Home > νέα > Απλήρωτα παραμένουν ακόμα τα Φαρμακεία της Δράμας από τον ΕΟΠΥΥ για αναλώσιμα

Απλήρωτα παραμένουν ακόμα τα Φαρμακεία της Δράμας από τον ΕΟΠΥΥ για αναλώσιμα

 

Συνεχίζονται τα προβλήματα στην αγορά αναλωσίμων από διαβητικούς!

Απλήρωτα παραμένουν ακόμα

τα Φαρμακεία της Δράμας

από τον ΕΟΠΥΥ για αναλώσιμα

Πρόεδρος Φαρμακοποιών Δράμας: «Ο ΕΟΠΥΥ έχει μετατρέψει τις συλλογικές συμβάσεις σε ατομικές…»

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ να υφίστανται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και όχι μόνο αυτοί, όσον αφορά την αγορά διαφόρων αναλωσίμων υλικών από φαρμακεία. Το πρόβλημα έχει ξεκινήσει από το ότι ο ΕΟΠΥΥ μέχρι σήμερα τουλάχιστον, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του να εξοφλήσει τους φαρμακοποιούς, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα γενικότερο αλαλούμ στην αγορά αναλωσίμων.

Με το θέμα ο «Πρωινός Τύπος» είχε ασχοληθεί ήδη από τον Ιούλιο με σχετικά ρεπορτάζ (βλέπε και Π.Τ. 5, 11 και 19 Ιουλίου). Το πρόβλημα είναι ότι κάποια φαρμακεία όπως και στη Δράμα, είχαν ήδη ξεκινήσει να μετακυλύουν το κόστος των αναλωσίμων στους διαβητικούς ασθενείς, κάτι που είναι παράνομο να γίνεται και ορίζεται μάλιστα με σχετική νομοθεσία.

Παρ’ όλα αυτά, ο ορισμός ανώτατης τιμής από τον ΕΟΠΥΥ για ορισμένα ιατροτεχνολογικά υλικά αναλωσίμων στο σακχαρώδη διαβήτη, αναγκάζει φαρμακοποιούς αλλά και ασθενείς, να αναζητούν πλέον προϊόντα με χαμηλότερη τιμή σε σχέση με αυτά που αγόραζαν προηγούμενα.

farmakeio

Διακοπή χορήγησης αναλωσίμων

Να σημειώσουμε ότι, μέχρι σήμερα, οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής, Πειραιώς, Πέλλας και Κιλκίς, έχουν ήδη διακόψει την παροχή αναλωσίμων, ενώ για παράδειγμα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δράμας δεν το έχει κάνει. Παρ’ όλα αυτά, υπήρξαν φαρμακεία στην πόλη μας τα οποία ζήτησαν τη διαφορά από αναλώσιμα που είχαν χορηγήσει από τον Ιανουάριο ακόμα.

Μιλώντας χθες στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δράμας κ. Ράγιας, σημείωσε ότι προς το παρόν ο Σύλλογος της Δράμας δεν έχει διακόψει ακόμα επίσημα την χορήγηση αναλωσίμων και ότι περιμένει τις εξελίξεις στη συνέχεια. Όπως είπε μάλιστα ο κ. Ράγιας, οι φαρμακοποιοί της Δράμας έχουν πληρωθεί για αναλώσιμα του διαβήτη τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριου 2017, ενώ η κατάσταση όσον αφορά το ζήτημα των φαρμάκων είναι πολύ καλύτερη.

«Το σφάλμα ξεκινάει από τον ΕΟΠΥΥ, στον τρόπο που χειρίζεται τα πράγματα», επισημαίνει ο κ. Ράγιας και συνεχίζει: «Στην ουσία, ο ΕΟΠΥΥ, έχει μετατρέψει τις συλλογικές συμβάσεις σε ατομικές και αντιμετωπίζει κάθε πάροχο ως ατομική μονάδα, γι’ αυτό και ο κάθε πάροχος κάνει του κεφαλιού του».

 

Επιλογή φθηνότερων υλικών

Όσον αφορά την επιλογή αναλωσίμων, οι ασθενείς πλέον έχουν αρχίσει να αναζητούν φθηνότερα ιατροτεχνολογικά υλικά κυρίως στο ζήτημα του διαβήτη. Για παράδειγμα, εξαιτίας του νέου πλαφόν ανώτατης τιμής που έχει θέσει ο ΕΟΠΥΥ, ο ασφαλισμένος θα πρέπει να επιλέγει προϊόντα – ταινίες μέτρησης ή βελόνες κτλ.- που είναι φθηνότερα από αυτά που προτιμούσε πριν.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το ζήτημα αυτό ο κ. Ράγιας, επισημαίνει: «Ο ΕΟΠΥΥ έχει μονομερώς, ορίσει ανώτατη τιμή αποζημίωσης στα είδη αυτά, αλλά έχει ορίσει τιμή μόνο στη λιανική και όχι στην χονδρική. Τους εμπόρους τους αφήνει να χρεώνουν όσο θέλουν. Υπάρχουν περιπτώσεις ταινιών μέτρησης για παράδειγμα, οι οποίες στο φαρμακείο βγαίνουν με μηδέν κέρδος, για να μην πω ακόμα και με ζημία. Οπότε καταλαβαίνεται ότι είναι αδύνατον το φαρμακείο να μπορέσει να χορηγήσει την ταινία εφόσον δεν έχει κέρδος ή ζημιώνεται.

Αυτό το έχουμε πει στον ΕΟΠΥΥ, αν δηλαδή θέλουν να ορίσουν τιμές όπως στη λιανική, να ορίσουν τιμές και στην χονδρική, όπως γίνεται στα φάρμακα. Να μην αφήνουν δηλαδή τις εταιρείες και τους χονδρεμπόρους να χρεώνουν όσο θέλουν και να ορίζουν με μόνο ανώτατο πλαφόν στον τελευταίο τροχό της άμαξας. Μας έχουν αγνοήσει και είναι επόμενο να συμβαίνουν αυτά τα κρούσματα.

Η λύση μπορεί να προκύψει, είτε αν οριστούν από τον ΕΟΠΥΥ αντίστοιχες τιμές και στη χονδρική, ή αν δώσει το δικαίωμα να εισπράττεται η διαφορά, που τελικά ούτε το ένα γίνεται ούτε το άλλο.»

Προς το παρόν, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δράμας δεν έχει διακόψει την παροχή αναλωσίμων προς τους ασφαλισμένους, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν  θα μπορούσε να γίνει τον Σεπτέμβριο ή κάποιο άλλο χρονικό διάστημα. Το πρόβλημα με τον ΕΟΠΥΥ παραμένει σε έντονο βαθμό, ο Οργανισμός κόβει ό,τι μπορεί να κόψει από παντού και οι αντοχές των φαρμακοποιών φαίνεται ότι τελειώνουν. Είναι άγνωστο το πώς μπορεί να εξελιχθεί αυτή η κατάσταση στη συνέχεια.