πρέπει να έχουμε υπόψη μας όλοι, ιδίως οι ιδιοκτήτες για να προστατεύσουν την περιουσία τους. Ότι θα πρέπει να ελέγχουν τις κτηματολογικές εγγραφές τώρα που η περιοχή της Δράμας βρίσκεται σε στάδιο ανάκρισης, να προσέξουν να ελέγξουν τα ακίνητά τους, ώστε όσο νωρίτερα τα προστατεύσουν, τόσο καλύτερα για τους ίδιους και την περιουσίας τους».

Ερωτώμενος σχετικά με το ζήτημα των καθυστερήσεων που προκύπτουν για τους Δήμους, ο κ. Πλιάτσικας σημειώνει ότι, «και οι Δήμοι βέβαια είναι ιδιοκτήτες ακινήτων και πρέπει να ενεργήσουν έγκαιρα ώστε να προστατεύουν την δημοτική περιουσία τους. Είτε αυτή είναι ένα διαμέρισμα, δρόμοι, πλατείες κτλ. Πρέπει να έχουν την προσοχή, να ελέγξουν τις εγγραφές των υπηρεσιών του και να ενεργήσουν έγκαιρα, ώστε να μην χάσουν την περιουσία τους, διαφορετικά θα περιέλθει στο ελληνικό δημόσιο».

Στην ερώτηση αν οι Δήμοι έχουν θέματα σ’ αυτόν τον τομέα, απάντησε ότι, «γενικά η νομοθεσία είναι ευνοϊκότερη για τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου άρα και για τους Δήμους. Δηλαδή, οι Δήμοι και να μείνουν λίγο παραπίσω, έχουν άλλα εργαλεία σε σχέση με έναν ιδιώτη για να προστατεύσουν την περιουσία τους. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι πρέπει να επαναπαύεται κάποιος και να τα αφήνει έτσι. Ακόμα και αν περάσει περισσότερος χρόνος, με τα εργαλεία που διαθέτουν οι Δήμοι μπορούν να τα προστατεύσουν».

Μιχαηλίδης: Το Εμπράγματο και το διαπλανητικό δίκαιο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε ο σύντομος πρόλογος του γνωστού Δικηγόρου Δράμας και επίσης επισκέπτη Λέκτορα Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου μαζί με τον κ. Πλιάτσικα τον οποίο προλόγισε, κ. Μιχαηλίδη.

Όπως είπε ο κ. Μιχαηλίδης και αναφερόμενος στο  Εμπράγματο Δίκαιο, «Όταν εγώ ήμουν στη Νομική, δεν υπήρχε Κτηματολόγιο. Και όταν ξεκινήσαμε να δουλεύουμε εμείς εδώ παλαιότερα τη δεκαετία του 1990, βγάλαμε αρκετά λεφτά από τα συμβόλαια, πάλι χωρίς Κτηματολόγιο. Τώρα δεν υπάρχουν τα συμβόλαια, υπάρχει το Κτηματολόγιο».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για το Παγκόσμιο ή Διαπλανητικό Δίκαιο λέγοντας ότι, «ξαφνικά, ακόμα και για μένα που ήμουν πάρα πολύ δύσπιστος απέναντι στο Εμπράγματο Δίκαιο, αποκτά πάρα πολύ μεγάλη σημασία. Και γιατί αποκτάει πάρα πολύ μεγάλη σημασία το Εμπράγματο Δίκαιο;  Γιατί είμαστε σε μια εποχή, όπως τον 17ο και 18ο αιώνα το έζησαν οι Ευρωπαίοι με την Αμερική, όπου θα έρθει η ώρα να συζητήσουμε πολύ σύντομα, – υπάρχουν άνθρωποι εδώ στην αίθουσα που θα το συζητήσουν – για τα Εμπράγματα Δικαιώματα στο διάστημα και στους άλλους πλανήτες. Μην έχετε καμιά αυταπάτη ότι αυτοί που ασχολούνται με το διάστημα, όπως ο Έλον Μασκ και άλλοι με τα ταξίδια στο διάστημα και τις αποικίες που θέλουν να ιδρύσουν και να κατοικήσουν στους άλλους πλανήτης, ότι το μυαλό τους δεν είναι στα εμπράγματα, δικαιώματα. Ότι έκαναν οι Ευρωπαίοι, Ισπανοί, Γάλλοι, Πορτογάλοι στην Αμερική, έτσι θα κάνουν και αυτοί στο διάστημα και τους άλλους πλανήτες. Ήδη το συζητάνε στην Αμερική και την Αγγλία».

Αναφερόμενος στο Κτηματολόγιο και ιδιαίτερα στην Κύπρο, είπε ότι «στην Κύπρο δεν γνώρισαν υποθηκοφυλάκειο. Στην Κύπρο ποτέ δεν είπαν ποιος έχει τι. Από την αρχή είπαν το κάθε τι σε ποιον ανήκει. Πού το οφείλουν αυτό; Στην αγγλική κατοχή. Το εμπράγματο Δίκαιο και το Κτηματολόγιο στην Κύπρο, μας δείχνει ότι η αναγνώσεις της ιστορίας έχουν πάρα πολλές πτυχές, αρνητικές και θετικές».